Placinta cu galbiori

placinta-cu-galbiori

Am gasit galbiori! Da da, stiu ca se gasesc pe toate drumurile, la propriu, pe marginea tutror drumurilor nationale, judetene si de tara…nu, pe marginea autostrazilor nu, ca de alea nu avem 🙂 Acuma fara gluma, am gasit galbiori foarte frumosi la Lidl si era musai sa ii folosesc cat de repede si mi-a trecut prin cap placinta asta, care e buna si rece si calda, pe care o pot lua ca si gustare la munca sau poate fi gustarea lui Luca pentru dupa inot. No, sa nu ne lungim prea tare, ca sunt ultimele zile de vara si e frumos afara, sa iesim in lume, stiti cum zic?

Ingrediente pentru 4 placinte:
– 16 foi de placinta
– 50g unt topit
– 500g galbiori
– o ceapa mare alba
– 200g bacon
– 5 catei de usturoi
– 200ml smantana dulce
– 150g cascaval afumat dat pe razatoare
– o legatura de patrunjel
– sare si piper dupa gust
– un ou mic pentru uns placinta

placinta cu galbiori

In primul rand taiem baconul cubulete si il prajim intr-o tigaie incapatoare, fara ados de ulei, ca e el suficient de gras. Punem apoi si ceapa taiata marunt si o calim impreuna cu baconul. Cand ceapa e moale, punem si usturoiul tocat marunt sau trecut prin presa. Spalam bine bine galbiorii, in mai multe ape, ii curatam de impuritati si ii calim impreuna cu ceapa si restul bunatatilor din tigaie.

placinta cu galbiori

Cand ciupercile sunt moi, punem smantana dulce, amestecam, potrivim la gust de sare si piper (atentie cu sarea, ca baconul in general e sarat) si punem si patrunjelul tocat marunt. Le lasam 1-2 minute pe foc, ca sa se amestece bine aromele, apoi punem si cascavalul ras, amestecam si tinem pe foc pana cascavalul e topit. Tragem de pe foc si pregatim foile. Folosim foi de placinta gata cumparate, ca e un calvar sa le faceti in casa. Daca le luati congelate, le lasati sa ajunga la temperature camerei, apoi luati cate 4 foi pentru fiecare placinta. Ungeti fiecare foaie cu unt topit, apoi asezati alta deasupra, pana aveti 4 foi suprapuse pentru fiecare placinta.

placinta cu galbiori

Impartim umplutura de ciuperci in mod egal intre cele 4 placinte, rulam strans si inchidem bine placinta la capete. Le asezam in tava, le ungem cu ou batut si presaram deasupra praf de usturoi, sare grunjoasa, mac, susan sau ce va place voua 🙂 Le coacem 20-25 de minute in cuptorul incins la 180°C pana sunt frumos rumenite.

placinta cu galbiori

Nu mai are sens sa va spun cat de bune au fost…dar au fost. Merita incercate cu orice fel de ciuperci, dar hribii, ghebele si galbiorii sunt ideale pentru ca sunt foarte aromate si eu, cel putin, sunt moarta dupa ele! 🙂 Sa va fie de cel mai bine!

placinta-cu-galbiori

placinta-cu-galbiori

placinta-cu-galbiori

placinta-cu-galbiori

placinta-cu-galbiori

placinta-cu-galbiori

2 Comments

  1. Deja imi este dor de placintele bunicii mele 🙂 Felicitari pentru postare ! Am printat-o 🙂 !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.