De-a lungul celor 6 ani de existenta ai blogului am vazut cat de interesati sunteti de alimentatia sanatoasa si cu fiecare an vad ca sunteti tot mai bine informati si din ce in ce mai atenti la alimentele pe care le consumati. De asta sunt sigura ca ati auzit de dezbaterile intense din ultima perioada legate de alimentatie, insa eu vreau sa vorbim astazi despre aflatoxina din lapte. Am incercat in primul rand sa inteleg exact ce este aflatoxina. Este o toxina produsa de ciupercile de tip Aspergillus, adica mucegaiuri. Cum ajunge aflatoxina in lapte? Prin intermediul furajelor cu care sunt hranite animalele, daca furajele nu sunt depozitate in conditii de maxima siguranta. De aici, aflatoxina se poate transmite in laptele si carnea animalelor si apoi, prin consum, in corpul nostru. Prin consumul in cantitati mari, in timp, aflatoxina poate cauza afectiuni hepatice, respective cancer la ficat.
Am citit, am recitit, m-am informat si intr-un final am ajuns la aceeasi concluzie: nu suntem in Serbia, unde a inceput scandalul si dupa ce am urmarit tot ce s-a scris/spus pe aceasta tema, am ales sa consum in continuare lactate la fel ca si pana acum. De ce lactate? Pentru ca produsele lactate in general si laptele in particulat sunt surse importante de calciu, magneziu, fosfor si proteine, care ne ajuta la intarirea sistemului osos, ne fac dintii mai sanatosi si eu consider ca o dieta echilibrata ar trebui sa contina lactate.
Unele dintre lactatele pe care le consum cel mai des sunt cele produse de Muller, pentru ca au o gama foarte larga de produse, care de care mai deosebite, dar si pentru ca le consider produse in maxima siguranta. Pentru laptele sanatos si iaurturile cremoase care ajung zi de zi la consumatori, toate fabricile Muller au implementat un sistem de masurare si testare a nivelului de aflatoxina care functioneaza permanent pentru a avea produse lactate, din uber grija pentru uber gust. “Din uber grija pentru uber gust” nu este doar un slogan pe care Muller l-a adoptat, ci o campanie prin care Muller ne informeaza despre ce inseamna lactate sanatoase si cum sunt ele produse.
Care sunt produsele mele preferate de la Muller? In primul si in primul rand iaurtul Muller Bianco 0%, care m-a ajutat foarte mult in perioada in care am tinut dieta Dukan. Este indulcit dar nu are zahar, asa ca era gustarea mea preferata in fiecare zi si in perioada de croaziera, mai puneam in iaurtul Muller ½ lingurita de cacao si un strop de rom, un pic vanilie sau 2-3 capsuni si aveam o gustare dulce, variata, in fiecare zi. L-am folosit si la cheesecake Dukan, alaturi de branza quark si un pic gelatina.
Un alt iaurt de la Muller pe care il consumam cu mare drag si eu si Luca si pe care piciul il considera uber-bun este Muller Froop, pentru ca are fructe foarte variate, nu este deloc un iaurt banal sau clasic si dintre toate, mie imi place mult de tot Froop cu lamaie, iar lui Luca ii place Muller Froop cu Kiwi.
Mai multe informatii despre lactatele Muller dar si despre campania lor. “Din uber grija pentru uber gust” gasiti pe pagina de facebook Muller Romania si eu va invit sa ne spuneti care sunt lactatele Muller pe care le consumati cel mai des, care v-au mers la suflet si despre care puteti spune, cu zambetul pe buze, ca sunt uber-bune 🙂
Teo, uite ce am citit despre lactate:
http://jurnalulsanatatii.ro/produsele-lactate-sunt-intr-adevar-o-sursa-de-calciu/
Si mie imi place foarte mult Muller Bianco!
Draga Teo, ptr ca banuiesc ca tii la sanatatea ta, incearca urmatorul experiment: sa lasi un iaurt simplu Muller in bucatarie, la temperatura de 20 de grade, desfacut, timp de 10 zile. Asa am facut eu si am constatat ca nu-si schimba proprietatile absolut deloc: culoarea e aceeasi, gustul la fel s.a.m.d. De unde, concluzia mea este ca pe ambalaj nu este scris adevarul: aceste iaurturi sunt pline de conservanti, altfel nu ar rezista zile in sir in conditiile de mai sus.
Probabil ca nu vei publica mesajul meu, dar gandeste-te ca esti formatoare de opinie si lumea mai naiva va lua de bun ce transmiti tu!
Cred ca o data sau de 2 ori am mancat iaurt simplu de la Muller. Nu vin cu argumente pro sau contra privind tipurile de iaurturi care sunt pe piata, dar prefer sa le cumpar nu foarte des. Cel putin acelea cu fructe, prefer sa iau unul simplu si intr-un blender sa adaug fructele congelate.
Sunt convinsa ca tot scandalul cu aflatoxina a fost bine pus la cale. Cineva a avut interes sa informeze toata presa.
Buna Teo! Iti urmaresc cu interes blogul si tin sa te felicit! Vroiam sa te intreb daca ai avut rezultate cu Dukan? O zi buna iti doresc!
Eu am slabit in jur de 25 kg cu dukan, deci se poate 🙂
Incredibil !! In cat timp Teo? As incerca si eu doar ca am o mare problema : nu ma prea omor cu carnea. Sunt fan fructe, legume si lactate. Nu prea pare sa se impace cu Dukan :D… oricum trebuie sa fac ceva, dupa doua sarcini nu mai sunt asa balerina ca la inceput….
Revenind la oile noastre, mie imi place muller cu kiwi 😀
Daca esti fan carbohidrati tine dieta Rina
Primul meu produs Muller incercat, orez cu lapte si scortisoara si cel cu visine, in Germania. Delicios ! In Romania am vrut sa repet experienta si l-am cautat…la fel de gustos, dar dupa ce am aruncat un ochi asupra ingredientelor, povestea s-a schimbat. La fel si iaurtul Bianco, desi e foarte bun la gust, are foarte putine in comun cu iaurtul adevarat. In general cand e vorba de iaurt merg pe ceva clasic, uneori mai calc si eu stramb, cu Muller, bineinteles 🙂 Oare nu o fi posibil si natural si gustos ?
cine mai stie ce e posibil in ziua de azi cand vine vorba de alimentatie? 🙁
Mie imi plac cam toate iaurturile acestea cu fructe sau ciocolata, dar sincer, nu am o marca preferata.
Eu am o dilema de aceea am si intrat aici,poate aflu raspuns:in cartierul meu,de vreo luna au disparut din magazine produsele Muller,mai ales iaurtul Muller simplu(l-am ales pt ca era singurul iaurt din Angst pe care nu scria ca are in compozitie lapte praf!) si Kalinka Kefir(dietetic)care era minunat.De luni de zile,poate chiar 1 an eu,sotul si fiica bem zilnic cate un iaurt simplu Muller,le cumpar la bax de 6(8) ca sa avem in permanenta.In ultimul timp am mai gasit iaurtul simplu doar in Selgros,dar nu pe raft sus,ca de obicei,ci jos de tot.Ce se intampla? A avut Muller vreo legatura cu scandalul cu aflatoxina sau incet-incet dispare de pe piata?Si..am citit ce ati scris mai sus hm ma pune pe ganduri..