Legume cu ton in tigaia de cupru

Legume cu ton in tigaia de cupru
Pe unii oameni cred ca ti-e pur si simplu destinat sa ii cunosti si au darul de a-ti intra usor in suflet. Asa s-a intamplat cu Buna Menajera, adica Simona, despre care v-am mai povestit pe facebook. Intai l-am cunoscut pe Dorin, care ne-a ajutat foarte mult cu sfaturi in domeniul foto si caruia ii multumim mult pentru asta! Apoi, am cunoscut-o pe sotia lui, Simona, decat ca… surpriza! noi doua ne cunosteam deja 🙂

Si cum noi avem obiceiul de a face cooking-dates, de data asta am gatit impreuna in tigaia de cupru, la care ei au lucrat foarte mult, in colaborare cu Horatiu Weiker, artist specializat in bijuterii din cupru. Si tigaia chiar e o bijuterie! Mie imi place nu doar design-ul (manerele sunt chiar deosebite) ci si faptul ca e foarte incapatoare, are 37 cm diametru si poti gati orice in ea, de la clatite la paella.

Tigaie de cupru

Tigaie de cupru

Nu stiu daca stiti, dar tigaile de cupru sunt unele dintre cele mai bune vase pentru gatit si sunt folosite si pentru deserturi, in special creme dar si pentru orice fel de mancare in general. Mancarea nu se lipeste de tigaia de cupru, nu i se modifica aroma si gustul si pentru ca se incalzeste foarte repede si uniform, mancarea se gateste mai repede. Asta e unul dintre marile avantaje ale vaselor de gatit din cupru: distributia uniforma a caldurii. De asta sunt perfecte pentru sosuri, creme la bain marie, saute-uri. Sincer, este genul de tigaie pe care imi doresc sa o atarn in bucatarie, la vedere, pentru ca e atat de frumoasa, sa o folosesc zi de zi la mancaruri de tot felul si pe care, dupa o folosire intensa de ani de zile, stiu ca pot sa o las mostenire generatiilor viitoare.

Tigaie de cupru

Aveti aici si un filmulet cu tigaia de cupru pusa la treaba si va rog mult sa va dati cu parerea: ce stiti despre vasele de cupru? Ati gatit vreodata in tigaie de cupru?

Noi am gatit legume sotate si ton proaspat si au fost minunate! Legumele si-au pastrat culoare, tonul s-a facut uniform si si-a pastrat textura. Las pozele sa vorbeasca de la sine, ca reteta in sine e foarte simpla!

Ingrediente:
– 2-3 dovlecei (sau 1 dovlecel mare si un zucchini)
– o vanata
– 5 catei usturoi
– 3 cepe rosii
– 1 kg rosii asortate
– ardei iute (dupa gust)
– sare, piper
– ulei masline
– 2 maini de rucola proaspata

Ingrediente pentru legume cu ton

Le-am gatit pe rand in tigaia incinsa, in care am pus un pic de ulei de masline. Primii au fost dovleceii si vanata: le-am curatat de coaja, le-am taiat cubulete si i-am tras la tigaie vreo 5-8 minute.

Preparare legume cu ton

Intre timp am pregatit restul ingredientelor: am curatat ceapa si am taiat-o bucati mai mari, am taiat rosiile felii groase, am taiat usturoiul si ardeiul iute marunt.

Preparare legume cu ton

Cand vanata si dovleceii sunt moi, punem ingredientele pregatite si amestecam bine. Mai punem 2 linguri de ulei de masline, condimentam cu sare si piper dupa gust.

Preparare legume cu ton

Preparare legume cu ton

Cu totul, legumele au stat vreo 15 minute pe foc. La final, inainte de a trage tigaia de pe foc, am pus rucola proaspata.

Preparare legume cu ton

Am amestecat inca o data totul si am lasat un minut pe foc, ca rucola sa isi elibereze aroma. La final, pe gustate, am mai pus un pic de sare si piper.

Preparare legume cu ton

Tonul proaspat, care a fost spalat cu grija si pregatit de baieti, tot in tigaia de cupru a ajuns, l-am prajit pe ambele parti pana s-a rumenit frumos. Nu cred ca a durat mai mult de 2-3 minute pe fiecare parte.

Ton proaspat tras la tigaia de cupru

Ton proaspat tras la tigaia de cupru

Asa arata la final o mancare simpla, dar delicioasa si mai ales foarte sanatoasa. Astept cu mare interes impresiile voastre despre tigaia de cupru si daca sunteti interesati sa aveti in bucatarie o astfel de tigaie, puteti sa imi scrieti la teo@teoskitchen.ro 🙂 Sa va fie de bine!

Legume cu ton in tigaia de cupru

Legume cu ton in tigaia de cupru

Legume cu ton in tigaia de cupru

Legume cu ton in tigaia de cupru

17 Comments

  1. claudia

    mmm. …f frumoase pozele! Teo am si eu o intrebare, cum e cu dieta? o mai continui? povesteste-ne despre experienta ta! cred ca nu e delok usor sa gatesti si sa nu poti papa nici un pik.

    • am luat o pauza de la Dukan, dar fix azi am reinceput 🙂 a mers foarte bine pentru mine, am slabit 22 kg din mai si pana acum, eu ma impac bine cu dukan pt ca imi place sa mananc carne/oua/branza/lactate in general. Cat despre gatit si nemaincat, e pur o chestiune de vointa, am stiut exact ce imi doresc si nu am lasat nimic sa ma distraga de la scopul meu 🙂

  2. yammyyy!!! cat de bine arata!!!!

  3. Arata super … cred ca a fost tare gustoasa mancarea … dar am o intrebare, cum se intretine tigaie de cupru? la fel ca orice alta tigaie sau vas pentru mancare?

    Eu nu am mai gatit pana acum in nici un vas de cupru … acum stau pe ganduri sa achizitionez o tigaie cu strat de ceramica, dar inca nu m-am documentat suficient despre ele si nu stiu ce sa fac. tu sti ceva despre ele? Isi merita banii? ca sunt destul de scumpe … ar merita mai mult o tigaie de cupru?

    te pup

    • eu nu am tigaie de cupru, dar Buna Menajera mi-a spus ca se sterge foarte simplu, cu lamaie 🙂

  4. Super gustoasa salata aceasta mai ales ca e cu ton roaspat, pacat ca e atat de scumpa :(. Te pup

    • de tigaie zici ca e scumpa? Intr-adevar nu-i cea mai ieftina, dar te poti baza pe ea o viata intreaga si o poti lasa si mostenire 🙂 tonul proaspat a fost delicios, de mult n-am mancaat asa peste bun, sper sa mai gasim proaspat! au adus la Auchan, sper sa mai aduca. Te pup!

  5. Roxana

    Ioaaaai, am facut si eu acuma!!! Suuuper buna a iesit 🙂
    Te pup
    Roxana

  6. Larisa

    Arata totul super….esti si o gospodina desavarsita Teo!M-am interesat de cupru in general si e foarte daunator metalul.Mi-ar placia o tigae buna care nu se lipeste in ea…dar de cupru elimina elemente f.toxice.

  7. Arata deliciosss !!! iar daca te gandesti ca are si ardei iute mai ca iti lasa gura apa, cel putin mie asa mi sa intamplat.

  8. Cam cat costa o asemenea tigaie si de unde s-ar putea achizitiona?..

  9. Arata super postare ta, felul cum ai descris minunata tigaie este foarte bine prezentat.
    M-ai convins o sa imi cumpar si eu!

  10. Nu e deloc indicat sa se gateasca in vase de cupru, cuprul oxidat e foarte toxic. Vasele de cupru folosite la gatit sint captusite cu inox, doar exteriorul este de cupru.

  11. Mi-ai trezit ceva amintiri cu tigaia asta de cupru :). Avea mama o matusa care avea un vas din cupru, asemanator cu ceaunul de mamaliga, il folosea pentru cremele fierte pe aburi. S-a dus matusa, dar vasul a ramas la mama, il foloseste si ea tot la prajituri, la creme, chiar ca te tine o viata, cel pe care il are mama are cel putin un secol :).
    In vara, in concediu, am cunoscut un cuplu de maramureseni, care laudau vasele de cupru, povestindu-ne ca sunt perfecte pentru marmelada de prune si tuica (ziceau ca preparate in alte vase, nu au acelasi gust bun).
    Cat despre cat de toxica este sau nu mancarea gatita in vase de cupru, chiar nu m-as putea pronunta, insa stiu ca trebuie putina atentie daca vrei sa cumperi un vas de cupru bun, din pacate prin piete si targuri se vand tot felul de falsuri.

    • Maria, multumesc mult de parere 🙂 chiar ai scris foarte frumos si asa e cum spui, sunt genul de vase pe care le putem lasa mosternire generatiilor viitoare 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.