Ardei umpluti cu piept de pui

ardei umpluti cu piept de pui

Daca va aduceti aminte de saptamanile trecute, si sper ca va aduceti, pentru ca a fost o experienta foarte frumoasa pentru mine si mi-as fi dorit ca si voi ati trait-o alaturi de mine, Transavia mi-a lansat provocarea de a redescoperi retete culinare din vechi timpuri, “retete boieresti” si pentru asta am plecat in Valcea, la Conacul lui Maldar, unde am descoperit cum era viata la conac, ce se manca la ospetele boieresti, am imbracat straie din vremurile de poveste, am placintit impreuna cu doamnele care cunosc bine istoria locului si am facut Placinta Domnitei Pia, un deliciu nu alta!

Asa ca, intoarsa acasa, m-am gandit ca, daca la mine in familie nu sunt boieri (si din pacate nici mostenire boiereasca n-am primit), sa reinventez o reteta clasica – ardei umpluti – de la buni mosternita si sa o transform intr-o reteta de vara, mai usurica, pentru ca am inlocuit carnea tocata de porc cu pieptul de pui tocat Fragedo Transavia. Apoi, am inlocuit orezul cu cous-cous si totul s-a legat frumos frumos, aromat cu patrunjel si cimbru verde. Am mai pus si ceapa, verde si uscata, pentru si mai multa aroma, un pic de usturoi si am acoperit totul cu sos de rosii. Au iesit foarte buni, dietetici si zau ca merita incercati!

Ingrediente pentru 6 ardei mari:
– 3 linguri ulei de masline
– o ceapa alba sau rosie
– o legatura ceapa verde
– 2 morcovi mari
– 700g piept de pui tocat Fragedo Delicat de la Transavia
– 3 catei de usturoi
– ½ legatura patrunjel verde
– ½ legatura cimbru verde
– 3 linguri passata de rosii (sau sos cu busuioc pentru paste)
– o cana bulion
– ½ cana cous cous fin
– 2 lingurite condimente pentru carne de pui (sau dupa gust)
– sare si piper dupa gust

ardei umpluti cu piept de pui

Mai intai si mai intai am incins uleiul si am calit ceapa si ceapa verde, pe care le-am tocat marunt. Am sarat putin, pentru ca sarea ajuta ca apa sa iasa din ceapa si implicit ceapa nu se mai arde la fel de repede si noi nu trebuie sa o amestecam in continuu si putem face si alte lucruri dragute intre timp, cum ar fi sa dam morcovii pe razatoare. Cand ceapa e translucida, punem morcovii si le calim impreuna 2-4 minute. Punem apoi si carnea de pui, amestecam bine cu lingura de lemn pentru a rupe/desparti carnea, astfel incat sa nu ramana bucati foarte mari in implutura. Condimentam cu sare, piper, condimentele pentru carne de pui (toate dupa gustul vostru propriu si personal) si le lasam pe foc pana carnea de pui isi ischimba culoarea si e usor rumenita. Nu uitati sa amestecati din cand in cand, da? Daca mai e nevoie sau vi se pare ca umplutura pentru ardei e prea seaca, mai puteti pune putin ulei. Eu nu am mai pus 🙂

ardei umpluti cu piept de pui

Pana se rumeneste carnea de pui, noi ne ocupam de cous-cous: punem intr-un bol ½ cana de cous cous (este necesar sa folositi un cous-cous instant, adevaratul cous-cous si nu cel pe care il stim de pe vremuri, care trebuia fiert la fel ca pastele fainoase) si turnam deasupra 1 cana de supa de pui fierbinte (sau apa fierbinte si sare si piper dupa gust) amestecam putin si acoperim bolul cu o farfurie, il lasam asa 5 minute, pana cous-cous-ul absoare toata apa. Apoi il afanam cu furculita si il punem peste carnea de pui, care e deja rumenita. Mai punem si passata de rosii si potrivim de condimente. Taiem capacul ardeilor, indepartam nervurile si cotorul si ii indesam bine cu umplutura pregatita.

ardei umpluti cu piept de pui

Asezam ardeii intr-un vas termorezistent, ii stropim cu bulion din belsug, astfel incat sa fie bulion si pe fundul vasului si ii dam la cuptorul incins la 180°C, 30 min. Dupa 15 minute, ii scoatem din cuptor si ii mai stropim cu un pic de bulion, ca sa nu fie prea uscati. Eu una nu am avut problema asta, dar daca vrei puteti si sa le preparati un sos marinat, ca si el de la chifletele marinate, in care sa ii “scaldati” dupa ce ii scoateti de la cuptor.

ardei umpluti cu piept de pui

Cam asa arata la final ardeii umpluti cu piept de pui Fradego Delicat de la Transavia, care, asa cum am mai spus-o de nenumarate ori pe blog, e preferatul meu. Carnea tocata de pui se gaseste foarte greu si in general, cand se gaseste, e un amestec de piept (in proportie foarte mica spre inexistenta) pulpa si alte organe… uuuuu, nici nu vreau sa stiu! Cu fragedo stiu ca merg la sigur si am inceput sa il folosesc inca de cand era Luca mic si ii faceam chiftelute de pui. Deci l-am ales pentru reteta asta si nu am gresit, ca ardeii au iesit dietetici, delicitosi si aromati 🙂 Inca o data multumesc Transavia pentru ca m-ati cooptat in campania de vanat retete boieresti, altfel cu siguranta nu as fi ajuns la Maldaresti si nu as fi avut aceasta experienta super draguta 🙂 Iar pentru voi, cititorii mei dragi, pe care va iubesc mult mult mult, am sa pun mai jos link-urile catre postarile celorlalti bloggeri care au cautat (si gasit, bineinteles) retete boieresti si au descoperit locuri uimitoare in Romania 🙂 va pup pe toti si pofta mare la ardei!

ardei umpluti cu piept de pui

ardei umpluti cu piept de pui

ardei umpluti cu piept de pui

ardei umpluti cu piept de pui

7 Comments

  1. Buna Teo,
    Demult vroiam sa fac ardei umpluti si cu reteta postata de tine m-ai facut sa trec la treaba. Am o singura problema insa. Eu locuiesc in Italia si aici nu prea se gasesc ardei micuti “ca la noi acasa” Pot oare folosi ardei gigantici? Aasa ii numesc eu, este vorba de ardeii aceia rosii mari.
    Mersi

    • Ioana draga, sa stii ca si eu ardei din aia am folosit, “imensoidali” 🙂 sunt chiar buni la reteta asta 🙂

  2. hmmmmmm
    super apetisati acesti ardei umpluti
    fac si eu ardei dupa o reteta proprie, dar parca astia sunt mai atragatori
    gata cu vorba ma duc si eu sa ma apuc sa fac 😉

  3. Lubita

    mmm,ce pofta mi-ai facut si abia i-am terminat;imi plac si as manca non stop!!

  4. Buna ziua,

    imi puteti raspunde, va rog, cati ardei ati folosit pentru cantitatea descrisa?
    Va multumesc!

  5. Paula Tudor

    Buna, Teo,

    Spune-mi, te rog, daca acesti ardei ar merge facuti cu sos de smantana in loc de bulion.
    Multumesc.

  6. Sorina

    Foarte Buni!!! Recomand cu drag

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.