Sunt unele arome pe care le iubesc atat de mult si sunt, din punctul meu de vedere, cele care innobileaza cu adevarat casa unei gospodine: mirosul de turta dulce proaspat scoasa din cuptor (o reteta foarte buna de turta dulce gasiti AICI), painea de casa si dintre painile de casa in mod deosebit imi place cum miroase cand e scoasa din cuptor focaccia (cea mai buna focaccia a mea e facuta dupa RETETA ASTA) si mirosul de dovleac copt. Astea ma bucura pe mine in mod deosebit Si azi am pentru voi o reteta minunata de paine umpluta cu carne tocata, care e absolut minunata pentru sezonul toamna-iarna, din care e suficient sa mananci doua felii si e gata masa, pentru ca nu mancam paine langa felul principal, ci felul principal e inclus in paine 🙂
Ingrediente pentru o paine coapta in tava de cozonac:
– 350ml apa
– 3 linguri ulei
– o lingurita sare
– 3 linguri zahar
– 500g faina 000
– o lingurita drojdie uscata
– o ceapa alba mare
– 300g carne toccata de vita
– 3 catei de usturoi
– o conserva (400g) fasole boabe rosie, scursa bine de apa si spalata
– ½ conserva (200g) boabe de porumb
– condimente: sare, piper, boia dulce, fulgi chili, cimbru, busuioc (dupa gust)
– 150g cascaval dat pe razatoare
Pentru aluat, cernem faina intr-un vas mare, facem o gropita in mijloc. Amestecam apa calduta, drodia, zaharul si 2-3 linguri de faina si facem o maia, pe care o lasam sa creasca 20 min intr-un loc caldut. O turnam apoi in gropita din mijlocul fainii, impreuna cu uleiul sis area si framantam pana avem un aluat elastic, care nu se lipeste de maini. Modelam aluatul sub forma de bila si il mutam intr-un vas curat, uns cu putin ulei de masline, il acoperim cu un prosop curat si il lasam la dospit o ora sau pana isi dubleaza volumul. Intre timp pregatim umplutura: calim ceapa in 2-3 linguri de ulei, pana devine transulcida, apoi punem carnea tocata si, amestecand des cu lingura de lemn ca sa rupem bucatile mari de carne, o prajim impreuna cu ceapa pana e frumos rumenita. Cand carnea tocata isi schimba de tot culoarea si e aproape facuta, punem restul de legume si condimentele, amestecam bine si le mai lasam impreuna la foc 10-15 minute sau pana scade tot lichidul lasat de carne si legume. Scoatem aluatul din bol, il mai framantam 5-10 minute, apoi il impartim in 3 parti elage. In mod normal, nu e nevoie sa lucram pe planseta tapetata cu faina, pentru ca aluatul nu se lipeste. Intindem 3 dreptungiuri de lungimea tavii de cozonac in care coacem paine si de cca 15 cm latime. Distribuim umplutra de carne tocata in mod egal intre cele 3 foi de aluat, le rulam cu grija, astfel incat sa cuprindem toata compozitia si sa le inchidem bine la capete, apoi le impletim, la fel ca pe un cozonac.
Asezam painea noastra umpluta si impletita in tava de cozonac tapetata cu hartie de copt si o mai lasam la dospit o ora, acoperita cu un prosop. Coacem painea 45-50 minute in cuptorul incins la 160°C. In ultimele 10 minute din timpul de coacere, scoatem tava din cuptor si presaram painea cu cascavalul dat pe razatoare.
A iesit extraordinar de aromata, mai ales ca eu, trebuie sa recunosc, am folosit carne tocata de miel, care i-a dat un plus de savoare. Este perfecta pentru petreceri si pentru sarbatorile care se cam apropie 🙂 Sa va fie de cel mai bine!
Buna Teo,
Am mai incercat retete similare, insa niciuna in forma de cozonac, ceea ce mi se pare genial, asa ca o voi incerca si eu. Felicitari pentru rezultatul final si multumesc pentru idee!
Multumesc, Marilena 🙂 Spor!
Fantastica! De retinut de sarbatori! Nu pot accesa retetele de turta dulce si foccacia de care mentionezi la inceputul retetei. Dece?
Ionela draga…ma ocup acum sa remediez situatia 🙂 te pup!
Da Teo am incercat si eu reteta asta de vreo 4 ori e super.