Rulada de carne cu legume

Rulada de carne cu legume
Desi am denumit aceasta reteta rulada de carne cu legume, mai corect ar fi fost sa ii fi spus polpetone, acesta fiind numele original al retetei. In italiana, polpetine inseamna chiftelute, deci polpetone ar fi “mega-chiftea” sau un “super chifteloi” daca vreti.

In mod traditional, polpetone se numeste orice rulada pe baza de amestec de carne tocata, ou, patrunjel, paine si cam tot ce intra in reteta clasica de chiftele. Eu am facut reteta pentru Rusalii, pentru ca are un aspect festiv si chiar e mai eleganta decat orice chiftele as fi facut. La capitolul preparare, am folosit in primul rand setul multietajat, in care am “aburit” legumele, pentru ca la polpetone si nu numai, e indicat ca legumele sa isi pastreze textura si culoarea. Cu cat fierbem legumele mai mult, cu atat ele isi pierd din proprietati, atat din cele nutritive cat si din textura, gustul si culoarea. De aceea, fiertul legumelor la aburi e cel mai indicat mod de gatire. Setul l-am luat de pe KitchenShop si este una dintre cele mai bune investitii facute in ultimul timp.

Ingrediente pentru 8-10 portii:

  • 1kg carne tocata amestec porc/vita sau numai vita
  • 2 oua mari
  • o legatura de patrunjel
  • 100g parmesan razuit
  • 7-8 felii paine toast veche de 2 zile
  • 150ml lapte
  • 150g bacon felii
  • 100g cascaval dat pe razatoare
  • 70g pesmet
  • 5-6 catei de usturoi
  • 3 linguri ulei de masline
  • sare si piper dupa gust
  • o mana de mazare verde
  • 2 morcovi noi
  • o capatana mica de broccoli (cca 300-400g)

Ingrediente

Umplem pana la jumatate oala din setul multietajat cu apa, deasupra ei asezam craticioara cu gaurele special conceputa pentru fieberea la aburi si in ea asezam buchetelele de broccoli, morcovii si mazarea. Le fierbem la aburi cca 10-15 minute la foc iute sau pana sunt aproape moi. Inmuiem feliile de paine toast (cu tot cu coaja) in lapte, apoi le stoarcem bine de tot.

Intr-un bol mare punem carnea tocata, usturoiul zbrobit, patrunjelul, painea, ouale, parmesanul razuit si condimentam bine cu sare si piper dupa gust. Framantam bine amestecul pentru a combina bine toate ingredientele. Intindem o foaie mare de hartie de copt pe o suprafata de lucru plana si, intindem amestecul de carne tocata intr-un dreptunghi apasand usor cu degetele pentru ca suprafata sa fie uniforma. Peste dreptunghiul de carne tocata asezam fasiile de bacon, una langa alta. Apoi presaram jumatate din cantitatea de cascaval ras si deasupra punem, pe mijlocul dreptunghiului, legumele fierte la steamer.

Peste legume vine inca un strat de cascaval dat pe razatoare, apoi apasam bine cu degetele umplutura. Folosindu-ne de hartia de copt incepem sa rulam carnea pe lungime, la fel ca orice alta rulada. Incercati sa rulati cat de strans puteti. Acum ca am terminat rularea efectiva, invelim totul in hartia de copt si lasam rulada la odihnit, in frigider, o ora. Desfacem apoi hartia de copt, taiem o jumatate din ea pe care o asezam in tava, pe gratar. Hhartia de copt trebuie sa fie cam cat rulada, ca sa permita grasimii sa se scurga pe langa. Pe hartia de copt asezam rulada si o tapetam cu pesmet. Dam tava la cuptorul incins la 180°C si coacem polpetone 45-50 de minute.

Secretul unei rulade perfecte

Inainte de a va arata ce minunatie a iesit e musai sa va spun un secret pentru ca reteta sa iasa minunat. Conteaza foarte mult tava in care coaceti rulada. Grija mare, ruloul de carne nu trebuie sa depaseasca dimensiunea tavii in care il coacem.

Si daca tot vorbim de tava in care il coacem, eu am folosit tava cu gratar. E ideala pentru reteta asta din mai multe puncte de vedere. Permite aerului cald din cuptor sa circule si pe sub rulada, ajutand-o astfel sa se coaca uniform. Datorita gratarului, grasimea se scurge in tava, evitand astfel ca rulada sa se arda pe margini. In plus, gratarul va lasa urme egale pe rulada si asta ne ajuta sa taiem portii perfecte, egale pentru fiecare invitat la masa.

Daca nu am folosi o astfel de tava cu gratar ar insemna ca la jumatatea timpului de coacere trebuie sa intoarcem rulada de carne pentru a face crusta uniform pe ambele parti. Insa la un polpetone facut dintr-un kg de carne e cam greu sa facem asta fara a-l rupe. Chiar daca pare o reteta complicata, sa stiti ca nu e. De fapt merge totul foarte repede si mai mult timp va ia sa pregatiti ingredientele decat sa gatiti efectiv. Pofta buna sa aveti!

Rulada de carne cu legume

Rulada de carne cu legume

Rulada de carne cu legume

Rulada de carne cu legume

18 Comments

  1. frumos–o idee buna eu le-as fi amestecat pe toate si le dadeam la cuptor,multumesc

  2. Arata super-mega bine rulada ta, intotdeauna mi-au placut ruladele cu legume, dar ma gandeam, ca sa fie mai light, ar merge si cu carne tocata de pui, sau chiar cu piept de pui batut,..Ce zici? Ma aprobi?:)

    • Merge si cu carne de pui, da si bineinteles, cu carne tocata de curcan! Oricum, carne tocata de vita sau de manzat nu e grasa, doar cea de porc e problematica 🙂 e o reteta foarte consistenta, de asta o felie e suficienta de persoana si mai asa…la ocazii speciala, nu “in tata ziua”, cum ar zice buni Sia 🙂

  3. Da,imi place,are un aspect foarte apetisant !….si eu obisnuiesc sa fac asemenea “polpetone “in care pun morcov si castravete murat sau de Craciun puneam carnat afumat cu castravete murat .
    Odata am experimentat rulada doar cu spanac ,mi-a placut enorm !
    Grazie per la ricetta !
    Di successo !

    • Maria, prego! 🙂 stiu ca in Italia se fac combinatii nenumarate de polpetone, dar asta de care zici tu, cu carnaciori si castraveti murati suna foarte foarte bine, chiar e perfect de Craciun! baci e abbraci :*

  4. Heredeu Dana

    Buna Teo,sa stii ca te urmaresc cu mare interes de fiecare data cand scrii cate o reteta,am si facut multe feluri de mancare, dupa sfaturile tale,din fericire pana acum toate mi-au iesit,am facut si multe combinatii,dar vreau daca se poate sa scriu o reteta f buna, dupa parerea mea si a familiei mele,e usoara si nu foarte costisitoare,inventata chiar de mine si sotul meu,poate ca au mai facut si altii ceva de genu,nu stiu,dar noi am facut la plesneala acest amestec si a iesit foarte bun.Te pup si iti multumesc pt. toate retetele bune, care le scrii de fiecare data.

  5. anamaria

    arata bestial rulada!cred ca o incercam azi!

  6. ma da ce ungii ti-ai tras!nu stiai ca un bun bucatar nu are ungiile vopsite?oja nu ai pus-o la ingrediente,vezi..deci nu-mi place !

  7. Extraordinar de bine arata! Toate pozele sunt super frumoase, si extrem de explicite! Felicitari!

  8. anastasia

    Buna.La ingrediente ai trecut ulei de masline dar in modul de preparare nu se regaseste….!Banuiesc ca se amesteca si el cu restul ingredientelor…

  9. Mulțumesc pentru aceasta rețetă pentru faptul că explicați pas cu pas cum trebuie preparată, cât și pentru poze. Un an nou 2014 cât mai binecuvântat vă doresc! 🙂 Cu drag, Melania

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.