Prajitura cu nuci si cafea – cremes Budapesta

cremes budapesta

V-am mai povestit despre caietul cu retete culinare al mamei si cum in dreptul fiecarei prajituri era si numele persoanei de la care a luat prajitura? Ei bine, am constat ca asta e o moda cam la toate mamele, pentru ca prajitura asta de exemplu, o am din caeietul mamei unei prietene si scrie asa: prajitura cu nuci si cafea (cremes de Budapesta – tanti Jeni). Da, am uitat saa va spun, colectez caiete de retete de la toti prietenii, cu cat sunt mai vechi retetele cu atat mai bine pentru ca stiu ca astea sunt retetele clasice, pe care le stim din copilarie, care ne aduc aminte de anii petrecuti acasa, cand nu stiam noi de mers la facultate si viata fara mama si asteptam cu drag prajitura de duminica. Eram in stare sa lasam orice jucarie de-o parte si sa o ajutam pe mama la gatit. Marele premiu era, bineinteles, faptul ca ne lasa sa “lingem blidele” de crema si spuma de ou. Mai nasol era cand ne puneam la spart nuci si sfarmat biscuiti pentru salam. Azi, pentru ca e duminica, pentru ca sunt usor nostalgica si am redescoperit un caiet vechi de retete, va propun prajiturica asta super aromata, pe care daca nu o recunoasteti dupa nume, sigur o sa recunoasteti in ea gustul copilariei.

Ingrediente pentru blat:
– 6 oua mari
– 150g zahar
– 150g nuci tocate
– 2 linguri cacao
– 100g faina
– ½ lingurita praf de copt
– ½ lingurita scortisoara
– ½ lingurita esenta de vanilie
– ½ lingurita esenta de rom

cremes budapesta

Mai intai incingem cuptorul la 180°C si tapetam cu unt si hartie de copt o tava mare pentru prajituri (25x38cm cred ca avea a mea). Separam apoi albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare impreuna cu zaharul, cu mixerul la viteza medie timp de 3 minute, apoi la viteza mare alte 10 min sau pana avem o spuma densa si lucioasa, in care zaharul nu se mai simte deloc. Adaugam galbenusurile pe rand, amestecand dupa fiecare. Apoi renuntam la mixer si trecem la spatula pentru a incorpora amestecul de faina, cacao, scortisoara si praf de copt, apoi esentele de vanilie si rom si la final nucile tocate.

cremes budapeste

Turnam compozitia in tava pregatita si o dam la cuptor 30-35 min sau pana trece testul scobitorii.

cremes budapeste

Ingrediente pentru crema:
– 250g unt la temperature camerei
– 250g zahar pudra vanilat
– 2 pliculete ness
– 2 linguri apa calda
– 1 galbenus de ou
– 100g nuci tocate

cremes budapesta

Mai intai frecam untul cu zaharul, cu mixerul la viteza mare, pana nu se mai simt deloc granulele de zahar si avem o crema foarte fina. In crema punem ness-ul dizolvat in apa si amestecam bine. Adaugam apoi si galbenusul si amestecam bine, iar la final nucile tocate. Crema va fi destul de densa si o intindem in strat uniform peste blatul racit complet.

cremes budapesta

La final nu ne ramane decat sa decoram prajitura cu cipsuri de ciocolata, ciocolata data pe razatoare sau sa o pudram cu cacao. Daca nu doriti sa folositi ness, puteti sa folositi in locul lui Inka sau cacao, insa daca alegeti verianta cacao, e bine as puneti si un strop de esenta de rom pentru un plus de aroma. Prajitura se pastreaza la frigider si se taie numai inainte de servire. E foarte aromata si racoroasa, grija mare insa la persoanele alergile la nuci…Ionu, stii cum zic? 🙂 Sa va fie de bine!

cremes budapesta

cremes budapesta

cremes budapesta

cremes budapesta

cremes budapesta

cremes budapesta

cremes budapesta

43 Comments

  1. Asa e si in caietul mamei mele :))..de multe ori o intreb: ok dar cu ii zice la praji asta? si ea: pai nu stiu prajitura X adica numele persoanei de la care a luat-o. Super prajitura ta imi place mult combinatia de nuca si cafea , fac si eu des asa combinatii. Pup si o duminica frumoasa.

  2. in poza arata f bine sigur o voi incercao multumesc mult

  3. Ana Ionescu

    Asta este o prajitura tare bunuta.

    • Este, este 🙂

      • e o prajitura super eu ii spun prajitura 6 oua si sa stii ca totdeauna cand fac aceasta prajitura imi aduc aminte de iarna , de craciun , de casa, de copilarie de vremurile cand eu si fratele meu ne intalneam acasa in vacantele de iarna si stateam si povesteam despre studentie si mancam prajituri facute de mama.ce vremuri frumoase mai erau!!! gata ca deja inghit in sec

      • te felicit pt ceea ce faci.de multe ori retele tale imi aduc in memorie zile frumoase din copilarie.si sa stii sotul meu iti urmareste retetele cu sfintenie si le si face pe unele

  4. O prajitura pe gustul nostru! Si eu pastrez cu mare grija retetele copiate din caietele mamei si ale soacrei.. Sper sa-mi fac timp sa le si prestez 🙂 Am salvat reteta si o trec la prajitura de weekend!

  5. elena andrei

    in ce cantitate de apa se dizolv cele doua pliculete de ness?

    • nu vreau sa fiu rautza…dar scrie in reteta ceea ce m-ai intrebat. E destul de obositor pt mine sa ma stradui sa scriu toate detaliile in reteta si voi sa ma intrebati exact ce scrie acolo. Va rog mult cititi un pic mai atent 🙂

  6. Monica- Constanta

    Buna Teo,
    Imi pare putin asemanatoare cu prajitura crocanta cu nuci(doar ca aici blatul pare mai pufos) sau mi se pare mie?!Oricum dc e asemanatoare clar e senzatie…
    Pupici

    • Monica stii cum e…seamana dar nu rasare 🙂 nu e acelasi blat, crema seamana dar nici ea nu e chiar la fel, una e o prajitura pufoasa, alta crocanta, au nucile si nessul in comun dar cam atat 🙂

  7. Cum de este maro prajitu, n-am vazut cacao la ingrediente. E de la scortisoara?

  8. e delicioasa si eu am facut-o….felicitari,a iesit foarte bine.mi-a placut faza cu “Lingem blidele”n-am auzit tare de mult expresia asta,felicitari TEO!!!!!!!!te urmaresc mereu.

  9. elena andrei

    imi pare tare rau, imi cer scuze…am vazut ca scrie acolo de cele doua linguri de apa, dar pur si simplu nu mi-am dat seama ca se folosesc pentru dizolvarea pliculetelor cu ness….sincer imi pare rau.

  10. Monica- Constanta

    Draga Teo,
    Sincer…ma bucur ca seamana dar nu rasare!!!!Asta inseamna ca imi voi imbogatii portofoliu de retete delicioase cu inca o reteta.
    Te pup si salutari de la mare.

  11. cristina axinte

    Teo,esti o minune de femeie….mersi pt toate retetele tale minunate
    am incercat si eu din ele si mi-au placut mult.
    take care and keep it up..bravo

  12. Arata super cu o astfel de prajitura imi pot face mai mult decat dulce fiecare dimineata, mersi frumos pentru reteta.

  13. Ancuta

    Buna Teo si felicitari pentru minunatele retete pe care le publici. Sunt insa curioasa daca ai si o carte de bucate tiparita, m-ar interesa mult! Multumesc si tine-o tot asa!

    • salut 🙂 este si o carte publicata, cu retete de dulciuri, 50 la numar 🙂 cartea se numeste “De-a bucatarii” si se gaseste in librarii

  14. boanta gabriela

    nu am nimic de comentat,doar ca e grozav sa stii sa faci prajituri,eu le mananc,dar nu prea fac

  15. mihaela

    teo am si eu o intrebare…. daca nu as pune cacao si scortisoara in blat, iar compozitia as imparti`o in doua la jumatate adaugand niste mere si pere rase cu niste nuci prajite si scortisoara (ca la prajitura ta fantastica cu mere, prajitura ce in maxim o zi este devorata), crezi tu ca ar merge? astept raspunsul tau 🙂 te pup si multumesc ca m-ai invatat sa gatesc!!!

    • ar merge si asa 🙂 sigur, nu ar mai fi prajitura Budapesta, dar va fi o prajitura bunutza 🙂 te pup!

  16. claudia

    Buna,
    Sunt o noua novice in arta desertului.. am reusit cu drag aceasta reteta si am fost primita cu multe laude 😀
    Intrebare… pot sa folosesc blatul asta ca blat pentru tort?
    ador scortisoara in amestec cu nucile..
    si daca da.. imi poti da o idee ce amestec de crema pot folosi?
    multumesc si mult spor la gatit incontinuare!

  17. raluca

    teo draga..am o intrebare. nucile tocate sunt macinate la masina sau taiate marunt? ca parca in praji ta de vad ca si cum ar fi taiate. eu si micutul meu de 4 ani facem tot ce postezi! te iubim!!!

    • tocate sunt cele tocate din cutit, nu macinate. Va pup cu drag si pe tine si pe cel mic si mult spor la bucatarit va doresc! 🙂

  18. Buna Teo! am facut acest blat pe post de chec acum vreo 2 saptamani si mi-a placut foarte mult. Acum as face din nou dar cu tot cu crema. Intrebarea mea este: ce rol are galbenusul din crema? Am un baietel de 3 ani si nu am avut curaj sa ii dau maioneza sau creme cu ou crud in ele pana acum…Oare se poate inlocui sau omite din crema?

    • Alina, din pacate nu se poate inlocui oul, oricum, fiind o crema cu cafea, nu e prea indicata pentru cei mici 🙁

  19. GeOrGy

    Buna!
    Arata foarte bine….am sa incerc si eu sa o fac…ms frumos!!!ti pup

  20. Danusia

    Am facut prajitura… a iesit foarte buna…mai ales ca am vrut sa impresionez un prieten drag:) Iti multumesc pentru ca ai impartit cu mine aceste retete absolut delicioase. pupici:*

  21. O prajiturica de nota 10! Multumim pentru reteta! 😀

  22. claudia

    ce sa fac la aceasta prajitura daca se sinte prea tare gustul de ness ?O mai pot salvs cumva?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.