Din capitolul retete maxicane/tex-mex, avem azi ENCHILADAS. Ce sunt astea? Un fel de burritos, dar nu chiar, un fel de tacos, dar nu chiar 🙂 De ce spun asta? Pentru ca mie asa mi se pare, ca toate retetele mexicane au cam aceleasi ingredient, doar ca tortilla se infasoara diferit in jurul lor 🙂 Glumesc acum, dar nici nu sunt foarte departe de adevar! Reteta de Tacos o puteti vedea AICI, impreuna cu reteta pentru mix de condimente tex,-mex pentru tacos, pentru ca, nu-i asa, intotdeauna amestecurile de condimente facute in casa sunt mai bune decat cele de cumparat! 🙂
Ingrediente pentru 10 enchiladas:
– 10 tortillas
– o ceapa mare alba, taiata marunt
– 3 linguri ulei
– un ardei iute rosi, fara seminte, tocat marunt
– 3 catei de usturoi maruntit
– un piept mare de pui (cca 700-800g)
– 2 linguri pudra chili
– 2 lingurite cumin
– 3 lingurite zahar
– sare si piper
– 2 conserve (400g fiecare) de rosii cubulete in suc propriu
– 200g cascaval dat pe razatoare (Cheddar)
– o legatura coriandru sau patrunjel, tocat marunt
– 250 ml sos chili
– o legatura ceapa verde tocata marunt
– o cana apa
Mai intai ne ocupam de condimente – chili, cumin, sare, piper, zahar, pe care le punem intr-o rasnita si le maruntim impreuna, astfel incat sa avem un super mix de condimente. Apoi, intr-o tigaie mare, calim ceapa pana devine transulucida, punem pe final usturoiul si ardeiul iute, le calim impreuna 1-2 minute. Punem apoi rosiile, apa si condimentele, amestecam bine, lasam sa dea un clocot bun, ca sosul de rosii sa ia toate aromele din condimente. Punem apoi pieptul de pui taiat fasii si coriandru/patrunjelul. Amestecam bine, lasam sa fiarba, la foc mediu, 25-30 min sau pana sosul scade aproape la jumatate si puiul e facut. Mai potrivim de sare si piper, daca e cazul sic and sosul este fierbinte, punem jumatate din cantitatea de cascaval razuit si amestecam.
Inpartim amestecul de pui in tortillas, le rulam in jurul umpluturii, le asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Punem deasupra sosul de chilli, restul de cascaval si ceapa verde tocata marunt. Dam la cuptorul incins la 180°C, 20-25 minute sau pana cascavalul este frumos rumenit.
Am servit enchiladas alaturi de smantana, simpla, rolul ei fiind de a mai “taia” din iuteala, dar si langa sos de avocado si sos chili dulce. Au fost dementiale! Merita incercate, sunt perfecte pentru o cina cu prietenii, se fac usor, sunt foarte consistente si, chiar daca lista de ingredient pare destul de stufoasa, sa stiti ca nu e deloc o reteta costisitoare. Va pup tare tare, sa va fie de cel mai bine!
Buna Teo, as vrea sa te intreb ceva dar nu am facebook, twitter etc. si te intreb aici, daca nu te superi. Esti draguta sa-mi spui unde exista in Cluj condimente si ustensile gen (mojar, rasnita, recipiente pt condimente), in afara de supermarketuri, de o calitate mai buna?
Te urmaresc demult cu drag cum gatesti, avem gusturi foarte asemanatoare, si iti doresc mult succes in tot ceea ce faci.
Salut, Cosmin! gasesti in Iulius Mall la magazinul kitchen shop (recipiente ma refer) si condimente la Polus, vis a vis de Carrefour, este un magazin de condimente foarte fain. Sper sa iti fie utile info 🙂
Buna,
in articolul atasat nu e baietelul tau? Seamana foarte tare, ilustreaza o poveste cu retete, sper ca nu e “imprumutat” fara voia ta.
http://www.suntmamica.ro/tu-si-familia-ta/vacantele-sarbatori/obiceiuri-cu-dichis-de-sfantul-nicolae-6784
Diana draga, multumesc ca mi-ai atras atentia, le-am scris si au dat poza jos. Este uimitor pana unde pot ajunge oamenii cu “furtisagurile”…. Iti multumesc inca o data :*