In cautarea retetelor boieresti la conacul Maldar, cu Transavia

Conacul lui Madar
Nu demult m-am intors din Antalya si plec din nou, de data asta insa pe meleaguri romanesti, pentru ca Transavia mi-a lansat o provocare foarte draguta, aceea de a descoperi retete boieresti pe baza de carne de pui. Voi stiti deja cat de mult imi plac mie mancarurile traditionale si cat de dragi imi sunt povestile din spatele fiecarei retete, asa ca pentru a descoperi povestile din spatele retetelor cu pui din alte vremuri, am sa plec miercuri, pentru doua zile, la Conacul Maldar, din Maldaresti, Horezu.

In Ardeal am mai fost la diverse conace ale grofilor de alta data, dar Conacul Maldaresti e primul pe care il vizitez in Oltenia si abia astept sa ma intorc in vremurile de alta data, fara tehnologie si accesorii sofisticate si sa ma simt o domnita care descopera bucataria de atunci. Conacul Maldar este o fosta cula, adica o locuinta boiereasca fortificata, care sa apere bogatiile si sa le fereasca de invaziile turcesti.

Nu stiu de ce, poate pentru ca imi placeau atat de mult povestile cu domnite, viteji si haiduci, dar pentru mine, plecarea la Conacul Maldar inseamna sa fiu partasa la ospetele de pe vremuri, cele despre care citeam in scrierile lui Sadoveanu. Abia astept sa va arat ce retete boieresti voi invata acolo si sa va arat locurile in care, pe vremuri, viata se traia altfel.

Proiectul initiat de Transavia nu e adresat numai noua, bloggerilor ci si voua, pentru a va invata retete care desi sunt aditii noi in caietul nostru de retete, au imbogatit patrimoniul culinar al Romaniei si nu numai. Iar Transavia face asta si acum, prin produsele de calitate superioara, fiind desemnata Furnizor al Casei Majestatii Sale Regele Mihai I. In acest proiect mai sunt si alti bloggeri dragi mie: Cristina Mazilu, Cristian Borod si Alice Ciobanu, care va vor povesti ce au vazut si ce bunataturi boieresti au pregatit si au mancat la Palatul Brukenthal din Avrig, Conacul Polizu din Iasi si Castelul Haller din Ogra.

Cum ajung acolo ne auzim din nou, nu va faceti griji! 🙂 Pentru ca orice poveste e mai savuroasa cand e povestita de la fata locului, asa ca ne reauzim cand voi fi cuconita la Maldar. Si ca sa va las intr-o nota de poveste, e musai sa va spun si legenda lui Tudor Maldar, in onoarea caruia conacul si-a primit numele. Tudor Maldar era unul dintre capitanii lui Mihai Viteazu, care a fost capturat de tatari si si-a castigat libertatea cucerind inima fiicei hanului tatar. Deci… cum sa nu imi doresc sa retraiesc vremurile acelea? Va pup si ne reauzim din Oltenia 🙂

Conacul lui Madar

One Comment

  1. nonitta omania

    Drum bun! Spor la gatit! Asteptam poze si retete noi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.