Retete culinare de toamna? Avem! Pui cu praz? Avem! La noi in Ardeal, prazul nu este foarte popular, nu as sti sa va spun de ce, probabil ca noi suntem mai mult cu ceapa rosie de apa, ca merge mai bine cu slanina si paine cu untura. Sper ca va dati seama ca glumesc, nu? Astea cu ardelenii care mananca multa slanina si oltenii care mananca mult praz, mi se par niste stereotipuri nu foarte credibile, cel putin nu in anno domini 2014 š Ca asa cum bien vedeti, si noi, ardelenii, stim sa gatim cu praz si nu oricum, ci facem un sos bun de praz cu vin alb si smantana dulce, pe care il mancam cu pulpe de pui. Culmea era sa facem sos de praz si sa il mancam cu slana prajita š
Ingrediente pentru 4 persoane:
– 1 kg pulpe de pui
– o lingura boia dulce
– 50g unt gras + 50g unt gras
– 2 linguri ulei de masline
– un fir mare praz
-100ml vin alb
– 150ml smantana dulce pentru gatit (35%grasime)
– sare si piper dupa gust
Spalam bine pulpele de pui si le condimentam cu sare, piper si boia. Intr-o tigaie incingem uleiul de masline, topim si 50g unt si prajim bine pulpele de pui, pana sunt rumenite pe ambele parti. Taiem prazul rondele subtiri si il inabusim intr-o alta tigaie, in care am topit restul de 50g unt. Stingem cu vin, lasam sa fiarba 4-5 minute, amestecand din cand in cand. Adaugam si smantana dulce, amestecam bine, apoi potrivim sosul de sare si piper.
Intr-un vas termorezistent punem sosul de praz, asezam deasupra pulpele de pui si dam totul la cuptorul incins la 200Ā°C si lasam 35-40 min sau pana carnea e facuta (pe testate).
Mancarea asta merge foarte bine cu mamaliga, cu orez fiert pur si simplu, dar si cu niste cartofi natur. Eu totusi as ramane la prima optiune, mamaliga š Cam atat, ca fug la platou sa pregatim Ziua Buna de Weekend, pe care o puteti urmari pe Look Plus in fiecare duminica, de la 16:00 la 18:00. Va pupa Teo si sa va fie de cel mai bine la pui cu praz!
Avand in vedere ca am o gramada de praz in gradina, in seara asta am si incercat reteta. delicioasa. cu siguranta si-a facut loc in mancarurile pe care o sa le gatesc in mod frecvent. Multumesc
Cu drag, Claudiu š Sper ca ai icnercat reteta si mai ales sper ca ti-a placut š
Desi nu suntem fani praz am zis sa incercam reteta. A iesit excelenta, am facut niste cartofi copti si nu ne-am saturat!
Multumim Teo!
Brindu, ma bucur tare! š Vezi ce important e sa lasam deoparte prejudecatile de orice fel si sa incercam mancaruri noi? Te pup si te astept sa mai incerci retetele mele! š
Foarte bun, eu sunt o mare iubitoare de praz in perioada asta a anului (n-are nicio legatura cu zona geografica š ). Sa stii ca mi-am permis sa pun un pic mai mult vin decat ai scris tu in reteta, dar a iesit excelent!
Lizzie draga, ma bucur foarte mult ca ti-a placut! <3 Stii cum e...singurul pericol cand gatesti cu vin...este sa nu il bei :))) Te pup si sper sa mai incerci retetele mele :*
Am incercat o reteta asemanatoare care avea in plus peste vasul in care am gatit o crusta de aluat cu ierburi aromatice, a iesit delicioasa!
Vlad, suna foarte bine ce descri tu acolo š
Oare merge si cu carne de porc Ʈn loc de pui?
Sigur, de ce nu?