Lui Luca ii place foarte mult panettone si in general orice tip de cozonac. Reteta de panettone nu am pus-o pe blog si asta numai si numai din vina mea, ca asa fac eu mereu: vad un lucru care imi place si de care (culmea) chiar am nevoie. In loc sa ii multumesc lui bunu’ Dumnezo ca l-am gasit si sa il pun in cos, nu, eu il intorc pe toate partile, ma gandesc daca mi-e totusi atat de musai pe cat pare, daca mai am loc in dulap pentru el, daca o sa il folosesc oare vreodata sau nu, poate gasesc altundeva unul un pic mai fain. Asa fac in 99% din cazuri si ce e mai grav, e ca tot in 99% din cazuri, cand ma hotarasc intr-un final ca da, e atat de musai pe cat mi s-a parut initial si ma duc hotarata sa il cumpar… nu il mai gasesc 🙂 Asa am facut si cu tava de panettone. Am gasit-o la Auchan, in miezul verii. Am zis ca nu, nu-i rost sa o cumpar de acum, ca si asa fac numa de Craciun, si oricum reteta de panettone e foarte complexa si daca nu am timp sa fac si iau tava degeaba si daca, si daca, si daca.
Bun! Trece faza, plec din magazin, nu trec 3 zile si Luca primeste de la bunici un panettone imens, cu tot felul de fructe confiate. Mananca in nestire, cu lapte, cu ceai, cu dulceata, gol. “E rost de tava aia!” imi zic eu si plec la Auchan. Si normal… ia tava de unde nu-i… la raft era intr-adevar eticheta cu “tava tip panettone” era si pretul, decat ca tava era bye-bye. Si asa am ramas si fara tava, si fara reteta de panettone pe blog. In weekend, la Bucuresti, iar a dat asta mic de panettone si a mancat pana la epuizare. Asa ca m-am gandit sa ii fac un panettone fals, un fel de chec cu muuulte fructe confiate (acuma se gasesc la Lidl in portii perfecte pentru o prajitura), poate poate crede ca e pe bune, ca si panetone cel mare. Si a crezut! Si asa, am ajuns sa fac chec-ul asta mai des decat mi-as dori si inca o data ii multumesc cui e responsabil, ca redactia noastra e in cladirea cu Lidl, ca nu mai prididesc cu achizitionarea de coaja de lamaie, portocala si fructe confiate 🙂
Ingrediente:
– 250 unt la temperatura camerei
– 250 zahar tos
– 250 faina
– ½ pliculet praf de copt
– 4 oua
– sucul de la o portocala
– ½ lingurita extract de vanilie
– sucul de la o lamaie
– 100g coaja de portocala confiata
– 100g coaja de lamaie confiata
– 100g fructe confiate asortate
Incingem cuptorul la 180°C si tapetam cu unt si hartie de copt o tava clasica pentru cozonac. Amestecam untul si zaharul, cu mixerul la viteza medie, 7-8 minute, sau pana zaharul nu se simte aproape deloc. Adaugam ouale pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Cernem in vas faina, impreuna cu praful de copt dupa care adaugam sucul de lamaie si portocala, iar la final adaugam fructele confiate (si cele asortate, dar si coaja de lamaie si portocala).
Compozitia pentru chec va fi destul de groasa, asa ca o punem in tava cu o lingura mare si nivelam folosind spatula. Coacem 40-45 de minute sau pana trece cu brio testul scobitorii.
Dupa ce ca v-am facut o introducere luuuunga ca o zi de post, nu mai insist acum si cu rezultatul final, dar daca ma credeti pe cuvant, merita incercat checul asta, aparent atat de banal, dar 100% pe gustul piticilor! 🙂 No, pofta mare sa aveti si vesnicul si clasicul deja “sa va fi de bine!”
Teo, eu am luat de la Kitchen Shop tava de panettone din aceea cu fundul detasabil. Daca nu au pe site pot cauta in Bucuresti si iti pot trimite!
Merita incercat. Arata senzational, pana la urma nici nu prea conteaza forma :). Imi place foarte mult creativitatea ta cand e vorba de maniera de prezentare.
arata senzational si voi incerca si eu intr-o dupa- amiaza e duminica
n-am inteles cand se pune sucul de la lamaie si portocala?!
am omis in textul retetei sa precizez 🙂 am modificat acum: “Cernem in vas faina, impreuna cu praful de copt dupa care adaugam sucul de lamaie si portocala, iar la final adaugam fructele confiate (si cele asortate, dar si coaja de lamaie si portocala).”
O reteta super! nu vad totusi unde se foloseste sucul de portocala… Sau nu se foloseste in reteta?
Când se pune seama de lămâie si portocala?
Deci e demential…doar ce l-am scos din cuptor si ma chinui sa nu-l mananc pe tot azi 😀 e foarte bun!
Buna ziua.Am si eu o intrebare si nu prea stiu unde sa o adresez.Exista cumva vreo reteta de bomboane cu branza dulce si daca da, mi-ati putea spune,va rog,cum as putea sa le fac?Va multumesc anticipat 🙂
Eu am vazut la Nobila Casa tava, de silicon, la pret f ok, in jur de 30 ron.
Teo, am citit reteta si am vrut neaparat sa o incerc si eu. Fiind ‘arestata’ la domiciliu din cauza unui rosu in gat al baietelului meu, ne-am descurcat cu ce am avut prin casa, am inlocuit fructele confiate cu stafide, si am folosit o forma rotunda de tort de 18 cm diametru, careia i-am inaltat peretii cu hartie de copt. Rezultatul n-am apucat sa-l prind in poza, dar arata ca un panettone (nu fals!), doar ca l-am copt mai mult, vreo 60 de min poate, doar atunci a trecut testul scobitorii. Foarte bun a fost! Multumim de reteta! 🙂
As avea o intrebare? Am facut reteta si mi-a placut foarte mult gustul, oare s-ar preta si pt copt in tava de briose? Multumesc!
la cum arata indraznesc sa spun ca l-ai lasat un picut cam mult in cuptor ,in rest te felicit ,intru cu placere pe site si chiar am incercat retetele tale