N-as putea spune ca mama ne-a gatit vreodata salata cu pepene galben, pentru ca, hai sa-o spunem pe aia dreapta, in Ardeal a fost importata destul de tarziu ideea de prosciutto e melone, combinatia de felie de pepene galben invelita intr-o felie din cea mai aleasa sunca italiana 🙂
In schimb, mama ne facea, numai si numai de ziua ei, pepene cu inghetata, de departe unul dintre momentele noastre culinare preferate! A inceput sa ne faca desertul asta, pe care pana in ziua de azi nu stiu daca l-a invatat de la cineva sau l-a vazut intr-o reteta, intr-un an, in august, de ziua ei, cand lebenita (pepenele verde) si pepenele galben erau in plin sezon. Pe vremea aceea, tort de inghetata gaseai foarte greu, daca gaseai, insa aveam la un garaj de langa noi (da da, la un garaj, destinat parcarii masinilor in demisolul unui bloc) o familie foarte ingenioasa si cu siguranta cu rude in Germania, care aveau un dozator de inghetata. Mergeam la el si noi si toti copiii de la bloc ca la Mecca 🙂 Sa te fereasca bunu’ Dumnezo de vreo zi in care tanti era gripata sau de o saptamana in care mergeau si ei ca tot omul in concediu si nu deschideau garajul! :))
Cert este ca de acolo, de la garaj, luam inghetata la dozator, in sticla de 2 litri si ne uitam amandoi cu ochii cat cepele cum inghetata curge si curge si curgeeee in sticla! Apoi mama baga sticla la congelator pana la folosire! Pepeni aducea in prim faza tata de la lucru, el lucrand pe vremea aceea la Agrocoop si ulterior ii cumparam noi, cu aceeasi disperare/infrigurare dupa ce tata nu a mai fost. El ne-a invatat cum sa ii alegem pe cei copti, sa ii mirosim la codita si daca se simte foarte tare parfumul de pepene inseamna ca sunt perfecti! Pentru ca la pepenele umplut cu inghetata trebuia sa folosim un pepene galben foarte bine copt, in care lingurita sa intre ca in unt, altfel ce rost mai avea combinatia? 🙂
Mama taia pepenii pe jumatate, le scotea semintele, ii stropea bine cu esenta de rom si zahar vanilat, apoi turna inghetata din sticla. Apoi…se lasa tacerea, pentru ca eram toti mult prea ocupati (a se citi disperati) sa mancam 🙂 Nu ne trebuia nimic mai mult si a ramas pana in ziua de azi un desert pe care nici eu si nici Rares, fratele meu mai mare nu-l refuzam cand mama ne spune #HaiSaMancamImpreuna 🙂
Dar Diana (Drusk33) a postat pe Intagram, folosind hastag-ul #HaiSaMancamImpreuna o salata cu pepene galben, servita in pepene…si normal ca mi-a atras atentia si am zis ca e musai musai sa va invat sa o gatiti si voi! Multumim pentru inspiratie, Diana!
Dragilor/dragelor, astept cu drag fotografiile voastre cu mancare postate pe Facebook sau Instagram! Trebuie doar sa folositi #HaiSaMancamImpreuna si astfel ajung la mine in cel mai scurt timp posibil si eu le pot transforma in vedete si sursa de inspiratie pentru toate gospodinele, gatind reteta din spatele lor in sectiunea Din poza in farfurie de pe blog 🙂
Ingrediente pentru 4 persoane:
– 2 pepeni galbeni mari
– 10 rosii cherry bine coapte
– 3 castraveti cornichon
– ½ salata iceberg
– o legatura ceapa verde
– un ardei gras rosu
– 150g prosciutto crudo, felii foarte subtiri
– 50g gorgonzola
Ingrediente pentru dressing:
– 4 linguri ulei de masline
– 2 linguri zeama de lamaie
– 2 linguri miere
– cateva frunze de menta
– sare si piper
Invata sa prepari SALATA CU PEPENE GALBEN CU UN SIMPLU CLICK AICI 🙂
Poate daca ajung pe undeva unde se serveste asa ceva incerc, dar altfel, pepenele l-am mancat gol si acum as manac aun sandwich cu sunca. 🙂 cu toate ca am stat 2 ani prin Italia niciodata nu am indraznit sa le combin pe cele doua
O minunăție! Și o combinaÈ›ie interesantă, uÈ™or ciudată pentru românii specialiÈ™ti în sarmale… 😀
Mersii de idee! 🙂
Salata perfecta pentru o zi de vara! 🙂