Salata de cartofi cu tofu jumari

salata de cartofi cu tofu jumari

Salata de cartofi inseamna VARA pentru mine! Desi nu sunt fan cartofi, singurii pe care ii mananc cu placere sunt cartofii noi, fie copti, fie fierti… pur si simplu ii iubesc! Iar salata de cartofi, fie ca este una orientala, clasica, cu oua, masline si ceapa, fie ca e una in stil american, cu bacon rumenit si sos de maioneza, nu o refuz niciodata! 🙂 Azi insa vreau sa va propun o reteta de salata de cartofi cu tofu, jumari si un sos foarte cremos, de iaurt, cu multe verdeturi si foarte potrivita pentru vara.

Sa va povestesc un pic despre tofu de la Inedit, singurul si unicul pe care il folosesc, pentru ca este un tofu cu textura extra ferma si asta il face potrivit pentru tot felul de preparate, de la tofu pane, o alternativa minunata pentru cascavalul pane, pana la tofu prajit, care inlocuieste cu mare succes crutoanele intr-o salata sau intr-o supa crema. Tofu de la Inedit este o excelenta sursa de proteine si este singurul tip de branza care nu are grasime, deci este ideal nu doare pentru cei care au grija de silueta lor, dar si pentru noi, cei care ne straduim, in general, sa mancam sanatos. Tofu si toate produsele din soia Inedit nu sunt ideale doar in perioada de post, ci pot fi introduse cu succes in stilul nostru de viata, beneficiile lui Bob, bobul de soia nemodificat genetic de la Inedit, fiind muuuuulte 🙂 Atat de multe, incat va invit sa le citit chiar voi, AICI.

Tofu jumari sau tofu scramble este alternativa fara colesterol si grasimi pentru oua jumari sau scrambled eggs, o mancare ideala pentru micul dejun, o garnitura foarte buna pentru gratar de pui, de exemplu, sau un ingredient intr-o salata, asa cum il folosim noi azi. De cele mai multe ori, eu fac tofu scramble la micul dejun in loc de “papara”, asa cum ii spunem noi in Ardeal, si folosesc intotdeauna un pic de turmeric (curcuma) care, pe langa faptul ca ofera o aroma absolut deosebita si este considerat unul dintre cele mai sanatoase condimente din lume, da o culoare deosebita pentru tofu, care arata la final exact ca ouale jumari 🙂 Luca nici macar nu si-a dat seama de diferenta, dimpotriva, m-a intrebat daca sunt “oua de la Aschileu” (adica de la Buni Sia de la tara) de sunt atat de bune 🙂 Mamici, incercati! 🙂 Mai multe informatii despre gama TOFU INEDIT gasiti AICI 🙂

salata de cartofi cu tofu jumari

Ingrediente pentru 4 portii:
– 1 kg cartofi noi
– o cutie Tofu Inedit in saramura (300 g)
– 2 linguri ulei de masline (30 ml)
– 2 cepe rosii mari, taiate pestisori
– o lingurita turmeric
– sare si piper dupa gust
– 300 ml iaurt grecesc (10% grasime)
– 2 fire ceapa verde tocate marunt
– o lingura marar proaspat tocat marunt
– o lingura menta proaspata tocata marunt
– o lingura mustar (dulce sau iute, in functie de preferinta)
– 2 linguri castravete murat, taiat marunt
– 5 catei de usturoi
– sare si piper dupa gust
– o lingura sos de soia Inedit

salata de cartofi cu tofu jumari

Mai intai ne ocupam de cartofi, pe care ii spalam foarte bine, in mai multe ape, insistand cu un burete mai dur, pe care va sugerez sa il tineti in bucatarie special pentru fructe si legume. Trebuie sa ii spalam foarte bine, mai ales ca nu ii curatam de coaja, apoi ii punem la fiert, in apa cu sare. Ii lasam sa fiarba 20 – 25 min. sau pana furculita intra usor in ei.

salata de cartofi cu tofu jumari

Cat catofii stau la fiert, noi ne ocupam de tofu jumari. Pentru asta, in primul si in primul rand, scurgem bine tofu Inedit de saramura in care a stat, il asezam intr-o sita si, daca este posibil, asezam o farfurioara si o greutate deasupra lui, ca sa fim siguri ca se elimina cat mai multa apa. Apoi il tamponam foarte bine cu un prosop de bucatarie curat (prosoapele de hartie sunt ideale pentru asta). Asezam tofu intr-un bol si il pisam cu furculita.

salata de cartofi cu tofu jumari

salata de cartofi cu tofu jumari

salata de cartofi cu tofu jumari

Intr-o tigaie incapatoare, incingem uleiul de masline si calim jumatate din cantitate de ceapa, pana e moale. Cand puneti ceapa la calit, sa presarati putina sare, care ajuta sa traga apa din ceapa, astfel ea nu se arde si devine moale mai repede. Cand ceapa e calita, punem tofu, 2 catei de usturoi trecuti prin presa sau tocati marunt, piper si turmericul. Amestecam totul si punem tigaia pe foc, unde lasam tofu jumari la prajit, 10 min. la foc mediu, amestecand des. La final, tragem de pe foc, adaugam si sosul de soia si amestecam bine. Abia acum potrivim de sare, pentru ca sosul de soia este sarat si nu vrem sa exageram, da? 🙂

salata de cartofi cu tofu jumari

salata de cartofi cu tofu jumari

salata de cartofi cu tofu jumari

Pentru sos, amestecam iaurtul, menta, mararul, cei 3 catei de usturoi ramasi (tot asa, trecuti prin presa sau tocati marunt), ceapa verde, mustarul si castravetii murati. Condimentam cu sare si piper dupa gust.

salata de cartofi cu tofu jumari

Intr-un bol suficient de mare ca sa incapa toata salata si sa o putem amesteca bine, punem ceapa rosie ramasa. Peste ceapa punem cartofii, pe care ii scurgem din apa si ii punem intregi, fierbinti. Acoperim apoi bolul si il lasam 4 – 5 minute. De ce? Pentru ca ceapa se inmoaie frumos de la cartofii fierbinti, fara a mai fi nevoie sa o calim, dar totusi nu ramane cruda, ceea ce poate fi deranjant pentru cei care au probleme cu stomacelul 🙂 Dupa ce cartofii se racoresc putin, punem si sosul de iaurt, dar si tofu jumari, si amestecam totul foarte foarte bine. Mergem, bineinteles, pe gustate, si, daca mai e nevoie, mai punem sare sau piper.

salata de cartofi cu tofu jumari

salata de cartofi cu tofu jumari

salata de cartofi cu tofu jumari

Asa arata la final salata de cartofi cu tofu jumari, un deliciu de vara pe care trebuie neaparat sa il incercati! 🙂 Inainte de a ne delecta cu salata, vreau sa va reamintesc sa va imprieteniti cu Bob, Bobul de soia simpatic si pe pagina de Facebook Inedit, pentru ca tot timpul are idei bune si surprize placute pentru voi 🙂 Sa va fie de cel mai bine salata de azi si daca o incercati, abia asept sa imi spuneti cum v-a placut! Sau poate incercati pur si simplu Tofu Jumari, pentru un mic dejun inedit alaturi de cei dragi 🙂 Va pupa TEO!

salata de cartofi cu tofu jumari

salata de cartofi cu tofu jumari

salata de cartofi cu tofu jumari

salata de cartofi cu tofu jumari

salata de cartofi cu tofu jumari

4 Comments

  1. Am pus mai puțini cartofi și n-a fost rău deloc…

  2. Arata intr-un mare fel! Imi place decorul cu piper roz!

  3. Raluca

    Am făcut această salată și ne-a plăcut f mult. Data viitoare nu voi mai pune sare deloc, tofu este sărat. Excelenta și ideea de omletă “de post”!!!!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.