Dulceata de cirese


Ciresele sunt fructele mele preferate. Si lebenita. Dar mai mult ciresele, totusi šŸ™‚ Oricare ar fi insa, e egal pentru mine vara asta, pentru ca nu am voie fructe (asta e singurul lucru care NU imi place la Dukan, dar trecem si peste asta), asa ca tot caut metode de a conserva fructele ca sa ma pot bucura de un strop de vara… la iarna! šŸ™‚ Am pus cirese la congelator, am facut compot si acum am ajuns si la dulceata. Iubesc dulceata de cirese, mai ales in clatite… si pe papanasi… si la micul dejun si… taci Teodora! Ca sa vedeti cum isi face omul rau cu mana lui! Nu mai vorbesc de lucruri d-astea sfinte, va las pe voi sa vi le imaginati si eu va arat numai reteta pe care am folosit-o eu pentru dulceata. Nu e nimic foarte foarte strict, puteti face variatiuni pe aceeasi tema.

Ingrediente pentru 6 borcane de 300g:
– 3 kg cirese (raman cam 2,5 kg dupa ce scoatem samburii)
– 1800g zahar
– sucul de la 2 lamai (cam o jumatate de cana)

Incepem prin mersul la piata, de unde aveti toate sansele sa cumparati niste cirese negre, sanatoase si grasane. Eu am dat 5 lei pe kg, o afacere buna, dar asta numai pentru ca am mers mai la ceas de seara si lumea era cam plictisita si cu dor de mers acasa.

Daca aveti un dispozitiv de scos samburii din cirese, folositi-l cu incredere in prima faza a retetei, cand trebuie sa spalam ciresele bine de tot si sa le scoatem samburii. Am facut un test, ca sa va pot da info precise: am curatat ciresele cu prietena mea Iulia, eu cu aparatul, ea cu mana: Iulia a scos samburii mai repede, dar s-a murdarit mai tare pe unghii & co, eu cu aparatul am scos mai agale un pic, dar operatiunea a fost mai clean, ca sa zic asa. Acum aveti ambele variante si acest test extraordinar pe care sa va bazati šŸ™‚ Dupa ce nu mai e strop de sambure in cirese, le punem intr-un vas mare, cu zaharul si zeama de lamaie si le lasam la macerat 2-3 ore (timp in care iesim afara cu piticii, pictam ceva, ne facem unghiile, bem 10 litri de apa etc).

Dupa orele de macerat, punem toata treaba la fiert, intr-o oala cu fund dublu sau pe o plita, ca sa nu se lipeasca. Amestecati mai tot timpul, ca dulceata de cirese are un stil aparte de a se umfla si una doua va treziti cu ea sus, sus, mai sus sus… pana va da pe laturi. Deci oala e bine sa fie una incapatoare, da? Si amestecati cu o lingura de lemn sau o paleta pana dulceata incepe sa se lege si voi incepeti sa va plictisiti grav. Cand plictiseala ajunge la cote maxime si mai mai ca vreti sa spuneti “blestemata fie clipa cand am decis sa fac dulceata”, e gata! Eu am fiert dulceata la foc mediu, vreo 2 ore asa, pana am pus un piculet pe o farfurioara si s-a gelifiat rapid. Nu uitati sa spumati dulceata des, si cand spun des, chiar e des šŸ™‚

Sterilizam borcanele in cuptor (sterilizam si capacele daca sunt metalice), punem dulceata fierbinte in borcanele fierbinti, pana unde incepe filetul, daca sunt bule de aer le eliminam cu varful unui cutit sau cu o frigaruie mai lunga, insurubam capacul cat de strans putem si punem borcanele la dunst in patura. Nu am vrut sa va plictisesc cu procedura asta, ca e la fiecare reteta de dulceata, asa ca va rog sa o studiati indeaproape daca voi considerati ca e nevoie, la reteta de dulceata de capsuni. Peste 24 de ore fix (nu 23, da?) scoatem borcanele din patura, care borcane sunt deja racite la temperatura camerei si ne bucuram de o dulceata delicioasa! Sa va fie de bine, dragilor, mai tarziu sau maine, sa vedem cum imi permite timpul, am o surpriza pentru voi, borcanele voastre cu dulceata si compot si mai ales pentru camara voastra šŸ™‚ Va pup, rezistati caniculei, ca vine imediat si ploaia… sper!

24 Comments

  1. Imi place dulceata de cirese foarte mult, dar povestea mi-a placut si mai si :):)

  2. Pregatirile de toamna au inceput vad. Dulceata de cirese amare e preferata mea. Arata asa de bine dulceata ta.

    • au inceput din greu! šŸ™‚ multumesc de aprecieri, e una dintre cele mai bune dulceturi ever šŸ™‚

  3. irinita_u

    Spune-mi ca nu ai serviciu, ca altfel ma deprim; eu cand ajung acasa nu sunt in stare sa fac nici macar o amarata de salata, nici vb de toate prajiturile, sosurile, mancarurile si decoratiile pe care le faci tu :).

    • Irina, nu iti spun, ca nu vreau sa te deprimi :)) te pup si lasa, ca vine si vremea ta de gatit, in weekend, in concediu šŸ™‚ pupici

  4. Claudia

    oaaaaa,cum poate sa arate dulceata asta!!!!e preferata mea;ador s-o mananc cu lingurita fara alta combinatie!uneori cu gogosi…e un deliciu!!!

    • cu primul borcan pe care il desfac in toamna, dupa dieta, asa am sa fac si eu: cu linguritza šŸ˜€

  5. Arata excelent, imi place selectia pe care ati facuto doar ca e putin cam prea dulce pentru zilele astea, as fi preferat ceva mai racoros.

    • Michaela, eu pun pe blog ce gatesc zi de zi si acum suntem si intr-o mini vacanta, asa ca voi posta mai rarut šŸ™‚ insa o sa avem chiar maine o reteta mai racoroasa, de bautura de vara šŸ™‚

  6. Dulceata imi place maxim! e printre preferate clar. Dar ti-am zis ca-mi place scandura, lingurita, borcanu, tot ?? šŸ˜‰ Zi faina sa ai. Te pup

  7. Si eu fac multe sortimente de dulceata,numai ca eu fierb zeama lasata de fructe cu zaharul separat, pana cand aceasta devine gelatinoasa (asa se poate spumui foarte usor),apoi adaug fructele.Astfel fructele raman intregi si delicioase.Pun dulceata fierbinte in borcane,apoi le infiletez si le pun cu gura in jos ,pentru a iesi tot aerul,astfel am dulceata pe 2 ani.Incercati si aceasta varianta si nu veti regreta!

    • Buna šŸ™‚ sunt foarte multe variante de dulceata, fiecare face dupa cum a invatat de la mama/bunica etc šŸ™‚ nu are ce fi rau la varianta ta šŸ™‚

  8. as dori sa stiu la cantitatea asta de cirese cate borcane de dulceata au iesit… daca mai ti minte.. mersi!

  9. cornel

    De cativa ani facem dulceata de cirese amare. Au ceva “criminal” in ele astea amare…:D

  10. Mihaela

    Am facut de visine, dar am gresit ceva, undeva, clar, ca nu se incheaga, e la frigider si tot lichida e ! Am pus la 5,2 kg visine fara samburi 3 kg zahar, prea putin? O mai fierb o data si mai adaug zahar ?

  11. doina ana

    imi pare rau dar in general orice dulceata nu trebuie fiarta 2 ore chiar si la foc mic pentruca se pierd toate vitaminele.

  12. In acest wekeend am sa fac si eu, cumnatico!!!! Sper sa iasa la fel de buna:-) pupici

  13. Ionela Stache

    BUna seara!Urmaresc cu placere portarile pe facebook, dar, din pacate, nu am acees si la emisiunea TV :(.niste idei: cu 2 pusti, eu nu am timp sa spumez dulceata, si asta nu ii scade cu nimic din savoare.si ati incercat sa aromatizati dulceata de cirese cu cateva crengute de menta? iese o nebunie de dulceata!!!

  14. chiar acum ma apuc šŸ™‚ vă spun mai tĆ¢rziu cum a ieșit! ceea ce ține de dieta Ducan…există alte metode de a slăbi, mai sănătoase…este o dieta care funcționează, slăbești destul, dar nu Ć®ntr-un mod benefic organismului. dacă ai nevoie de soluții sau ești dornică să Ć®ncerci și alte variante Ʈți stau la dispoziție.

    toate bune! :*

  15. veronica

    Buna Teo, areciez in mod special prezentarea fiecarui preparat.deliciosss de a dreptul.nu pot decat sa spun ca am incercat cateva retete dulci, insa oricat mi ar placea mie bucatareala nu iasa nimic, dar nimic.imi lipseste ceva…..dar nj stiu ce? “Promit sa caut acel ceva ce lipseste” imi place al naibi de mult sa mananc tot ce -I bun:-D …in fine’nu ma pricep si gata.aprecierea mea pt modul de prezentare asta ma face sa incerc mereu ceva nou .dar , eu nu ma pricep.felicitari!

  16. Nu ai nicio reteta de COMPOT pt. iarna… Nu stiu sa fac ,ma ajuti ?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. CĆ¢mpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.