Pentru ca foarte multi dintre voi tineti post si eu personal cred ca e un lucru foarte bun, m-am gandit sa va arat tot felul de retete de post, cate ceva mai deosebit decat niste simpli cartofi prajiti si pentru asta mi-au sarit in ajutor produsele Inedit, care sunt ideale nu doar in perioada postului, ci sunt perfecte si pentru vegetarieni in general.
Sa incepem cu sosurile Inedit pentru paste, care nu au strop de conservant si sunt absolut geniale la gust. Eu am incercat diverse tipuri de sos pentru paste ready-made, la borcan si astea sunt unele dintre cele mai bune. Si nu e musai sa folosim sosurile numai la paste, ele pot fi foarte bine folosite si ca si baza pentru diferite mancaruri, asa cum am folosit eu azi la reteta de cous-cous.
Pateurile vegetale sunt o alternativa foarte buna pentru sandwich-urile si gustarile de post si contin soia nemodificata genetic. Acuma, daca tot am zis de soia, sa va spun cate ceva si despre produsele din soia texturata de la Inedit, care nu e modificata genetic, e de calitate foarte buna si vine in diverse marimi, pentru orice ati dori sa preparati. Soia cubulete, ca si cea pe care am folosit-o eu azi se poate folosi ca si cubuletele de carne, in tot felul de preparate, de la papricas si pana la paste sau cous-cous-ul pe care vi-l propun azi. Soia granule poate fi folosita la fel ca si carne tocata, iar soia fasii si noodles pentru crispy-strips, snitele vegetale sau crochete.
Bauturile Inedit pe baza de soia nu au aditivi si se pot bea ca atare sau in tot felul se shake-uri pentru micul dejun, alaturi de fructe, miere, musli si de ce nu, spanac, verdeturi sau chiar in prajituri vegetariene, in loc de lapte.
Zacusca inca nu am desfacut-o, dar promit sa ma ocup de asta cat de repede cu putinta, nu de alta dar arata foarte bine, nu are conservant si e preparata asa cum o prepar si eu: coc legumele, le indepartez pielita, astfel incat zacusca sa nu fie acida si sa nu ne atace stomacul. Sunt trei feluri de zacusca Inedit: Bulgareasca, Macedoneana si Romaneasca, in functie de proportia de legume folosite. Promit sa revin in curand cu feedback si despre zacusca, dar pana una alta sa trecem la retea noastra de cous-cous.
Ingrediente pentru 4 portii:
– o punga cuburi de soia Inedit
– o ceapa mare alba
– o legatura ceapa verde
– o legatura leurda
– 300g ciuperci
– o vanata mica
– un ardei gras rosu
– sare si piper dupa gust
– ½ cana cous-cous
– o cana apa
– ½ sticle sos de rosii Napoletan Inedit
– 2 linguri ulei de masline
Mai intai ne ocupam de soia, pe care o punem la fiert in apa cu sare si o lasam sa fiarba 15 minute din momentul in care apa incepe sa clocoteasca.
Dupa cele 15 minute, scurgem bine soia intr-o sita, apoi o apasam pentru a scoate excesul de apa si o lasam sa se usuce putin, dupa care putem folosi bucatelele de soia la fel ca orice bucatele de carne.
Intr-o tigaie mare incingem uleiul de masline si calim ceapa alba tocata marunt, ceapa verde taiata rondele si leurda maruntita. Cand toate sunt moi, adaugam ciupercile taiete felii subtiri (cu tot cu picioruse), vanata si ardeiul gras, taiate cubulete. Le calim pe toate impreuna, la foc iute, amestecand des, vreo 5-7 minute asa, pana legumele sunt mai moi, dar inca al dente. Nu vrem sa le prajim prea mult, pentru ca se dezintegreaza cand le amestecam cu cous-cous-ul. Peste legume turnam sosul de rosii napoletan si cous-cous-ul. Pentru cous-cous, fierbem o cana de apa cu sare, punem cous-cous-ul intr-un bol, turnam apa fierbinte peste, acoperim si lasam asa 5 minute, pana cous-cous-ul absoarbe apa, apoi il afanam cu o furculita, il punem peste legume si amestecam.
Dupa ce potrivim de sare si piper, mancarica noastra e gata si ne putem bucura de o o masa copioasa si satioasa, dar totusi, de post si sanatoasa. Eu zic ca merita sa incercati reteta, soia s-a comportat foarte bine si chiar daca, sincera sa fiu, nu gatesc foarte des cu soia, cea de la Inedit mi-a placut si o sa o mai folosesc. Astea fiind spuse, sa va fie de bine, sper sa va placa reteta. 🙂
Cous-cous-ul din cate stiu eu nu este de post…pentru ortodocsi. Are ou in compozitie.
gresit. Couscous-ul pe care il stim noi drept couscous este o pasta fainoasa. Eu vorbesc aici de couscous-ul original, din gris de grau dur
Se poate inlocui cu mei, quinoa, amarant, etc.
se poate 🙂
ce fel de cus cus ai folosit mai exact?
este cous-cous fin, eu il cumpar de la Carrefour
Exista cous-cous fara ou?care este produsul respectiv?multumesc si succes pe mai departe!
cous-cous in general NU contine ou, este o cereala. Ceea ce stim noi drept cous-cous este o pasta fainoasa, insa nu are legatura cu cous-cous-ul original, cel pe care l-am folosit in reteta si pe care il gasiti la orice hypermarket 🙂
Eh uite ca am facut reteta si pe cand m-am apucat de ea nu erau comentarile acestea asa ca eu am facut cu paste fainoase, nu de post ci asa ca imi era pofta de ceva cu legume dar nu mi-a placut ce a iesit asa ca am dres totul cu niste sosuri pt mancare asiatica. Mi se pare destul de lipsita de gust aceasta mancare. Sper ca urmatoarele sa fie ok :)ca si cele pe care ni le-ai oferit pana acum. Sa ai o zi frumoasa!
eu as fi pus si putin tofu afumat.cred ca ar fi fost deicios.
Nu am stiut ca cous cous-ul din pastenu e original, cum il putem recunoaste Teo, ms mult.