Mere in pijama – Bundas alma

mere in pijama

De ce mi se pare bucataria din Ardeal speciala? Pentru ca este! 🙂 Pentru ca are retete culinare deosebite si influenta imperiului austro-ungar se simte in tot, de la ciorbe si pana la tocanite (in special papricasuri) si deserturi. Despre deserturi cu infulente maghiare vreau sa vorbim azi, pentru ca duminica vom avea invitat la Ziua Buna un bucatar maghiar, care ne-a gatit, in ordinea numerelor de pe tricou, urmatoarele: supa crema de visine, papricas de somn, galuste cu branza de burduf si marar si bundas alma, mere in pijama. Automat mi-am adus aminte de copilarie! Stiti cum era duminica, ziua speciala de mers in vizita? Da, era vremea cand duminica sau sambata mergeam in vizita la “prietenii de familie” si doua deserturi erau in general in orice casa: chec si mere in pijama. Sincer, la mine acasa nu se faceau budas alma, dar se facea bundas kenyer, adica paine in ou. Cand ne facea buni Sia paine in ou, era cea mai faina dimineata si cel mai bun mic dejun din lume! Si cel mai bine mergea bundas kenyer cu salam de vara si buni avea tot timpul o ruda de salam de vara atarnata in camara, la uscat! Ohooooo, ce vremuri! 🙂 Asa ca, in amintirea acelor vremuri speciale si in aminitirea copilariei in general, sper ca si a mea si o voastra, facem azi mere in pijama!

Ingrediente:
– 3-4 mere rosii mari
– 3 oua
– 3 linguri faina + faina prin care sa dam merele
– o lingura cu varf scortisoara
– 2 linguri zahar vanilat
– ulei pentru prajit

mere in pijama

Mai intai spala bine merele, nu le curatam de coaja, dar le taiem capacele si folosim un instrument special (il gasiti la raionul cu accesorii de patisserie din orice hypermarket) pentru a le indeparta cotoarele. Le taiem apoi in felii de cca jumatate d ecm grosime. Intr-un bol mare amestecam ouale, pe care le batem ca pentru omleta, scortisoara, 3 linguri de faina si zaharul vanilat. Reteta pentru zahar vanilat facut in casa o gasiti AICI. Punem uleiul la incins, dam merele prin faina, le scuturam pentru a indeparta excesul, le dam prin amestecul de ou si le prajim in ulei incins, pe ambele parti, pana sunt frumos rumenite, apoi le scoatem pe hartie absorbanta.

mere in pijama

Sunt extraordinar de bune alaturi de un sos de vanilie, inghetata de vanilie sau pur si simplu pudrate cu zahar vanilat, dupa ce se racesc. Si, ce ziceti? Voua va aduc aminte de copilarie?

mere in pijama

mere in pijama

mere in pijama

mere in pijama

Si daca tot am vorbit de bucataria cu diverse infulente, nu pot sa nu va arat o reteta speciala, pe care am pregatit-o pentru site-ul Bonduelle: Pui cu legume chinezesti, servit cu soba noodles si un sos foarte aromat.

pui cu legume chinezesti

15 Comments

  1. imi place foarte mult retetele pe care le trimiteti aproape am incercat pe fiecare si au fost foarte delicioase multumesc

  2. o sa incerc arata foarte bine

  3. nu am mai mancat pana acum dar par delicioase 🙂

  4. Pentru reteta asta ma voi apuca de “bucatarit” 😀

  5. cristina kiki

    Sunt curioasa sa vad cum sunt. Acumle fac prima data

  6. Ooo!! Si mie imi amintesc de copilărie si de ACASA.. Delicioasele mere in pijama 🙂 la noi se făceau mereu. Acum, sunt la rândul meu mămica si cu siguranță i le voi prepara puiului meu!!

    • Agnes, ma bucur ca reteta mea ti-a trezit amintiri placute! Te pup, iti doresc Paste Fericit si mult spor la gatit 🙂

  7. Buna Teo aceasta reteta e pur si simplu minunata cred ca am facut-o pe putin de 5-6 ori te urmaresc demult esti o adevarata artista culinara.

  8. Gratiela

    Sunt novice, ne spui si reteta de la sosul de vanilie? Suna excelent 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.