Crostini cu rosii

crostini

Unde esti tu, primavara? De ce iti bati joc de sufletul meu de gospodina? Cu ce ti-am gresit sa fie soare 2 zile pe saptamana, fix zilele cand am mai mult de cohalit si stau in casa, iar in rest, cand sa scot copilul si bicicleta din casa scarii, ploua IAR? De ce nu vrei sa vii tu o data? Poate daca te momemesc cu niste crostini? Poate! 🙂 Care e diferenta dintre crostini si bruschetta? Painea folosita si modul de preparare! Bruschetta este facuta prin prajirea (in mod traditional pe carbuni incinsi) a feliilor mari de paine rustica, italiana, din aluat dospit cu maia. Crostini sunt facuti in general din paine de dimensiuni mult mai mici, cu textura mai fina, cum este bagheta. Crostini sunt aperitive bite-size, “de o imbucatura”, bruschettele sunt de dimensiuni mai mari. Daca bruschetta are ranumite “reguli” si poate fi pur si simplu o felie de paine prajita, frecata cu un catel de usturoi si stropita cu ulei de masline extra virgin, de cea mai buna calitate, crostini pot avea aproape orice ca si toping. Sper ca am lamurit cat de cat problema si putem trece la reteta, da? 🙂

Ingrediente pentru 4 persoane:
– o bagheta/ 2 mini baghete
– 6-7 rosii mari, bine coapte
– 3-4 linguri ulei de masline
– 2-3 catei de usturoi
– busuioc proaspat tocat marunt sau o lingura pesto
– oregano uscat, putin cimbru
– optional: prosciutto crudo, telemea de capra, mozzarella de bivolita etc
– sare si piper dupa gust

crostini

In primul rand ne ocupam de rosii. Le crestam in forma de cruce in varf si le scoatem cotorul, folosind un cutit foarte bine ascutit. Intr-o cratita incapatoare punem la fiert apa cu putina sare, apoi, cand clocoteste, scufundam rosiile, cateva secunde, pana coaja incepe sa se desprinda acolo unde le-am crestat. Daca rosiile sunt foarte bine coapte, operatiunea dureaza foarte putin, daca sunt rosii “de mall”, dureaza 1-2 minute pana incepe sa se desprinda coaja. Le scoatem apoi din apa cu o sita, le trecem pe sub un jet de apa rece si le decojim. Scoatem apoi semintele, lasand numai pulpa de rosie.

crostini

Tocam rosiile cubulete si le amestecam cu sare, piper, uleiul de masline, pesto sau busuioc proaspatsi ierburile aromatice uscate pe care le folosim. Amestecam bine totul si lasam amestecul sa se odihneasca pana pregatim painea.

crostini

Pentru crostini taiem bagheta in felii de cca 1cm – 1 ½ cm si le prajim in cuptorul incins la 200°C, direct pe gratar, 5-6 minute sau pana sunt frumos rumenite pe ambele parti.

crostini

Nu ne ramane apoi decat sa punem amestecul de rosii dar si prosciutto crudo sau ce mai dorim sa folosim ca si toping. Noi ne-am bucurat de crostini alaturi de un platou de branzeturi – brie, camembert, gorgonzola, emmentaler, stropite cu putina miere si servite cu struguri rose si nuci 🙂 Poate fi o gustare sau poate fi o masa in toata regula si aromele? Minunate!

crostini

crostini

crostini

crostini

crostini

Si daca tot suntem la capitolul retete usoare, atat ca mod de realizare cat si usoare pentru stomacel, nu pot sa nu va povestesc despre reteta de salata calda de fasole verde si file de somon. De cand am descoperit noile legume congelate Bonduelle Vapeur 3 minute, viata mea de mamica gospodina s-a schimbat mult. Stiti de ce? Pentru ca, intr-adevar, se fac in fix 3 minute! Si asta e foarte important cand ai un copil de 6 ani care vine de la scoala sau de la joaca si cere de mancare ACUM! Pentru el am folosit fasolea verde la o salata calda delicioasa, garnitura langa fileul de somon. Reteta o gasiti AICI. Sa va fie de cel mai bine! 🙂

legume bonduelle

4 Comments

  1. Foarte faine aceste crostini mai ales langa selectia de branzeturi, fructe si nuci!

  2. dar nu tot in felul asta se fac si bruschetele? ca eu asa le fac si asa gasesc si retete pe net, doar ca le lipseste usturoiul…

    • Adina, asa cum am explicat in reteta, crostini sunt niste diferente intre bruchetta si crostini 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.