Daca inca sunteti in toiul pregatirilor pentru Revelion, asa cum sunt eu, inseamna ca sunteti in cautare de retete culinare de aperitive si reteta mea de azi a picat la fix! Ce va propun azi? O rulada de cascaval, care se face foarte repede si are o multime de arome si nuante dar totusi, pe cat pare de sofisticata, se face foarte foarte usor si e gata in aproximativ o ora! Puteti sa o pregatiti cu cateva zile inainte de petrecerea la care doriti sa o serviti si sta la frigider pana la 2 saptamani si sta foarte bine chiar si la congelator. Daca asta nu e o reteta ideala pentru petreceri, nu stiu ce sa zic 🙂
Ingrediente pentru umplutura:
– o ceapa mare
– 3-4 catei de usturoi
– 1 ardei kapia sau gras rosu, taiat marunt
– 200g ciuperci
– 1 ou
– 2 linguri smantana
– 4 linguri pesmet
– 500g carnaciori proaspeti
– 3 linguri ulei
Mai intai incingem uleiul intr-o tigaie mare (eu am un wok pe care il folosesc la astfel de operatiuni) si calim ceapa si ardeiul, ambele taiate marunt. Dupa 1-2 minute, punem si carnea din interiorul carnaciorilor (de asta e musai sa folosim carnaciori proaspeti), amestecam bine si le calim toate impreuna, pana carnea isi schimba culoarea. Punem ciupercile taiate marunt si lasam la foc mare 5-7 min sau pana si ciupercile sunt gata. Condimentam dupa gust cu sare si piper, apoi tragem de pe foc si amestecam oul, smantana si pesmetul. Nu e de gluma cu amestecatul, da? Trebuie ca umplutura sa fie cat mai omogena, ca sa se lege bine la copt. La final, trevem totul prin blender, ca sa avem o pasta.
Ingrediente pentru foaia de cascaval:
– 450g cascaval dat pe razatoarea mare
– 5 oua (4 daca sunt mari)
– sare si piper dupa gust
Pana pregatim umplutura, nu uitam sa incingem cuptorul la 180° si tapetam cu unt si hartie de copt o tava mare, de 25x30cm cel putin. Amestecam intr-un bol toate ingredientele pentru foaie si turnam totul in tava, nivelam cu spatula si dam la cuptor 20 min. Cand foaia e rumenita frumos, o rasturnam peste un prosop curat si rulam strans, asfel incat partea in care se vad bucatile de cascaval sa fie deasupra, ca doar vrem o rulada nu doar gustoasa ci si aspectoasa. Lasam foaia in prosop 10-15 minute sau pana terminam umplutura, apoi punem umplutura la mijloc, nivelam frumos si rulam cat de strans putem. Invelim rulada in folie de aluminiu, o reasezam in tava si o dam la cuptor 40 min.
Lasam intai rulada sa se raceasca la temperature camerei, apoi o dam la rece cel putin 10-12 ore, de preferinta peste noapte. Dar, la fel de bine, fiind destul de frig afara, putem sa scoatem rulada si in balcon pana se raceste bine bine si compozitia se leaga foarte bine. Apoi, veti vedea ca nu aveti niciun fel de dificultate in taierea ei, puteti taia feliile cat de subtire doriti 🙂 Si stiti cu ce merge cel mai bine si mai bine rulada noastra? Cu niste muraturi delicioase, in cazul meu iubitele mele gogonele ♥ ♥ ♥ Sa va fie de bine si mult spor la pregatirile pentru Revelion!
Draga Teo,
Iti multumesc ca te gandesti la noi, cititorii tai, si in ajun de petrecere!
Credeam ca am cam terminat cu pregatirile pana ai postat reteta asta 🙂
Eu zic ca e musai sa o scoti pe pervaz la racit, sa se bucure si pofticiosii care-ti dau tarcoale pe la geam 🙂
🙂 ma bucur tare ca ti-a placut!
La multi ani si un an nou fericit cu multe implinirir si tot ce va doriti tie si familiei tale in primul rand. In al doilea rand, am rulda la cuptor dar am cateva intrebari:
– cand adaugi smantana, ou, pesmet, le mai lasi pe foc sau nu?
– compozitia trebuie sa fie groasa sau nu? a mea a iesit destul de moale si am impaturat destul de greu rulada
– prosopul in care sta rulada trebuie sa fie uscat sau ud?
Acestea find spuse, te las sa iti continui treaba si va doresc sa aveti un inceput de an cat mai placut
Buna Bianca, multumesc de urari, la fel iti doresc si tie. Cand adaugi ingredientele tragi de pe foc, da. Compozitia este la fel ca si cea pentru chiftele in ceea ce priveste consistenta. Prosopul a fost uscat.
hmmmm..arata divin si cred ca este f buna. o sa o incerc si pe asta cu siguranta . la multi ani Teo si anul viitor sa iti aduca mai multe realizari si sanatate!
Multumesc din suflet pentru urari, la fel iti doresc si tie!
… eu pun cascavalul la microunde pana se inmoaie si are consistenta unui aluat mai tare si in loc de umplutura folosesc felii de somon afumat. Se poate folosi si cu alte tipuri de umpluturi ( spanac). Cand il tai se observa o spirala de cascaval plus culoarea umpluturii: portocaliu pentru somon , verde pentru spanac , etc . Are un efect foarte placut si pare interesant .
suna fain 🙂
Ce superbitate, de abia astept sa o incerc. Multumim pentru toate sugestiile tale care se intrec in originalitate si ,,bunatate”:D
Buna Teo! Chiar acum gatesc delicioasa reteta! Deja miroase devastator de bine in bucatarie! :))
In fiecare week end am ora de creatie pe baza retetelor tale, sa stii, mai ales ca la unele dintre ele sunt la a 2 sau a 3a repetare 🙂 Familia mea iti multumeste ca aduci pasiune si arta la noi in bucatarie prin fiecare preparat!
Multumesc, Alice draga 🙂 nici nu stii cat de tare ma bucur cand aud lucrurile astea 🙂
Buna Teo,sunt Lorena si te urmaresc de foarte mult timp si am scris multe retete de pe blogul tau ,caci ai niste retete minunate si ma inspiri in fiecare zi in bucatarie si penrtu asta vreau sa-ti multumesc foarte mult.Respectele mele pentru ceea ce faci si pentru ca te gandesti la noi cititorii.sa ai o zi buna
Multumesc si eu pentru cuvintele frumoase 🙂