Dragilor, sper din suflet ca ati avut un Craciun fericit alaturi de familie si toti cei dragi voua. Sper ca v-a fost dor de retetele mele, nu am insistat in perioada Craciunului cu retete noi pentru ca, in cei 5 ani de blog, v-am aratat cam toate retetele culinare traditionale pentru Sarbatorile de Iarna si cam astea le rotesc de la an la an. Insa, pentru Anul Nou putem incerca ceva nou, nu? Sau in cazul asta, o reteta pe care imi doresc sa o incerc de foarte mult timp, de fapt sunt 3 retete separate, pe care l-am pus impreuna, ca la lego si a iesit un profiterol superb!
Ingrediente pentru gogosele:
– 200 gr de faina
– 260 ml de apa
– 80 ml de ulei
– 5 oua intregi
– un praf de sare
Modul de preparare al gogoselelor il gasiti AICI, insa vi-l scriu din nou, ca sa va fie la indemana š Intr-o craticioara incapatoare, punem la fiert apa, sarea si uleiul. Cand totul fierbe, tragem oala de pe foc si punem faina, toata o data si amestecam energic cu un tel (aici e musai sa folositi un tel metalic, din cel clasic, rezistent, sau daca nu aveti unul, puteti folosi lingura de lemn). Faina trebuie amestecata bine, pana nu mai sunt cocoloase si aluatul se desprinde de pe peretii vasului. Lasam sa se raceasca aluatul complet, apoi adaugam ouale, unul cate unul, amestecand bine de tot dupa fiecare.
Aluatul obtinut se pune intr-un pos sau sprit si se spriteaza gogosele de marimea unei mingi de ping-pong in tava tapetata cu hartie de copt. Gogoselele se coc la 180Ā°C, 20 min sau pana sunt frumos crescute si rumenite. Atentie! Pentru gogosele reusite, NU deschideti usa cuptorului in primele 10-15 minute dupa ce introduceti tava la cuptor.
E foarte important sa alegeti un pos sau un sprit de calitate. Nu veti reusi niciodata sa faceti gogoselele cu seringa si nici cu un pos de proasta calitate. Eu folosesc un pos metalic, cu saculet textil, care niciodata nu a dat gres, e foarte usor de folosit, de spalat si fiind metalic, nu se deformeaza si totul iese perfect.
Pentru a umple gogoselele, am folosit lemon curd, sau crema de lamaie, pentru a le da o aroma deosebita fata de profiterolul clasic, cu crema de vanilie.
Tot cu posul am umplut si gogoselele, pe care o data racite complet, le-am taiat in jumatate, le-am umplut cu lemon curd si le-am inchis la loc.
La final nu a ramas decat sa aranjez gogoselele pe farfurie, ca o piramida, apoi sa torn peste sosul de ciocolata, astfel incat sa ajunga pe fiecare gogosica š Pentru sosul de ciocolata nu am facut altceva decat sa topesc 200g ciocolata amaruie, in care am amestecat o lingura de miere si 2 linguri de smantana dulce. Asta a fost tot! Sper sa va placa, e un desert spectaculos, cu care veti face impresie buna la orice masa de Revelion š Sa va fie de bine!
Multumim mult pt.reteta.este ceea ce ne-a lipsit dupa sarbatofi.de unde ai luat poshul?caut demult asa ceva si nu gasesc.te pup.
salut š de la Lidl l-am luat eu
minunata reteta! n-am incercat niciodata profiterolul in asa o combinatie, dar cu prima ocazie (a se citi “cand imi voi achizitiona un cuptor”:)) o voi incerca! un an nou cat mai bun iti doresc!
Intrebare: In crema se pune 1 pachet intreg de unt pt ca nu scrie exact cat? Multumesc š
Da, se pune un pachet de unt.
ce bine arata! e un must try š
Arata magnific de savuros!
Mersi de idee, tocmai intrasem sa caut dulciurile pt Revelion si am dat peste asta……asa ca nu ma pot abtine, vreau sa incep anul cu asa ceva!!:))
La multi ani, draga Teo! Sa fii sanatoasa si sa ne imbogatesti mesele, burticile si inimioarele si in anul care vine!
Nicoleta draga, la fel iti doresc si eu, un An Nou mai bun decat cel care tocmai a trecut! te pup!
cred ca e dulce
Buna Teo,
Am mai intrat de cateva ori pe site dar acum am gasit aceasta reteta si am vrut sa iti cer un sfat; gogoselele mele nu sunt ok; desi nu deschid cuptorul ele nu se pot taia fiind mai degraba niste plachi la final desi cand le scot sunt ok ; care sa fie motivul.;poate cineva ma poate ajuta; gogoselele tale arata delicis . am facut si eu de revelion dar a trebuit sa lipesc doua cate doua
Teo, fie-ti mila de mine si spune-mi si de unde ai luat pos-ul…..ca eu clocotesc la fiecare tura de eclere cu al meu…. š
Nicoleta, am cumparat POS-ul respectiv de la Lild š
ciocolata pe care trebuia sa o punem la sfarsit nu a fost asa cum era in inagine…nu a iesit chiar asa de moale….acum gogoselele sunt la cuptor si cred ca o sa iasa bine
pot sa spun ca ciocolata amaruie strica toata prajitura…probabil pentru ca mie numi place asa ca am folosit ciocolata normala
BUNA IMI POTI SPUNE SI MIE TE ROG DE UNDE GASESC UN POS CA AL TAU SI CAM LA CE PRET ESTE?
Buna š eu l-am luat de la Lidl, cu vreo 37 de lei, daca tin bine minte
Doamne, cum arata! Cu siguranta le voi face si eu. Multumim pentru reteta
Cu tot dragul š
Nu mai pui retete noi?
buna, e “delicios” acest blog!
m-ar interesa unde si cu cit gasesc o ciocolata de calitate.
multumesc!
Buna! As dori sa scrii la retete daca se poate nu doar gradele la cuptor deoarece eu am cuptor de la aragaza normal care nu arata gradele si nu stiu cum sa aproximez gradele pe care le spui tu in retete.
delicios
BunÄ, Teo! Am citit toate comentariile cu speranta cÄ voi gÄsi rÄspuns la Ć®nrebarea mea, Ć®nsa, din pÄcate nu am gasit.
AÅ vrea sÄ te Ć®ntreb dacÄ ai idee de ce nu s-au umflat gogoÅelele?
Mentionez cÄ nu am deschis aragazul decat dupÄ 20 min. Care ar putea sÄ fie problema?
Luiza, sunt atatea probleme care putea sa nu functioneze, incat nnu imi pot da cu parerea…
fara suparare,dar asta nu e profiterol. sunt eclere. profiterolul este cu inghetata,gogoselele respective,frisca si sos de ciocolata.
nimeni nu se supara aici, niciodata š
Sincer, as vrea sa incerc si varianta clasica, cu o crema de vanilie. Imi poti spune te rog din tot sufletul ce presupune aceasta?
Crema de vanilie clasica, cu lapte si galbenusuri o gasesti la reteta de cremes: https://teoskitchen.ro/2013/11/cremsnit-sau-cremes-facut-in-casa.html