Nu stiu daca este pentru ca sunt nascuta toamna sau pentru ca nu suport prea bine caldura, dar toamna este anotimpul meu preferat. Dovleacul copt, zacusca, muraturile, toate pregatirile pentru iarna imi sunt atat de dragi si fac din septembrie si octombrie doua luni deosebite in bucataria mea. Si dintre toate, cel mai mult si mai mult iubesc dovleacul copt, chiar si asa simplu, proaspat scos din cuptor si cu putin sahar vanilat deasupa dar si in combinatii dulci si sarate. Placinta americana cu dovleac, Pumpkin Pie este una dintre preferatele mele, fiindca este pe baza de dovleac unu la mana si doi la mana pentru amestecul de condimente care ii dau aroma deosbita. Asa ca, in inghetata de azi punem si condimentele specifice pentru pumpkin pie, amestec pe care il pregatim noi acasa, cu rasnita noastra de cafea, cea pe care eu am mostenit-o de la mama 🙂
Reteta de azi a inceput e la dovleac, unul mic, rotunjor si grasunel, foarte portocaliu pe care l-am gasit la Lidl. Apoi, tot acolo am gasit una dintre cele mai faine surprize pe care prietenii mei de la Lidl mi le putea face: a aparut lapte condensat crema, indulcit, la conserva! Gasiti laptele condensat Pilos la raionul cu produse uht, unde e si cafeaua si ceaiurile 🙂 Pentru mine a fost o mare bucurie, eu il folosesc la retete de chec si inghetata, dar si pentru a face dulce de leche. In plus este la un pret foarte bun 🙂 Pentru inghetatele pe baza de lapte condensat, reteta de baza e foarte simpla: 200-250ml smantana dulce pentru frisca, o conserva de 400g crema de lapte condensat si miezul de la un baton de vanilie, apoi puteti adauga ingredientele care va plac, de exemplu biscuiti macinati, alune, cacao, ciocolata topita pentru a face diverse combinatii de inghetata. Eu am pornit de la aceasta reteta de baza si am facut super-inghetata de dovleac copt.
Daca vara si toamna ar face un copilas, cred ca el s-ar numi inghetata cu dovleac copt: o leguma care inseamna toamna in sine – dovleacul si un desert care striga vara – inghetata 🙂
Ingrediente pentru 6 portii:
Timp de preparare: 1 h, timp de asteptare: 2 ore; dificultate redusa
– 200ml smantana dulce pentru frisca Pilos
– o conserva lapte condensat indulcit Pilos
– o pastaie de vanilie Belbake
– ¾ cana piure de dovleac copt
– o lingurita amestec de condimente pentru placinta cu dovleac
Incepem cu dovleacul, pe care il taiem in felii, indepartam mijlocul, partea cu semintele si il punem la copt pe hartie de copt, in cuptorul incins la 200°C, 30 min sau pana furlcuita intrea foarte usor in el.
Lasam apoi dovleacul sa se racoreasca putin, apoi il curatam de coaja si crusta si il dam prin blender, impreuna cu 3 linguri de apa, pana avem un piure. Trecem piure-ul de dovleac prin sita, pentru a fi si mai fin. Batem smantana dulce cu mixerul la viteza mare, 4-5 minute sau pana avem o frisca bine lagata. Turnam deasupra laptele condensat.
Pentru amestecul de condimente dam prin rasnita de cafea: 2 linguri scortisoara, o lingurita cuisoare, 2 lingurite ghimbir, 2 lingurite ienibahar si o lingurita nucsoara. Amestecul se pastreaza foarte bine intr-un borcanel inchis etans si il puteti folosi si pentru vin fiert, turta dulce, placita cu mere sau cartof dulce si orice preparat cu iz de toamna-iarna 🙂 Punem o lingurita buna din amestecul de condimente peste frisca si laptele condensat, adaugam si miezul de la batonul de vanilie, apoi amestecam. La final, punem si ¾ cana piure de dovleac si mai amestecam o data pana la omogenizare. Turnam amestecul obtinut in masina de inghetata si il lasam la amestecat timp de 20 min, apoi il turnam intr-o caserola si il dam la congelator timp de 2 ore.
Tips & tricks:
– daca aveti un dovleac mai mare, puteti sa il coaceti si apoi sa il puneti la congelator, se pastreaza foarte bine! Il decongelati si il faceti piure numai cand doriti sa il folositi
– smantana dulce Pilos se bate foarte bine daca o tineti la frigider (da, stiu, e uht si sta foarte bine si in camara) si, cu 10 minute inainte de folosire, o tineti chiar la congelator. Cu cat este mai rece, cu atat frisca se bate mai bine
– daca nu aveti o masina de inghetata, puteti turna compozitia direct in caserola, apoi o dati la congelator si o scoateti o data la 30 min, o amestecati din nou cu mixerul si o puneti din nou in caserola, la congelator. Asa va asigurati ca inghetata este cremoasa si nu face ace de gheata la congelare
– daca sunteti o familie care iubeste inghetata la fel de mult ca si noi, sa stiti ca masina de inghetata a fost cea mai buna investitie pe care am facut-o vara aceasta! Am folosit-o saptamanal de 1-2 ori si am fost sigura ca inghetata pe care o mancam noi are doar ingredientele pe care le-am dorit noi in ea 🙂
Cam atat pentru azi, dar nu uitati ca la Lidl este in plina desfasurare Saptamana Cantitatii XXL si gasiti produsele voastre preferate la cele mai bune preturi si in cantitati pentru intreaga familie 🙂 Si tot de azi incepe oferta Bucataria Gusturilor si gasiti o multime de accesorii foarte utile oricarei bucatarse! Eu am ochii pe aparatul de vidat, care ma ajuta sa tin legumele si carnea proaspete! 🙂 Spor la gatit si la cumparaturi 🙂
Imi displace profund dovleacul, dar nu stiu cum se face ca in fiecare an gasesc retete care sa ma faca sa ii mai dau o sansa. 2015 o fi anul lui norocos, deoarece inghetata arata grozav:)
buna, Teo.
cautam pe net lapte condensat la conserva, acesta clasic 8% nu pt cafea.
cel de la PIlos nu l-am vazut niciodata in Lidl, dar vad ca postarea e din 2015. Ai mai gasit de atunci? mersi!
Da, am mai gasit de atunci, dar rar.