Durumzade – cel mai bun kebab din Istanbul

cel mai bun kebab din istanbul

Nu am fost niciodata genul care sa creada povestile de genul “daca nu ai facut x lucru e ca si cum nu ai fost in x loc”. Dar toate astea s-au schimbat, sincera sa fiu, o data cu plecarea la Istanbul. De ce am ajuns noi cu proiectul CJX  in Istanbul? Pentru ca a fost Capitala Culturala Europeana in 2010 si pentru ca, din toate punctele de vedere, merita vizitat. Istanbul este singurul oras din lume care se intinde pe doua continente: Asia si Europa. A fost capitala a 3 mari imperii (Roman, Otoman si Bizantin) si chiar daca nu este capitala Turciei in momentul de fata, este cel mai mare oras din tara. Despre Istanbulul luat la pas de mine, Anne-Marie de la Vlogul de Marti si Psaico, puteti citi cu incredere AICI. Nu este un ghid turistic, ci strict parerea noastra, Istanbulul vazut prin ochi de gospodina, de vloger si de PR.

Da, dupa ce am mancat kebab dupa kebab in Istanbul, dupa ce am gustat Adana Kebab, Tavuk Iskender si Urfa Kebab in diverse locuri, m-am intors la cel despre care Anthony Bourdain spunea in emisiunea No Reservations ca e “Absolutely fuck@#n delicious!”  – Durumzade Kebab. Da, pot spune cu mana pe inima ca e cel mai bun kebab pe care l-am mancat in viata mea si da, nu ai fost in Istanbul ca si foodie daca nu ai mancat de aici.

cel mai bun kebab din istanbul

Nu stiu daca bunul-Dumnezeu, soarta si destinul sau viata pur si simplu ne-au gasit cazare le fix 5 minute de mers pe jos de locul asta, dar cert este ca universul culinar NU m-a lasat sa il ratez. De pe strada pietonala Istiklal Cadessi trebuie sa intri pe straduta cu Hard Rock Cafe, apoi faci dreapta, pe langa o mare farmacie si mergi mergi mergi (vorba turcaletului de la care am cerut indicatii – “You go right then go go go”) pana ajungi exact aici! Localul este deschis 24/24, cei doi frati care se ocupa de afacere vorbesc engleza si unul dintre ei chiar si romana. Sunt extrem de prietenosi, isi explica meniul, fac kebabul in fata ta si, daca vrei sa stai la masa si nu este una libera…fac sa fie! Au adus scaune si masuta si ne-au primit ca pe ai lor 🙂

cel mai bun kebab din istanbul cel mai bun kebab din istanbul

DSC_4254

Acum sa va spun despre kebabul Durumzade, care este absolut deosebit si recomandarea mea este sa il incercati pe cel de miel si vita dar si pe cel cu ficat de miel. Meniul este foarte simplu: supa de linte, cateva feluri de kebab, ayran, Cola si o bautura traditionala a lor, foarte picanta, cu morcovi, care mie personal nu mi-a placut. Un kebab marime normala – 7 lire turcesti (11 lei) iar unul cu portie dubla de carne – 12 lire. Ieftin si Absolutely fuck@#n delicious!

cel mai bun kebab din istanbul cel mai bun kebab din istanbul

De ce e asa special? Sa incepem cu painea – Dürüm sau Lavash – o lipie pe care o fac tot acolo, proaspata. Lipia este ovala si nu rotunda, cum sunt cele cu care suntem noi obisnuiti. Lipia este intai unsa cu un ulei special, dres cu tot felul de condimente numai de ei stiute (picant sau nu, in functie de tipu de kebab pe care il alegeti) si e lasata putin sa absoarba toate aromele. Intre timp, carnea se pune pe gratar (la Durumzade se prajeste pe carbuni). Dupa ce carnea e intoarsa o data pe gratar, e luata de pe gratar si pusa in Dürüm, acoperita si apasata bine, astfel incat lipia se inbiba cu sucurile din carnea iar carnea ia aroma uleiului aromat de pe Dürüm. Repeta operatiunea asta de mai multe ori, pana carnea e facuta complet facuta. Apoi, USTA (maestrul, in turca) pune un pat de patrunjel tocat, multa ceapa amestecata cu sumac si rosii, peste care asterne carnea.  Apoi ruleaza totul in durum si, desi clientul a salivat deja in 10 randuri, nu ii da kebabul, ci il mai pune o data pe grill, pentru ultima data inainte de a-l servi.

Da, eu nu m-am putut abtine si a fost absolut necesar sa desfac Dürüm-ul si sa vad ce e inauntru. Am murit de 2 ori de pofta numai facandu-i poze si inca o data pana l-am rulat la loc. Nu mai am cuvinte sa il descriu, asa ca, sa ne spuna Anthony Bourdain, in cuvintele lui: “Oh my God, that’s good! “ – zicea de spacialitatea casei – “That’s extraordinary! Spicy, meaty, delicious! It’s pretty neat, easy to eat, not the big, messy, leaky thing….A little torpedo of joy! Highly recommend it!” si eu nu pot decat sa ii dau dreptate!

cel mai bun kebab din istanbul cel mai bun kebab din istanbul

CJX.ro este un proiect al bloggerilor clujeni impreuna cu Asociatia “Cluj-Napoca – Capitala Culturala Europeana” si Federatia “Share”, realizat cu sprijinul TNT RomaniaSam Mills DistributionArobs Transilvania SoftwareOrange RomâniaDaisler Print House si Class Fiscal Consulting.

 

 

 

 

One Comment

  1. Dupa cum arata, chiar cred ca este cel mai bun, mi s-a facut o pofta de as manca tot ce e acolo.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.