Ca sa inauguram www.teoskitchen.ro m-am gandit sa fac una din retetele mele preferate, care nu a ajuns inca pe blog in varianta clasica, ci numai in varianta cu pui. Dar varza a la Cluj de azi e fix asa cum am invatat sa o fac de la mama, care a invatat, bine-si-inteles, de la Buni Sia. Este o mancare destul de grea, nu zic nu, dar asa se gateste in Ardeal si o data la catva timp, cum e acum cand trebuie sa ne bucuram de varza noua, chiar merita incercata.
Ingrediente:
– 2 verze noi mai mici si indesate
– 2 cepe albe
– 500g carne tocata de porc (sau amestec porc-vita)
– o cana de orez
– ulei de floarea soarelui
– 500ml piure de rosii (puteti folosi passata)
– 400ml bulion sau suc de rosii
– cimbru uscat
– o legatura marar verde
– sare si piper dupa gust
– boia dulce
Taiem ceapa marunt si o calim in ulei incins. Nu e nevoie de foarte mult ulei, pentru ca si carnea de porc va lasa grasime, sunt de ajuns 2 linguri pentru inceput. Cand ceapa e translucida, punem carnea tocata, condimentam dupa gust cu sare, piper, boia si cimbru uscat si amestecam bine. Carnea trebuie sa isi schimbe complet culoarea. Cand e frumos rumenita, tragem de pe foc. Intre timp, tocam varza noua, nu foarte marunt (nu o dati pe razatoare, nu isi va mai pastra tinuta) si o punem intr-un vas mare. O saram bine si o strangem in maini pentru a-si lasa apa. Intr-o cratita mare, punem ulei cat sa acopere fundul cratitei si calim varza (stoarsa de apa in exces). Varza trebuie sa fie moale cand tragem tigaia de pe foc. Condimentam sare cu cimbru uscat, sare, piper si mararul tocat marunt. Asta e secretul verzei a la Cluj, toate ingredientele trebuie sa fie aproape gatite cand intra la cuptor, asa ca nu uitati sa spalati si orezul in mai multe ape si apoi sa il fierbeti. Nu trebuie sa fie perfect fiert, dimpotriva, e de preferat sa fie inca putin crocant inainte de a-l scurge bine de apa in care a fiert.
Pe fundul unui vas mare de ceramica (puteti folosi si o tava, un vas termorezistent sau un vas roman) puneti 2-3 linguri de ulei si 3-4 linguri sos de rosii, pentru a acoperi bine fundul vasului. Punem apoi un strat de varza (1/2 din cantitatea de varza calita). Intindem stratul inform, apoi punem tot orezul si il intindem intr-un strat uniform. Punem deasupra sos de rosii (1/2 din canitatea de piure de rosii( si condimentam cu sare si piper dupa gust.
Urmeaza sa punem apoi toata carnea, o intindem uniform, punem din nou sos de rosii (tot sosul ramas) si ultimul strat de varza. Peste ultimul strat de varza turnam unifom bulionul. Dam vasul la cuptor, il setam pe 180°C si lasam varza la cuptor 40-45 minute sau pana tot lichidul s-a evaporat si varza e usor rumenita. Asa suntem siguri ca putem scoate varza intr-o bucata perfecta pentru servire si ca straturile se vor mentine.
Cam asta e la final varza a la Cluj! Sincera sa fiu, de cand sunt la dieta nu am poftit la foarte multe, dar langa varza asta, nu mi-a fost usor sa stau! Miroase foarte bine si daca ii pui si un pic de smantana alaturi, chiar nu ii mai porti rezista! A fost si mai buna pentru ca am folosit ulei de floarea soarelui de prima presaa, adus de la tara. Nu va puteti imagina cat e de bun si de aromat!
Si daca tot am zis de ulei de la tara, sa va arat si cum ar arata varza a la Cluj servita la Buni Sia, in loc de servirea “de orasean” pe care v-am prezentat-o eu. Sa va fie de bine!
Arata senzational varzica ta..bravo!
Multumesc frumos!! a fost si foarte buna, se sopteste din public :p
Ma intreb cum de te-ai gandit sa faci reteta asta tocmai acum.
nu am inteles ce vrei sa spui 🙂
Felicitari pentru .ro !!! Frumoasa prezentare a unei retete clasice !!!
Loredana, multumesc! :*
multumesc pentru idee .si retete ,chiar nu mai stiu ce sa gatesc .La noi ,in Bucuresti,nu prea se gateste varza a la Cluj,dar am sa incerc reteta .O zi buna !
si eu sint clujeanca dar nu mai locuies in tara de 15 ani ,cind am facut aici prima data varza a la cluj pe toti iam cucerit de atunci toata familia cind vine la noi trebuie sa gatesc aceasta mincare,imi pare bine sint mintra ca sint ardeleanca si in casa la mine se maninca nimai mincare de pe la noi este cam greu ca trebuie sa scot carnea de porc pt ca in israel nu se maninca asa ceva…ei se maninca dar nu de evrei de rind te pup si te felicit pt saitul tau tineo tot asa
Adela, iti multumesc frumos! Si eu sunt mandra de tine ca ai dus mancarea din Ardeal cu tine in lume 🙂 asa si trebuie sa fie!
Am mancat de multe ori varza a la Cluj si totul depinde nu numai de reteta ci si de cine o prepara si cum o prepara
am facut si eu varza a la cluj dupa reteta ta.chear acum am scoso din cuptor!arata si miroase minunat si are si un gust extraordinar!iti multumesc pt reteta!te pup!tine-o tot asa!
Isabela, ce ziceam eu ca e greu de rezistat aromei? e una dintre cele mai bune variante de varza a la cluj pe care am gatit-o pana acum si ma bucur foarte tara ca iti place! sa incerci sa o servesti cu smantana, e si mai bun1 🙂
Chiar de saptamana trecuta am dat un search la reteta asta..nu am gasit ceva multumitor decat cu pui ceva.asa ca m-am inspirat de la amalia…vrem retete care sa mearga repede..cu ingredinte la indemana..pe care le putem face din venim de le job frante 🙂 si pe care sa le agreeze si micutii de 3 ani :)) imi place noua versiune a blogului!
Raluca, chiar e o reteta simpla, poate nu chiar de facut in timpul saptamanii,dar daca o gatesti sambata, ai mancare cateva zile si in plus e foarte bunaaaa 🙂 ma bucur ca va place blogul in varianta noua 🙂
teo daca ma poti ajuta cu o reteta cu ficatei, carne de vita, retete cu legume pentru copii..nepicante..pentru prichindelul meu de 3 ani…merci anticipat
ai dreptate Teo,e intradevar greu sa-i rezisti!am crezut ca o sa am cateva zile din ea dar deja e aproape gata!asta nu poate fi decat un semn bun…..inseamna ca e buna,mi-a iesit!ai niste retete extraordinare si iti multumesc pt asta!data viitoare cand fac o sa incerc si cu smantana,azi am uitat sa cumpar k doar am vazut smantana in pozele de la reteta!te pup si inca o data iti multumesc pt lucrul acesta minunat pe care il faci!k impartasesti cu noi tot ceea ce sti u si mai ales k sunt numai bunatati!yami yami.:)aaaaaa..apropo….asta e cartea mea de bucate!:)
La început mi-a fost puțin groază să mă apuc de treabă ținând cont că am 3 pitici care își cer drepturile.. .. Dar ma bucur că am reușit să o fac!! E foarte bună. La fel și reteta de lasagna clasica, mereu fac varianta ta, Teo! Mulțumim că împărtășești rețetele cu noi 🙂
Ela draga, sa va fie de cel mai bine. Multumesc pentru cuvinte!
cam asa o fac si eu , insa deasupra, cand am , pun si felioare de costita
Kitana, da da da, afumatura merge foarte bine insa eu nu am vrut sa incarc si mai mult preparatul. Ar mai fi mers bine si “pishca” cum e cea de la tara, plina de carne buna buna si afumata, dar de data asta…n-am avut 🙂
Teo draga , iti multumesc pentru reteta .Datorita job-ului ,mananc foarte des la restaurant , dar la sfarsit de saptamana (mi-e dor de mancare facuta in casa) abia astept sa vad ce noutati ai postat , le studiez si le incer .Varza aceasta mi-a iesit de minune…merci inca o data 🙂 .Astept cu interes si alte noutati ! Numai bine !
Ioana, sa va fie de bine! 🙂
Buna Teo!
Sunt incepatoare in ale bucatariei iar blogul tau este un mare ajutor pentru mine. Acum am varza la cuptor si sper sa fie delicioasa pentru ca asa arata 🙂
Multumesc pentru munca pe care o depui si felicitari!
Mirela, cu tot dragul! 🙂 sa imi spui cum a iesit si cum v-a placut :*
A fost delicioasa!!!”Fantastica” ca sa-l citez pe fratele meu iar sotul meu mi-a spus sa scriu reteta in carnetelul meu 🙂
Multumim Teo!
Attttaaaaat! 🙂
Merci mult Teo!…e o delicatese !…o sa experimentez si aceasta reteta !
Eu obisnuiesc sa o fac doar cu varza murata , fara suc de rosii!
Mult succes !
Maria, e foarte buna si cu varza noua, mai ales daca e o varza dn aceea mica, indesata si verdeeee 🙂
geniala.. miltumesc pt reteta
e minunat blogul tau ..
astept cu nerabdare si alte retete …
pupik
Daca as face-o numai cu vita n-ar iesi asa buna? Si cu ulei de masline,ce zici?
Ionela, cu vita iese putin mai seaca, dar nu are de ce sa nu fie buna! Mai ales daca pui putin ulei 🙂 sa imi spui cum ti-a iesit, da?
Si eu sunt din ardeal si gatesc varza a la cluj dar cu varza murata, dar reteta asta arata f bine de-ti lasa gura apa, am s-o fac curand.Multumesc pt. retete, eu le printez si mi-am facut un dosar cu retetele tale.
Mariana, buna-i si cu varza murata, dar mie tot mai mult imi place cu varza noua 🙂 ma bucur ca iti plac retetele, sa imi mai scrii cand le incerci 🙂
Eu mai am un pic si lesin 🙂
fii tare si rezista! :))
nu mai am cuvinte,,esti extraordinara…sti sant tot felul de retete pe internet,,dar parca nu se simte suflet ,,cred ca intalegi ce vreau sa spun,,.felicitarii,,si eu una iti multumesc..
Laura, apreciez foarte mult ce mi-ai scris 🙂 asa e, eu pun suflet in tot ce fac, tot ce scriu si incerc sa transmit mai mult decta o simpla reteta si niste poze mega-super-profi. Sper ca se simte asta in fiecare postare 🙂
Buna Teo ! Ardeleanca sunt si eu si gatesc aredeleneste tocmai in buricul Atenei,dar reteta ta de varza a la cluj e grozava ! eu mai adaug si ardei iute .Incercati si voi.Cand vin in vizita prietenii mei greci imi cer sa le fac varza a la cluj.Sa-i vezi cum le marge lefardaia….de zici ca nu au mancat de trei zile ! Felicitari pentru site.Te voi citi mai des .Promit !
Sa te tii de promisiune, da?! Te pup! :*
Intradevar….ii ff buna..Multumesc:x:x:x…
Varza facuta dupa reteta ta nu este buna, este foarte buna ,dementiala as putea spune, mi-e frica sa le dau alor mei sa nu vumva sa se termine din prima, nu am facut foarte multa dar niciodata nu am sa mai fac varza calita, ci doar a la cluj, multumesc!!!!!!!!!!!!!.
ma bucur foarte tare ca v-a placut asa mult! fa portie dubla de acum :))
EU DE ABIA ASTEPT SA O PREGATESC , NUMAI CAND MA GANDESC CAT DE GUSTOASA O SA FIE IMI LASA GURA APA
spor la buctarit!
ma duc in bucatar sa prepar varza, dupa ce o ananc va spus cum a fost
pe mai tarziu si sa mai publicati reteta de la mama acasa
am facut varza a la cluj,a fost minunata ,toata familia mia spus ca este extraordinar de delicioasa. va multumesc ca am reusit sami multumesc familia cu reteta voastra
cu tot dragul 🙂 sa va fie de bine!
Reteta mea preferata, la Cluj m-am indragostit si eu de ea. Apoi am gatit-o si eu, dar am invatat-o de la un bucatar care o gatea diferit, fierbea carnea tocata si calea varza impreuna cu ceapa si nu punea suc de rosii deloc, decat smantana pe deasupra care se rumenea frumos la cuptor.. Gatita de el iesea mereu f delicioasa, dar mie imi iesea din cand in cand cam seaca. Ma gandesc ca carnea fiarta e mai usoara, dar oare de aia iesea seaca? Teo, tu esti experta, ce zici? Merci, intre timp sigur o sa incerc si reteta ta 🙂
Am mancat o singura data si-mi amintesc ca nu avea asa de mult sos si pasta de rosii….mie una nu-mi place sosul de rosii si nu-mi face bine la stomac…as putea sa o gatesc in alt mod,fara sos si pasta de rosii?
Poti sa pui mai putin sau sa pui un suc de rosii mai putin concentrat
hey, Teo, ai incercat sa faci reteta asta si de Dukan? ma gandeam sa inlocuiesc carnea de porc cu vita/pui/curcan, orezul cu orez integral (desi nu ma omor), ce crezi, ar iesi ceva bun? 😀 ms 🙂
Buna , Teo! De ceva timp am descoperit blogul tau de retete…minunat si plin de …inspiratie!(cel putin pt mine) E a treia oara cind fac aceasta reteta de varza a la Cj iar sotul meu mi-a spus ca e identica cu cea facuta de bunica lui-maghiara si ultraspecialista in bucatarie- si ca nimeni din familie nu a reusit sa faca varza a la Cluj asa cum o facea bunica lui, spre deosebire de mine! Oau! Deci apreciez retetele pe care le postezi, am incercat si prajiturile si sunt dementiale (intotdeauna cind le fac chem prieteni, familie, copii sa manance si …nu mai ramane nimic de ei!!!
Sincer pt mine esti o revelatie si cu ajutorul retetelor tale am descoperit cat de frumos poate fi gatitul atunci cind il faci cu drag si din suflet! P.S. Pina acum vreo 3 ani eu nu prea am gatit si nici nu imi placea! Acum ador sa fac asta! Felicitari si tine-o tot asa!!!
Iulia draga, mi-ai facut ziua mai buna cu tot ce mi-ai scris! 🙂 Te pup si sper sa incerci si alte retete de aici 🙂
da a iesiit foarte buna
Eu mis moldoveanca, am locuit in Cluj 5 ani. Cand am fost studenta mincam la un mic restaurant care se numea “Varzarie”, ce mai numai bunataturi din varza predomina. Ieri am cumparat 2 verze sa fac salata, si povestind unei prietene de mincarurile grozave si traditiile noastre, mi-am adus aminte de micutul restaurant,de toate mincarurile de varza care sunt numai la noi in ardeal,si ce mi-am zis…gata nu mai fac salata ci varza a la Cluj :))
Sincer, eu nu ma prea omor gatind, dar daca vreau sa-mi impresionez prietenii la zile mari, gatesc romaneste,iar acum nu mai am scapare de rugamintile lor cand mai fac sarmale, cand pun o muratura, si multe altele. :)) Apoi, Doamne -D-zeule imi spun, cine m=o pus sa ma dau in talente …Ei bine draga Teo, am gasit reteta ta, si am facut varza a la Cluj…ce mai, a iesit grozava, aratoasa, si am scaldat-o in smantana pe deasupra si marar ….au inebunit de-a binelea prietenii mei…si ute asa de la amintiri povestite, mi-am chemat intregul clan de prieteni si le-am rupt gura si-un dinte (vorba tatei, D-zeu sa-l odihneasca)cu mincarea noastra romaneasca. Locuiesc de peste 15 ani in America si mereu mis mindra tare ca am ce sa arat de acasa ,,,ca mis frumoasa si desteapta asta este stiut, dar si gatesc ca un sef bunatati nestiute de ei…le-am rupt gura…LOL, si ma gandesc ca am sa o mai fac demulte ori, numa asa sa le arat ca suntem buni in ciuda celor rai.
Tocmai am terminat de gatit varza a la Cluj e prima data cand fac,si prima data cand mananc…ce sa zic,mie imi place varza calita de mor,e mancarea mea preferata,a fost chiar buna varzica asta,dar cam grasa..in rest,are gust ok,daca punem si smantana e mult mai ok
cu toate aste sunt convinsa k nu are gustul traditiona,sunt convinsa ca exista si secrete pentru aceasta varza,in orice caz cu prima ocazie cand ajung la Cluj o sa o incer
Am incercat si eu reteta aseara si a iesit o varza delicioasa delicioasa cu care mi-am rasfatat mama si sotul:)
Tocmai am terminat de preparat reteta ta si urmeaza sa o bag la cuptor,pana acum arata senzational si sper sa fie la fel si cand va fi gata.Ai mei asteapta cu nerabdare sa o poata servi.Te pup si la mai multe!!!1
P.s Care este timpul de coacere???
Buna-i Varza a la Cluj! Numa’ ca aici e ca in laboratoru’ lu’ Dexter. Varza-i varza, Cluju-i Cluj! Nime’ nu poate schimba nimic! Buna-mea nu stia de 180 de grade. No, bunicu stiea de asta, da’ numa’ la palinca. Bune-s Doamne amandoua!
Buna Teo. Te rog sa imi spui cate portii ies din cantitatile acestea? Multumesc.
foarte buna… si irezistibila.are o aroma ….. bv femeie tine-o tot asa.
Pingback: 28 Romanian Foods The Whole World Should Know | oneJive
Pingback: 20 Amazing Romanian Foods You Must Try in This Lifetime | Romania Experience
Pingback: Varza a la Cluj | CREATIFFA
Mor de pofta numai cand ma uit.
Pai? Ce mai astepti? 😀