Am auzit carcoteli despre lasagna, cum ca e o mancare foarte grea si nu e agreata de pretentiosi. Ei bine, dati-mi voie sa demitizez asta. Da, e o mancarea grea daca si numai daca e mancata in cantitati industriale. O feliuta de lasagna care sa nu depaseasca 80g nu va face burta sa explodeze. Si nici nu veti avea nevoie de colebil la finalul mesei. Lasagna e una dintre retetele culinare de baza pentru noi si fac lasagna in diverse combinatii. Azi va arat varianta cu ciuperci si carne tocata de pui, o varianta mult mai light a celei clasice. In plus, in loc de sosul bechamel am folosit smantana pentru gatit, care a mai scazut si ea din aportul caloric.
Ingrediente pentru 10 portii:
- 18 foi pentru lasagna
- 700g carne tocata de pui
- 500g ciuperci
- 2 cepe mari
- 4 linguri ulei
- condimente dupa gust: sare, piper, oregano, busuioc, rozmarin, condimente pentru carne de pui
- 500ml passata de rosii (aromata cu oregano si busuioc din belsug dar si un strop de sare si piper)
- 600ml smantana pentru gatit (aromata cu piper alb si nucsoara dupa gust)
- 300g
- cascaval dat pe razatoare
Nu am poza cu ingredientele pentru ca totul a pornit de la ciupercile astea minunate si am inceput sa fac reteta fara sa imi dau seama ca nu am poza cu ingredientele. Asta e, ne descurcam si fara.
Mai intai taiem ceapa marunt marunt si o calim in uleiul incins pana devine translucida. Punem carnea tocata de pui (au am dat prin masina pulpe dezosate) si amestecam bine cu o lingura de lemn pentru a rupe bucatile mai mari de carne. Am condimentat apoi cu de toate si am lasat pe foc, amestecand din cand in cand, pana carnea si-a schimbat culoarea. Am adaugat apoi si ciupercile curatate si taiate felii subtiri. Am amestecat bine si am lasat pe foc pana ciupercile au fost gata.
Pentru ca ciupercile alsa multa apa, e bine sa scurgeti excesul de lichid inainte de a adauga passata de rosii. Puteti folosi si un sos pentru pasta cu rosii si busuioc. Daca folositi passata simpla, nu uitati sa o aromatizati asa cum am scris la ingrediente. Odata adaugat sosul de rosii, amestecam bine si lasam totul pe foc 35-40 minute, pana avem un sos consistent si foarte bine legat. Potriviti de sare, piper si ierburi aromatice.
Urmeaza sa cladim lasagna in tava
Un strat subtire de smantana, cat sa acopere fundul tavii, apoi un strat de foi de lasagna si deasupra, ½ din cantitatea de sos de carne.
Urmeaza cateva linguri de smantana dulce si 1/3 din cantitatea de cascaval ras. Punem un nou srat de foi de lasagna, le apasam bine, restul de carne, iar smantana si iar o portie de cascaval. Ultimul strat va fi de foi de lasagna, peste care punem restul de smantana pentru gatit si cascavalul ramas. Dam la cuptorul incins la 180°C, cel putin 40 min sau pana cascavalul e rumenit si daca intepam lasagna, cutitul trece fara probleme prin toate straturile de foi. Lasam sa se raceasca putin, cat se se aseze bine ingredientele inainte de a taia si servi.
Daca doriti voi musai musai sa folositi sos béchamel, va las reteta. Topiti 50g unt intr-o craticioara, trageti de pe foc, puneti 3 linguri cu varf de faina, amestecati bine bine cu un tel pentru a nu avea cocoloase, apoi puenti din nou pe foc si turnati cca 500ml lapte, amestecand in continuu, la foc mic, pana sosul are consistenta pe care o dorim. Pentru lasagna, eu fac un béchamel mai subtire, ca sa il pot intinde intre foi. Cam asta ar fi de spus despre lasagna, va las cu pozele de final, care sper sa va imbie sa faceti si voi reteta, ca merita! Sa va fie de bine! 🙂
Nu am vazut ceva mai frumos de cand sunt :))
Buna,
arata foarte bine, dar am o intrebare referitoare la foile de lasagna: este obligatoriu sa le mai fierbem daca pe cutie este precizat ca nu necesita fierbere? am auzit tot felul de pareri si chiar nu stiu ce sa fac….
Multumesc si inspiratie in bucatarie:)
daca sunt de calitate, nu trebuie fierte 🙂 multumesc, sa fie inspiratie si de acu incolo 🙂
Extraordinar arata si tu esti extraordinara, Teo! 🙂 Imi plac f mult retetele tale, ai inspiratie, gust si daruire!:) Felicitari si la cat mai multe! 🙂
multumesc! >:D<
Buna,
arata delicios. Mai fierbi inainte foile de lasagna ?
Sa ne mai incanti cu retete
Numai bine
Nu nu, nu le fierb, folosesc insa numai lasagna de calitate 🙂
Teo am si eu o intrebare se poate inlocui ciupercile cu ceva ca noua nu ne plac?Astept un raspuns
poti sa le omiti pur si simplu daca nu va plac sau puteti pune dovlecei, ardei kapia, gogosari etc
Excelenta, ador lasagna! Foarte frumos a iesit 😉
😀 si eu iubesc lasagna in orice combinatie! urmatoarea va fi cu legume coapte, abia astept!
… Teo eu am o reteta pe care probabil o stiu toti si mie imi place mult : rulada de cascaval cu somon . Intrebarea este : Ce ai mai folosit tu la o astfel de reteta ?
Thank you .
o sa te sochezi tare daca iti spun ca nu am facut niciodata? 🙂 zi-mi exact despre ce reteta zici, ca apoi imi dau eu cu parerea :p
esti minunata teo mi-a prins foarte bn reteta am recomanadato si prietenilor italieni
Exceleeeent!
Cu riscul de-a pune doua kile pe mine, da tot le voi gati si manca!Suuuper!
:)) nu se pun 2 kile, promit eu!
Draga Teo fara a vrea sa sune a reclama te rog frumos sa-mi zici ce fel de foi folosesti tu,multumesc.
nu e o regula, folosesc de mai multe ffeluri, important e sa fie cu ou si din grano duro
Multumesc frumos teo de raspuns te pup
ceao Teo,am sa incerc si eu lasagnele cu carne de pui dar fara ciuperci pt ca ciupercile sunt grele,si cum ajung acasa doar seara ……felicitari pt reteta.
eu am luat pentru prima data foi, caci voi incerca aceasta reteta ce mi s-a parut extrem de imbietoare. nemaifacand pana acum lasagna, am luat foi fara ou, panzani. sa le fierb, sa nu le fierb?
ce scrie pe cutie? parerea mea e sa nu le fierbi 🙂
cred ca le voi fierbe, ca la producator pe site e o reteta de lasagna cu foile fierte. astept si parerea ta. felicitari pentru mancarurile delicioase! apreciez efortul si consult blogul destul de des, desi e maxim a doua oara cand scriu!
sincera sa fiu, nu iti recomand fierberea daca sunt lasagna de calitate 🙂
Doamne!!!! Da ce bine- arată!!!!! Ador lasagna….Teo ai încercat vreodată pastele fresca? Sunt mult mai gustoase…. Mai nou când fac lasagna,tot paste proaspete folosesc…..ce- am uitat sa- ntreb..vad ca n- ai folosit sos bechamel….de ce? Ii prea greu la stomac???? Hahaha,te pup!
Aliana, am folosit si pasta fresca si imi place foarte mult, dar nu e tot timpul la indemana 🙂 de data asta nu am pus bechamel, asa cum am zis si in reteta, ca ssa mai scadem din calorii 🙂
Arata super bine,mi-ai facut chiar pofta, mai ales ca la mall vad tot felul de astfel de retete,mersi pentru reteta.
tot ce e la mall se poate face si acasa 🙂
foile de lasagna nu se fierb doar daca este specificat pe cutie de altfel nu raman cum trebuie
sa specifice semipreparate
a iesit ff buna reteta , dar si eu am fiert foile …..am zis ca mai bine le fierb , decat sa regret dupa….
cu siguranta era ok si cu ele nefierte, dar important e ca ti-a placut rezultatul final, nu atat modalitatea de preparare 🙂
Arata foarte bine si avand in vedere ca nu stii ce carne macinata gasesti prin magazine, e o alternativa buna la carnea de vita sau porc. Am si eu o intrbare. Ce “smantana de gatit” folosesti?
nu am una standard….la dorna, meggle, pilos si cand e ceva de post, gran cucina 🙂
super tare reteta a incercat-o si mia iesit ejti foarte tare si u ji reteta 🙂 :*
Bestial!Am gatit-o aseara si oaspetilor mei le-a placut foarte mult.Multumim!
super tare reteta,a iesit delicioasaaaaaaa
eu am niste foi de lasagna verzi aduse de sora mea din Italia,crezi ca as putea sa le folosesc la reteta asta?
Buna ,aceasi reteta o folosesc si eu e delicioasa ,dar in plus pun si 1-2 dovlecei taiati marunt si bineinteles ii calesc putin impreuna cu ciupercile si carnea de pui,incercati si varianta cu dovlecel ,iar in sos pun si o linguritza de zahar pt a fierbe mai repede.Delicios!
Teo, mersi de reteta! am preparat-o o data, si a iesit super tare….acum vreau sa mai fac o data de 8 martie…..vreau sa te intreb ce fel de cascaval folosesti? mozarela si parmegian merge? astept cu nerabdare raspunsul tau…..))))
da da, merg foarte bine ambele 🙂 e nevoie chiar de ambele 🙂 spor la gatit si La Multi Ani de 8 martie 🙂
mersi mult….ma duc sa ma apuc…..cu 8 Martie femei scumpe!!!
Abia ce le-am scos din cuptor. Arata grozav de bine. Am folosit pastele de la Panzani, nu le-am fiert si au iesit foarte bine, doar am scapat putin cam multa smantana si sunt cam moi.
Multumim de reteta!
Cu tot dragul! 🙂 ma bucur ca ti-a iesit si mai ales ca ti-a placut!
Sos bechamel merge si cu lapte praf?
Daniela, din pacate nu 🙁
Bună. Am încercat și eu dar stratul superior mi s a întărit rau. Pasii i am urmat cu strictețe..si a ieșit cam uscată. Care ar fi motivele?
Buna. Probabil nu a fost suficient sos sau ai copt la o temperatura prea mare. Incearca sa scazi 10 grade data viitoare 🙂
Bună! Pot folosi creme fraiche in loc de smântână pt gătit?
Buna. In principiu poti folosi, ma gandesc doar ca ai putea adauga putina apa sau lapte pentru a o lungi putin.