De ce imi plac frigaruile de pui? Pentru ca, in mintea mea, inseamna zile lungi de vara, petrecute cu familia, la iarba verde. Ce spune #HaiSaMancamImpreuna mai bine decat o masa campeneasca, cu de toate? Cum se desfasoara o iesire la iarba verde in familia mea? Pai, in primul si in primul rand, ii spunem “hai sa mergem la Faget”. De ce? Pentru ca asa se numeste padurea de langa Cluj, unde se iese la sfarsit de saptamana, inca de pe vremuri. Acolo mergeam la 2 ani, acolo am mers toata copilaria, liceul si…acum 🙂 Chiar daca mergem in alt loc, tot asa ramane strigatul de adunare in familie “mergem la Faget!”
Plecarea se face intotdeauna dimineata, pe la 8-9, ca sa fim siguri ca prindem cel mai bun loc, cu echilibrul perfect intre soare si umbra si musai-musai langa apa. Mama se trezea prima si pregatea tot, niciodata nu am mers la padure si sa lipseasca ceva! Iar acum sarcina asta cade pe mine: sare, piper, codimente, ulei, boluri, tacamuri, cutitul cel bun, intodeauna invelit in 2 prosoape de bucatarie, masa plianta, otet pentru salata, cafea in termos, 2-3 bidoane de apa pentru spalat legumele si…copiii 🙂 Cand eram mici, cu asta ne ocupam noi: umpleam sticlele de apa pentru dus la padure.
Bun, cu greu, cu mii de intrebari “ai pus mingea?”, “ai luat nu stiu ce din frigider?”, “ti-ai pus mustarul ala care iti place tie?” etc, plecam si la padure. Cand ajungem, primul lucru e sa luam micul dejun in aer liber: oua fierte de acasa (de mama cea trezita la nu-stiu-efectiv-ce-ora-ii-ajunge-ca-sa-faca-atatea), ridichi, rosii, ceapa verde, branza, slanina (neaparat trebuie sa fie de la Aschileu, de la buni de la tara). Si abia dupa ce luam micul dejun putem gandi limpede si ne apucam de gratar: barbatii fac focul (din vremurile ancestrale si pana acum vad ca asta a ramas traditia) si noi facem salata. Da, e un proces lung si pana la pranz “lucram” pe masa noastra, dar merita! 🙂 si sunt sigura ca multi dintre voi va regasiti in povestea asta si ati trait zilele astea de vara, de mers la padure 🙂
De asta mi-e atat de drag sa vad fotografiile voastre cu mesele in familie, pentru ca e un obicei care, din pacate, incepe sa isi piarda din insemnatate…din lipsa de timp, pentru ca stam departe unii de altii, pentru ca, pentru ca….DAR noi nu lasam sa se intample asta, da? 🙂 Noi luptam pentru mesele in familie si asta facem cu #HaiSaMancamImpreuna si cand vad fotografii ca si cea postata de Ioana pe Facebook, cu masa lor de “duminca in familie”, stiu ca suntem pe drumul cel bun! 🙂 Toate retetele deconstruite dupa fotografiile postate de voi le gasiti in sectiunea Din poza in farfurie, aici pe blog 🙂
Inspirata de Ioana si poza ei, azi facem frigarui de pui, deosebite pentru ca sunt marinate intr-un amestec absolut delicios! Si Luca spune la fel…
Ingrediente pentru 20 frigarui:
– 700g pulpe dezosate de pui
– 2 linguri ulei
– 2 linguri sirop de artar
– o lingura sos soia
– coaja si sucul de la o portocala mare
– o bucatica (3cm) ghimbir proaspat
– 3 fire ceapa verde
– 4 catei de usturoi
– 2 dovlecei
– o vanata mare
– 2 ardei grasi rosii
– 2 ardei grasi galbeni
– 2 cepe rosii
– 2 linguri ulei de masline
– sare, piper, boia, praf de usturoi, ierburi aromatice
Invata cum sa pregatesti cele mai aromate frigarui pentru cei dragi cu un simplu click AICI 🙂
Ești minunată! Postările tale sunt fermecătoare! Felicitări!!!
Multumesc in suflet, Raluca 🙂