Dulceata de rubarba si capsuni

Dulceata de rubarba si capsuni
Desi prea putin folosita in retete culinare tipic romanesti, rubarba sau rubarbarul este o leguminoasa foarte utilizata in bucataria internationala si mie personal, combinatia de rubarba si capsuni imi place foarte mult. Rubarba gasiti in aceasta perioada in orice hypermarket si in general trebuie sa alegeti tulpinile care arata proaspete si sunt mai tari. In general, eu aleg tulpinile care sunt mai subtiri, asta inseamna ca sunt mai tinere si implicit mai moi. In ceea ce priveste culoarea, rubarba poate fi de la verde deschis si pana la verde cu roz, roz fuchsia sau chiar visiniu. Culoarea nu indica nivelul de coacere si nu influenteaza gustul rubarbei. Despre capsuni… stiti care sunt cele mai bune pentru dulceata, nu? Cele mai mititele si foarte aromate. Capsunile de Italia, Spania&co, desi sunt imense si par apetisante nu prea au gust si nu vi le recomand in niciun caz pentru dulceata. Acum ca am stabilit detaliile, sa facem si dulceata, zic!

Ingrediente:
– 2 kg capsuni (le cantarim dupa ce sunt gata curatate de codite)
– 1 kg rubarba (la fel, o contarim dupa ce e curatata de coaja)
– 2 kg zahar (puteti pune si 1,5 kg zahar, daca borcanele sunt bine sterilizate)
– 2 linguri zeama de lamaie

Ingrediente pentru dulceata

Mai intai curatam rubarba cu un curatator de legume, apoi o taiem in fasii subtiri. Spalam si curatam capsunile si le taiem in felii mai groase. Intr-o oala mare mare, punem rubarba, capsunile si sucul de lamaie si amestecam bine. Punem 2 cani de zahar si punem totul pe foc, la foc mic. Pe masura ce fructele incep sa devina sfarmicioase si zaharul s-a topit, incepem sa adaugam rand pe rand zaharul, cate o cana o data, amestecand dupa fiecare pana se topeste. Dupa ce am adaugat tot zaharul, lasam dulceata sa fiarba la foc mediu, amestecand des.

Preparare dulceata

Cu o lingura sau o spumiera luam toata spuma de pe dulceata. In total, dulceata mea a fiert in jur de 3 ore, la foc mediu. Cand a fost aproape gata, am spalat bine borcanele si le-am sterilizat in cuptorul incins la 120°C. In borcanele fierbinti turnam gemul fierbinte, cu grija sa nu curga pe langa borcan. Borcanele trebuie umplute pana unde incepe filetul. Daca in borcan sunt bule de aer, treceti un cutit pe langa peretii borcanului pentru a le elimina. Inchidem borcanele ermetic.

Preparare dulceata

Intr-o oala mare, punem apa la fiert. Apa trebuie sa acopere cu 1-2 cm borcanele. Scufundam pe rand borcanele in apa fierbinte, cu grija, astfel incat sa nu crape. Le lasam sa fiarba 5 min, apoi le scoatem pe un prosop, pentru a se usca si raci. Lasam borcanele sa se raceasca la temperatura camerei, fara a le misca, pentru ca gemul sa se aseze.

Preparare dulceata

Daca nu doriti sa fierbeti borcanele, puteti la fel de bine sa folositi dunstul in patura, am explicat toata procedura la reteta de gem de capsuni. Spre deosebire de dulceata simpla de capsuni, cea cu rubarba este si mai aromata si dulce-acrisoara. Din cantitatile de mai sus mi-au iesit 6 borcanele de 400ml. Pentru un plus de aroma, puteti sa puneti in amestec si jumatate de baton de vanilie. Mai mult ce sa va spun? Profitati de rubarba acum cat o gasiti peste tot si daca vreti sa o incercati si la o prajitura, va sugerez placinta cu rubarba si piersici.

Dulceata de rubarba si capsuni

Dulceata de rubarba si capsuni

Dulceata de rubarba si capsuni

Dulceata de rubarba si capsuni

Dulceata de rubarba si capsuni

Dulceata de rubarba si capsuni

20 Comments

  1. Claudia

    cred ca e o nebunie dulceata asta!am s-o incerc si eu!

    • Claudia, eu nu am gustat inca, dar au mancat baietii si pe paine si cu clatite si au zis ca e mai buna decat cea simpla de capsuni. Eu zic ca merita incercata! 🙂

  2. bianca

    Teo, devii din ce in ce mai buna!Azi am observat ca pozele tale sunt pur si simplu magice, nu stiu ce le-ai facut, parca-s din reviste:) sa nu mai zic ce tare salivez la ce am vazut in poze:)))Intr-o zi, vreau sa devin ca tine.Te pup.Keep up the good work!

  3. Carmen

    Musai sa o incerc si eu,rubarba nu am luat-manat-gatit niciodata dar daca spui tu ca-i bun,m-oi incumeta.Asa am facut acum cativa ani,cand ai postat reteta de dulceata de afine cu banane.Ei bine,reteta aia a incantat o multime de lume.

    • Carmen, eu te incurajez sa incerci mereu ingrediente noi, te pot surprinde foarte placut, asa cum a facut-o combinatia afine-banane 🙂

  4. Asta am sa o incerc si eu! Am incredere in tine in combinatia aromelor, chiar daca am si eu un blog culinar, o spun cu mana pe suflet ca prima data cand am gatit de pe blogul tau a fost demult cand eram anul 2 de facultate cam asa acum vreo 4 ani.. Luscos (Ciorba de varza) si a fost exact ca a mamei mele.
    De atunci sunt in continuare alaturi de tine, de blogul tau, de pasiunea ta,..
    Aaa si mai trebuie sa zic ceva, tu m-ai inspirat sa imi fac un blog culinar si sa imi dezvolt aceasta pasiune! Pfiu…m-am destainuit…!
    Multumesc Teo!

  5. Ador dulceata asta. E printre preferatele mele! Felicitari pentru .ro! 😉 A da ,sa nu uit.. lovely scandurica 😉 Duminica faina!

    • Anto, te pup si iti multumesc 🙂 cu muuuulta munca am facut 3 scandurici, acu sa vedem cum se comporta la pozat 🙂

  6. buna Teo!! interesanta reteta. dar am o intrebare: unde pot gasi rubarba sau de unde ai cumparat-o tu? cel putin in piata nu am gasit si nimeni nu a auzit de ea. eu am aflat prima data la TV ca ar fi buna la vasele din inox sa le faci sa straluceasca din nou, dar nu ca se poate manca. as vrea sa fac si eu reteta dar nu stiu de unde sa cumpar. prin care hypermarket pot gasi?

    o seara placuta sau noapte buna (mai degraba) :D. Spor la gatit!

    • Ioana, eu am luat de la Kaufland insa am vazut si la Auchan si la Carrefour, deci in hypermarket gasesti sigur 🙂

  7. Draga Teo,
    am facut anul trecut dulceata de capsuni dupa reteta ta, singurul mare defect – a fost prea putina! Anul acesta am sa triplez cantitatile!
    Cat despre rubarba (pe care o ignoram cu desavarisire copil fiind), anul trecut am luat-o intr-adevar de la Kaufland, dar azi sotul meu a gasit la Piata Mihai Viteazu in Cluj. Spor la gatit & filmat si multumesc pentru retete!

  8. tranulis viorica

    am sa incerc o noua combinatie ,si o sa va zic ce a iesit;fragute de camp,pe care le cultiv in gradina mea,la fel si rubarba.

  9. Cristina

    Teo, la 2 kg de capsuni cate borcane de dulceata au iesit? Intentionez sa fac si eu maine. Multumesc

  10. Cristina

    Teo mi-a iesit foarte buna dulceata, gustul dulce acrisor e minunat. Am pus doar 1,5 kg de zahar, sper sa se conserve bine si mi-a iesit chiar si mai multe borcane:-)

  11. Ramona

    Buna Teo. Am o întrebare: căpșune nu mai găsesc în perioadă asta, cu ce pot combina rubarba? Banane, afine, piersici? Și încă ceva: în alte rețete nu se recomanda descojirea rubarbei; ce părere ai de asta?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.