Uffff, a venit vacanta pentru scolari si noi suntem blocati in casa. Nu nu, suntem bolnaviori, doar ca am trecut prin operatia de polipi si e mai bine sa stam un pic la caldurica, in conditiile date. Dar sa stiti ca suntem bine, va multumim din suflet pentru toate gandurile bune, au ajuns la noi si Lux e mai vesel ca oricand, am scapat de polipi si eu…am scapat de groaza anesteziei generale, care a fost marea noastra incercare, mai mare decat polipii. Toate au trecut cu bine, dar iata-ne inchisi in casa si…cam cate ture de “Nu te supara, frate!” poti sa si joci inainte sa te plictisesti? Nu prea multe, va zic eu! Si dup ace am luat la rand toate jocurile lui Luca, am ajuns la concluzia ca trebuie sa gatim.
Dar ce? Ceva cremos. Si dulce. Ca un pic il deranjeaza gatul. Deci cremos. Foarte cremos. Si cu ciocolata. Sau mai bine cu caramel! Si asa am ajuns noi la reteta de toffee cheesecake, care ne-a umplut stomacelul si sufletelul! Acum sa vorbim putin despre crema de branza pe care o folosim la cheesecake. In mod normal, in primii ani de facut cheesecake (si voi stiti ca am o istorie luuuuunga de facut cheesecake), foloseam numai crema de branza Philadephia. Care da, este minunata, dar este foarte scumpa si, cand ne gandim ca pentru un cheesecake de marime standard trebuie minim 1 kg de crema de branza….apfffff! Dar de cand am descoperit crema de branza Goldessa Cream Cheese Classic de la Lidl, am rasuflat usurata! Este la un pret mai mult decat rezonabil, este perfecta pentru cheesecake si nu am dat gres cu ea niciodata! Asta iubesc eu la Lidl, gasesti produsele lor marca proprie la preturi wow si care concureaza cot la cot cu “rudele” lor mult mai scumpe. Deci da, va sugerez sa incercati aceasta crema de branza si veti vedea ca iese un cheesecake de vis! Intreaga oferta Lidl si promotiile care se desfasoara la Lidl acum, le vedeti AICI.
Ingrediente pentru un cheesecake cu diametrul de 20 cm, 10-12 portii, dificultate medie:
– 270g biscuiti digestivi Digestino cu scortisoara (Tastino)
– 120g unt gras 82% Pilos
– 600g crema de branza Goldessa Cream Cheese Classic
– 100g zahar Castello
– 3 oua mari
– miezul de la 1 baton de vanilie Belbake
– 3 linguri faina Castello
– ½ portie sos caramel usor sarat – reteta o gasiti AICI
– caramele Emotionali Toffee Selection – pentru decor
– fulgi de ciocolata Bebake – pentru decor
Mai intai dam biscuitii prin blender. Pana sunt foarte fin macinati. Adaugam untul topit si amestecam din nou cu blenderul, pana compozitia arata ca un pesmet umed. Cu ajutorul degetelor, apasam biscuitii in forma cu pereti detasabili, pe care o tapetam cu hartie de copt atat pe fund cat si pe margini. Blatul de biscuiti trebuie sa acopere perfect toata tava. Coacem crusta de biscuiti 10 min, in cuptorul incins la 180°C, apoi o scoatem si scadem temperatura din cuptor la 160°C.
Pana se coace crusta de biscuiti, noi scurgem bine eventuala zeama pe care o lasa crema de branza, apoi punem cele 600g crema de branza intr-un bol si le amestecam cu mixerul la viteza mare, 2-3 minute, pana nu mai sunt deloc cocoloase si branza este foarte cremoasa. Adaugam apoi zaharul, amestecam bine 1 minut cu mixerul la viteza medie. Adaugam si miezul de la batonul de vanilie, amestecam din nou, pana la omogenizare.
Urmeaza sa adaugam apoi ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. Eu am avut un ajutor de nadejde, care s-a asigurat ca amestecarea ingredientelor este mai mult decat perfecta. Din cand in cand, optiti mixerul si trageti cu o spatula crema de pe peretii vasului, ca sa fim siguri ca nu raman bucati mari si totul este foarte bine omogenizat. Asta ajuta ca cheesecake-ul sa nu se crape la copt si sa se coaca uniform. La final adaugam si faina si amestecam din nou, bine bine bine.
Cand bucatarul sef, masterseful meu de serviciu concluzioneaza ca totul este in regula, putem turna crema de branza peste crusta de biscuiti si dam cheesecake-ul la cuptor. Trebuie sa stea la cuptor 50-60 min, la 160°C, pana cheesecake-ul e bine legat. Nu va faceti girji daca mijlocul prajiturii pare inca gelatinos, pe masura ce se raceste, se va intari. Daca tineti prajitura la cuptor pana e “tare ca piatra, iute ca sageata” peste tot, riscati sa o ardeti si va face o crusta maronie, deloc caracteristica cheesecake-ului.
Lasam prajitura sa se raceasca la temperatura camerei, circa o ora, apoi turnam desupra siropul caramel si il intindem cu spatula astfel incat sa curga frumos peste marginile cheesecake-ului. Si apoi, decoram frumos frumusel cu fulgi de ciocolata si caramel taiate grosier.
Daca asta nu e decadenta si mancare pentru suflet…nu stiu ce sa zic 🙂 Sper din suflet ca v-a placut si nu va mai spun decat atat: daca sunteti pasionati de amenajari interioare si va place sa aveti in cuibusorul vostru toate cele mai frumoase, va anunt cu drag ca din 5 februarie gastiti la Lidl tot felul de “bunatati” pentru casa voastra 🙂 Vedeti exact despre ce este vorba AICI
Vai Doamne deci cum arata ma imbolnavesc (de pofta)! Are multe calorii minunatia asta?
Gabriel, mai bine sa nu le numaram sa ne imbolnavim de tot :))) Glumesc! Iti dai seama ca nu este o prajitura dietetica, dar din cand in cand mai merge sa ne rasfatam, nu? 🙂
Multumim pentru reteta,abia astept sa o fac in week-end.Va rog doar sa specificati cata faina trebuie adaugata.va multumesc!
Scuze, dar nu am gasit nici unde ce cantitate de faina ai folosit
superb checul insa e super frumusel master seful:) frumosi ochi,, si ne da incredere ,,o sa facem si noi ,, curand ,, avem si noi un master sef de 9 ani,,multa sanatate si la cat mai multe retete simple usoare ,va multumim
Multumesc mult, Luminita 🙂 Va multumesc si Luca 🙂 cu ochii lui negri cu tot! 🙂
Nu este scrisa cantitatea de faina. Multumesc
Arata super. Nu apare la ingrediente cantitatea de faina.
Faina are în compoziție aceasta prajitura?Mulțumesc
Incearca si cu ricotta si mascarpone. Iese mai buna!
Mariana, iese un altfel de prajitura, care seamana foarte mult cu o pasca, insa consistenta si cremozitatea clasica de cheesecake se obtine numai cu crema de branza 🙂
Arata delicios si pare a fi usor de facut! Este foarte important ca nu imi trebuie prea multe ingrediente si complexitate este medie
Mult spor, draguta! 🙂
Delicioasa! Trebuie sa o încercam si noi. A avut răbdare Luca sa stea prăjitura nu știu câte ore la frigider înainte s-o taie, ca eu tare cred ca o tai calda 🙂 ! Mulțumim de rețeta si la cat mai multe înainte! Pup!
Gabriela, multumim :* El deka este un expert in cheesecake si stie ca daca nu o lasam sa se raceasca…nu e buna si am muncti degeaba, asa ca sta cuminte…bine, deschide frigiderul din jumate in jumate de minut, dar nu insista sa o taiem sau ceva…cred ca numai isi admira opera! :)) Te imbratisez si te mai astept in bucataria mea 🙂
Se poate pune zahar normal si faina la fel?…si in loc de batonul de vanilie ce pot sa pun?…
Da 🙂
Am facut si eu prajitura in weekend, cu ingredientele recomandate, fabuloasa! Multumesc frumos, toate cele bune!
Ma bucur mult ca ti-a placut! 🙂
am facut reteta, e o nebunie, bine am moificat foarte putin la caramel si vanilie am pus lamaie dar asta nu conteaza gustul e minunat . rezultatul meu http://luminitanaty.blogspot.ro/2015/03/cheesecake-cu-glazura-caramel.html
multumesc
Arata foartefoarte bine! felicitari si multumesc ca ai ales sa incerci reteta mea 🙂
De unde ati luat crema de branza? Multumesc
De la Lidl 🙂
Ce dim are tava?
Are diametrul de 26 cm dar se poate face si in tava de 28-30, doar ca va iesi mai putin inalta.
Ce scump copilas ai sa iti traiasca. :*
Salut, imi spui te rog unde gasesc si eu acei biscuiti tastino cu scortisoara ?? Mersi frumos !
La Lidl 🙂
Buna Teo! Ce zici dacă as încerca varianta aceasta de cheesecake cu căpșuni 😀 sa pun un strat de căpșuni în crema de brânză și deasupra după ce îl scot de la cuptor.. Ar merge? Aștept răspuns :*
Capsunile in compozitie lasa zeama la cuptor, deci le-as sugera numai pentru cheesecake-urile fara coacere 🙂 Mult spor!
Îți mulțumesc pentru răspuns :*
Imi spui, te rog, daca as putea renunta la faina sau daca pot sa o inlocuiesc cu altceva? #glutenfree 🙂 Multumesc!
Poti folosi o faina fara gluten.