Azi avem reteta de paste cu nuci, pancetta si gorgonzola 🙂 Foarte multa lume ma intreaba “de unde te inspiri pentru retetele tale?” Pai, sursele de inspiratie pentru retete sunt multiple: mama, buni, caiete vechi de retete, stranse de la mamele si bunicile prietenilor mei dar si carti de bucate de ultima generatie, cu poze fabuloase si preparate care de care mai sofisticate. O simpla vizita la piata, sa vad ce legume umplu tarabele, meniul unui restaurant, revistele saptamanale de la Lidl 🙂 Inspiratia vine cand ma astept mai putin sau lucrurile se combina in minte mea intr-un mod pe care nici eu nu mi-l explic. De exemplu, zilele trecute, am filmat pentru Bucataria lui Teo avandu-l ca invitat pe domnul Sorin Berar, un bucatar de exceptie, premiat si medaliat si un om extraordinar. El ne-a facut penne cu nuci si gorgonzola si, in timp ce amesteca in paste, mi-a zburat gandul la fisticul si caju de la Lidl, la cubuletele de pancetta pe care le iubesc atat de mult si la Gorgonzola de la Lidl, care este, din punctul meu de vedere cea mai buna alegere ca raport calitate-pret. Asa, am adaptat retetea lui Sorin la gusturile noastre, am vazut ca la urmeaza saptamana produselor Deluxe si toate s-au combinat in unele din cele mai bune paste pe care le-am facut in ultima vreme!
Ingrediente pentru 2 portii:
Timp de preparare: 20-25 min
Dificultate redusa
– 200g capuntini Deluxe
– 50g miez de nuca
– 50g caju Alesto
– 50f miez de fistic Alesto
– 20g unt Pilos
– 125g cubulete de bacon Dulano
– 100ml vin alb Cimarosa
– 200ml smantana dulce Pilos
– 150g gorgonzola dolce Pilos
– sare si piper Kania
Mai intai, prajim intr-o tigaie, fara adaos de ulei, nucile, caju si fisticul, pe care le taiem grosier din cutit. Trebuie sa le rumenim putin, cate sa isi elibereze aromele, amestecand des, ca sa nu se arda. Le tragem de pe foc cand sunt rumenite si crocante si le lasam deoparte.
Apoi punem la fiert 2 litri de apa, cate 1 litru pentru fiecare 100g paste. Cand apa clocoteste, punem sare si pastele, pe care le fierbem 13-15 minute, exact cum este indicat pe ambalaj.
Intr-o tigaie incapatoare prajim cubuletele de pancetta/bacon pana sunt frumos rumenite in putin unt. Asta depende de cum va plac voua: daca doriti puteti sa le prajiti pana baconul e foarte crocant, daca va place sa fie mai moale, le lasati mai putin pe foc.
Scurgem grasimea lasata de bacon si stingem totul cu 100ml vin alb. Punem tigaia pe foc si lasam la foc iute 2-3 minute, pana iese alcoolul din vin si lichidul scade cam la jumatate.
Adaugam apoi smantana dulce, amestecam bine si o lasam sa dea un clocot impreuna cu baconul.
Peste smantana dulce punem gorgonzola rupta in bucatele mici, ca sa se topeasca usor. Amestecam sosul in continuu, pana toata gorgonzola este topita. Potrivim sosul de sare si piper.
La final, adaugam pastele fierte, fara a le trece pe sub jet de apa rece, pur si simplu le scoatem cu o sita din apa in care au fiert si le punem in sos. Astfel, pastele sunt acoperite cu o pelicula de amidon si sosul se lipeste mult mai bine de ele. O data cu pastele punem si nucile, amestecam totul si lasam sa mai dea 1-2 clocote impreuna cu sosul, pentru ca toate aromele sa se imprieteneasca.
Au fost absolut delicioase! Nucile, pentru ca le-am adaugat doar pe final, au ramas foarte crocante si s-au potrivit perfect in combinatie cu sosul super cremos de gorgonzola. Noua ne-au placut si capuntini in sine, nu am mai mancat aceste paste niciodata si le-am gasit tare interesante, pentru ca strang bine sosul in mijloc, datorita formei lor.
In saptamana Deluxe de la Lidl gasiti tot felul de produse premium, fie ca sunt ingrediente de baza – sare de Hymalaia, diverse sosuri sau amestecuri de condimente, fie ca sa sunt produse gata preparate, numai bune de servit pe masa de Florii sau Paste.
Eu am incercat mai multe produse din aceasta gama, inclusiv mixul de nuci, seminte si fructe uscate, care este bestial si care completeaza perfect o masa de sarbatoare. Intreaga gama Deluxe o puteti vedea AICI . Sa va fie de cel mai bine!
mama ce bine arata, ca mi-ai facut pofta :)))) ma duc sa imi fac paste
Spor mult, Gabriela draga! 🙂
e delicios
multumesc 🙂
Super reteta! Care este rolul vinului?
Multumesc, Marian! 🙂 Rolul vinului e sa dea un plus de aroma sosului, in combinatie cu gorgonzola 🙂