Daca nu facem acum retete culinare cu fructe de padure, nu mai facem in veci…sau facem cu fructe de padure congelate š In momentul de fata gasiti afine in piata undeva la 10-15 lei kilogramul, nu-s foarte ieftine, dar merita sa faceti 2-3 borcanele de gem de afine cu banane, o tarta cu branza si afine sau pur si simplu sa le puneti la congelator pentru la iarna. Acum ca am stabilit de ce avem reteta cu afine azi, sa va spun si de ce se numesc briose si nu muffins si nu cupcakes. Vreau sa intelegeti ca, daca le spunem muffins, nu e pentru ca nu ne mai place limba romana si vrem noi musai-musai sa folosim englezisme, ci e pentru ca muffins nu sunt briose si cupcakes nu sunt muffins. V-am bagat si mai tare in ceata? Atunci sa va explic: briosele sunt produse de patiserie de dimensiuni mici, facute din aluat de cozonac, respectiv aluat dospit. Cu drojdie, cum ar veni. Americanii, mai lenesi din fire, au inlocuit drojdia cu praf de copt, au scurtat astfel timpul de preparare si au usurat procesul tehnologic, iar produsul rezultat l-au numit muffins. Apoi intre muffins si cupcakes diferenta nu e doar de crema de pe cele din urma, ci si in modul de preparare: in general la muffins se amesteca intr-un bol toate ingredientele “uscate”, de genul faina, praf de copt, cacao, zahar iar in alt bol ingredientele “umede” de genul ulei, lapte, oua, ciocolata topita, piure de fructe. Cele doua compozitii se amesteca apoi si la final se pun fructele intregi, bucatile de ciocolata, nucile sau ce o fi. Cupcakes sunt de fapt torturi in minunaturca si procesul tehnologic este exact ca al tortului: untul se freaca spuma cu zaharul, apoi se adauga ouale pe rand si la final faina cernuta impreuna cu praful de copt. In plus, ca si orice tort, cupcakes au si crema. Deci? Am lamurit cat de cat problema briose-muffins-cupcakes? Eu sper din suflet ca da, ca sa putem trece la reteta de azi: briose cu afine! š
Ingrediente pentru 10 bucati:
– un pliculet drojdie uscata sau 20g drojdie proaspata
– 4 oua mari
– 350g faina
– 100g zahar
– 150g unt la temperatura camerei
– Ā½ lingurita sare
– 150g afine proaspete sau congelate
– un galbenus
– o lingurita zahar pudra vanilat
Daca folositi drojdie proaspata, o puneti intr-un bol mare sau in vasul mixerului (caruia ii puneti carligul pentru framantat) si o amestecati cu o lingurita de apa si o lingurita de zahar pana e topita. Peste drojdie puneti faina, zaharul, ouale si sarea, apoi la final untul si amestecati pana aveti un aluat omogen si stralucitor, care nu se lipeste de peretii vasului. Daca folositi drojdie uscata, bateti intai ouale, apoi puneti faina, drojdia uscata, zaharul si sarea, amestecati, apoi puneti untul si continuati sa framantati pana aluatul este elastic. Punem aluatul in folie de plastic si il dam la frigider 24 de ore sau cel putin peste noapte.
A doua zi, daca nu uitam aluatul in frigider, desigur, il scoatem si il intindem pe o planseta tapetata cu faina, intr-o foaie dreptunghiulara, cam de 15×10 cm si 1 cm grosime. Apasam afinele pe suprafata aluatului, apoi rulam si taiem aluatul in 10 bucati egale, pe care le modelam sub forma de mingiute si le punem in formele in care le coacem, fie intr-o tava pentru muffins (tapetata cu hartiute), fie in forme individuale, asa cum am facut eu. La lasam sa dospeasca 20 min intr-un loc caldus, apoi le coacem 15 minute in cuptorul incins la 200Ā°C. Dupa 5 minute in cuptor, cand briosele incep sa faca crusta, le scoatem si le ungem cu un galbenus amestecat cu zaharul pudra, apoi le dam din nou la cuptor. Sunt gata cand trec testul scobitorii.
Sunt delicioase si proaspat scoase din cuptor dar si a doua zi, langa un pahar de lapte, o caffe latte sau un ceai. Nu sunt exagerat de dulci, chiar dimpotriva, deci sunt perfecte si pentru ce mici, in pachetelul de la scoala. Asta imi suna si mie, nu de alta, dar de luni suntem scolari cu acte in regula š Da da, Luca a inceput clasa 0 si e foarte entuziasmat! Cam atat pentru azi, ca imediat e ora de scos de la scoala…pfffffff…parca imi e dor de gradinita! š
Buna reteta am sa o incerc in seara aceasta – arata demential. O rugaminte/sfat: poti pune un plugin pentru “print friendly” asftel incat articolele (retetele) sa poata fi printate mai usor? (ca in linkuk meu).Multumim!
Cornel, multumesc frumos si ma ocup š
Arata extraordinar. Sunt pe lista. š De unde ai luat formele, Teo?
Multumesc! Sper sa nu ramana pe lista, ci sa le incerci, pentru ca merita! š Formele le-am luatd e la DM, sunt de diverse forme si marimi! Spor mult!
Arata minunat!
Multumesc mult! š
Foarte, foarte bune au iesit!!!! Le voi repeta rapid si cu alte fructe. Delicioase si pufoase!
Ma bcur tare ca ti-au placut! š
Cum ai fÄcut formele de briose? Sunt de cumpÄrat? š
Le-am cumparat de la DM š
Am fc reteta de f multe ori dar de fiecare data aluatul a iesit f moale,dupa ce am adaugat untul.din ce cauza?
Pentru ca e normal sa se inmoiae, tocmai de asta trebuie tinut la frigider inainte de folosire. Spor mult!
Multumesc pentru raspuns.m am exprimat eu gresit.aluatul e moale si dupa ce il scot din frigider.eu l am facut pe la peanz si a doua zi dimineta era moale inca
Maria, de vina poate fi untul folosit, cu cat e mai slab, cu atat are mai multa apa. Eu folosesc intotdeauna unt de 80-85% grasime si niciodata nu am probleme cu el. Daca nu se intareste nicicum, mai pune putina faina pe planseta, apoi aluatul, apoi faina deasupra si continua sa framanti aluatul pana se leaga. Nu exagera insa cu faina, aluatul nu trebuie sa fie foarte tare. Spor sa ai, sper ca te-a ajutat raspunsul meu š
Multumesc frumos.folosesc unt cu 65%grasime.sunt un mare fan al tau.ador reteta de brownies si cupcake cu ciocolata…