Aproape toate prajiturile copilariei mele au o usoara aroma de lamaie. De ce? Foate simplu: Buni a mea punea coaja de lamaie in pandispan, in chec, in blatul de tort…cam in orice aluat care nu continea cacao, punea vanilie si un pic de coaja de lamaie. Si nu orice fel de coaja de lamaie, sa fim bine intelesi! Buni facea rost de lamai, chiar si atunci cand nu se gaseau in magazine, din sursele ei sigure si apoi ne ocupam impreuna de ele: le spalam bine bine cu periuta, apoi le dadeam coaja pe razatoarea mica, apoi pregateam “borcanul de 800”, in care buni punea “un strat de-un deget de coaja de lamaie, un strat de-un deget de zahar”. Le indesa toate bine bine, apoi sigila borcanul, care mergea la frigider 2-3 saptamani sau pana coaja de lamaie incepea sa se caramelizeze. Si apoi, de fiecare data cand facea prajitura, mai ales blat de tort, prajitura cu mere sau chec, scotea borcanul la inaintare si punea cate o lingura sanatoasa de coaja de lamaie caramelizata 🙂
Am preluat si eu obiceiul lui Buni, desi mi-a atras atentia ca acum “nici lamaile nu mai sunt ce-au fost” si de obicei, mergem impreuna la piata sa le alegem pe cele mai bune pentru coaja. Buni a implinit saptamana trecuta 79 de ani si acest guguluf cu lamaie, inspirat de fotografia postata de Carmen pe Facebook folosind #HaiSaMancamImpreuna a fost cadoul meu pentru ea 🙂
Si pozele cu mancare le care le postati voi pe Facebook sau Instagram pot fi transformate in retete aici pe blog, trebuie doar sa folositi hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna atunci cand le postati, ca ochiul ager de gospo sa le vada, da? 🙂 Toata colectia de retete deconstruite dupa pozele voastre o gastiti in sectiunea Din poza in farfurie 🙂
Acum sa revenim la guguluful nostru cu lamaie, care este o prajitura atat de simplu de facut si totusi atat de apreciata! Al nostru, atat de mare cat il vedeti, nu a rezistat mai mult de o zi! Iar daca nu aveti tava speciala pentru guguluf puteti foarte bine sa il coaceti in tava de chec sau pur si simplu in tava obisnuita in care faceti prajituri, eventual puteti adaga si fructe de sezon: visine, zmeura, mere taiata cubulete 🙂
Ingrediente pentru 1 guguluf:
– 250g unt la temperatura camerei
– 300g zahar
– 6 oua mari
– coaja de la o lamaie mare
– 2 linguri zeama de lamaie
– 100g lamaie confiata
– 300g faina
– ½ lingurita praf de copt
– ½ lingurita sare
– 250ml iaurt gecesc (10%grasime)
Invata sa faci GUGULUF CU LAMAIE cu un simplu click AICI 🙂
Arata incredibil de bine! As fi vrut sa fiu acolo si sa gust, nu ma pot abtine.