Placinta cu ciuperci si verdeturi

Placinta cu ciuperci si verdeturi
Ati avut vreodata senzatia ca trebuie sa cumparati toate legumele din piata, asa bine aratau si miroseau? No, asta am simtit eu cand am intrat in micutul aprozar de langa bloc, dar care, slava cerului, e foarte bine aprovizionat. Si am luat de toate si am facut o placinta delicioasa! Asta am gatit-o inainte de dieta, deci am mancat si eu din ea si promit pe onoarea mea de Teo’s Kitchen ca e fosta la fel de buna si rece si calda, e buna de pus la pachetel la scoala pentru cei mici, e perfecta pentru mic dejun si a mancat si mofturosul sef, Luca, asa ca nu mai trebuie sa insist, v-ati prins voi ca e buna rau!

Ingrediente pentru 6-8 portii:
– o portie aluat dospit pentru tarte (ca aluatul de la barcute aperitiv)
– o legatura leurda
– o legatura patrunjel
– ½ legatura marar
– o legatura ceapa verde
– o legatura usturoi verde
– 250g ciuperci champignon proaspete
– 100g pancetta (sau bacon sau kaizer)
– 4 linguri smantana
– 3 oua + 1 galbenus
– o lingura ulei de masline
– 100g parmesan proaspat razuit
– sare, piper, nucsoara proaspat macinata

Intr-o tigaie incapatoare am incins uleiul de masline (nu e nevoie de mai mult ulei, pentru ca pancetta lasa si ea grasime) si am prajit pancetta pana s-a rumenit frumos. Am pus apoi ceapa si usturoiul verde, tocata marunt (nu cel mai marunt din lume, nu e musai sa va taiati degetelele ca prietenii de la MasterChef). Dupa ce s-au calit ceapa si usturoiul, punem si ciupercile taiate feliute. Condimentam cu sare, piper, nucsoara proaspat macinata, toate dupa gust. Ciupercile vor lasa destul de multa apa, asa ca e important ca dupa ce s-au facut, sa scurgeti apa/sucul in exces. Puneti apoi leurda taiata fasii, patrunjelul si mararul tocate marunt si mai lasati compozitia 5 minute la foc mediu, amestecand des, pana si leurda devine moale.

Luam de pe foc, lasam sa se raceasca putin, apoi punem ouale intregi (fara galbenusul pe care l-am scris separat), smantana, parmesanul dat pe razatoare. Impartim aluatul in 2 parti egale si din jumatate din aluat intindem o foaie subtirica, pe care o punem in tava pentru tarte (eu am folosit una patrata, dar si rotunda e la fel de buna, promit). Deasupra punem umplutura pregatita mai devreme, apoi punem a doua foaie de aluat, capacul cum ar veni, pe care il ungem bine cu galbenusul amestecat cu ½ lingurita apa si apoi il crestam cu cutitul din loc in loc (daca nu il crestam, poate “exploda” la cuptor, pentru ca tarta se transforma intr-o oala sub presiune). Dam tarta la cuptorul incins la 180°C, 10 minute, pana se rumeneste frumos tarta, apoi o scoatem, o acoperim cu folie de aluminiu,. Scadem temperatura cuptorului la 160°C si lasam tarta la copt 30-45 minute sau pana trece testul scobitorii.

Abia am asteptat sa taiem prima bucatica si sa ne infruptam din ea! Inca ceva: puteti inlocui baconul si cu o alta sunca mai slaba, sau chiar cu un piept de pui taiat cubulete mici. In loc de 3 oua puteti folosi un ou intreg si albusurile de la alte 2 oua mari iar in loc de smantana puteti sa folositi iaurt. Asta pentru o varianta mai light 🙂 Sa va fie de bine!

9 Comments

  1. Elisabeta Marin

    Deja mi-e foame!

  2. raluka

    te rog frumos sa imi spui si mie daca nu e secret ce dieta tii…si daca da rezultate!te pup, raluka

  3. Buna reteta !imi plac placintele cu ciuperci si daca au si putina afumatura sunt cu atat mai bune !

  4. naty, galati

    cat de bine arata si ce frumos e rumenita

  5. DiaMar-bucataria galbena

    Ador ciupercile,iar tarta imi place mult.O seara buna!

  6. Arata super 😀 are mama treaba acum 😀

  7. Andreea Radu

    Arata minunat, Teo! Dar am o intrebare. Unde gasesti tu nuscoara ne-macinata deja? Ca tare as merge si eu acolo. 😛

    Multumesc,
    Andreea

  8. salut! este primul meu comentariu aici…am aflat de blogul tau de la…concurenta :P…spune-mi te rog, e musai sa pun leurda? ca mi-e teama ca p-aci pe la mine nu se gaseste..(la mine a se citi Budapesta) multumesc

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.