Tutorial decoupage: tablouri insiruite

Tutorial decoupage: tablouri insiruite
Am observat ca v-au placut mult handmade-urile pe care vi le-am aratat pe Facebook si foarte multi dintre voi m-au intrebat daca nu pot face tutoriale. Sigur ca pot! Dar cum nu vreau sa va coplesesc cu prea multe informatii si tehnici dintr-o data, o sa fac mai multe si o sa crestem complexitatea progresiv. Azi m-am gandit sa facem tablouri insiruite, care sunt unele dintre cele mai simple lucruri de facut in materie de decoupage. Mai inainte de toate, sa va spun de unde puteti cumpara tot ceea ce aveti nevoie. Dupa mai multe incercari, diverse magazine, furnizori si magazine online, l-am gasit pe cel care are tot, dar absolut tot ce imi trebuie si mai ales, e un magazin foarte serios, produsele ajung in 2 zile (asta daca nu e si duminica la mijloc): www.complexart.ro. Acolo, in sectiunea de art & hobby gasiti tot ce aveti nevoie.

Pentru tablourile noastre o sa folosim tehnica servetelului. Ce inseamna asta? Avem nevoie de servetele in 3 straturi, acestea sunt cele mai bune pentru decoupage. Fie ca folositi tot servetlul, numai o parte din el, asa cum vom face la tablouri sau decupati un model de pe servetel (o floare de exemplu), trebuie sa fiti foarte atenti sa desfaceti cu grija cele 3 straturi, pentru ca nu il vom folosi decat pe cel superior. Servetelele sunt varianta cea mai ieftina dar si cea mai fragila pentru decoupage. Servetele au modele variate, sunt accesibile ca pret si se pot folosi pentru orice obiect pe care il decoram, cu mare grija insa, pentru ca stratul superior este foarte fragil si se poate rupe cat am spune peste. Tot cu tehnica servetelului, adica urmand aceeasi pasi, putem decora obiectele cu hartie/servetele de orez sau hartie pentru decoupage. Va spun despre ele mai multe cand le vom folosi la tutoriale.

“Ingrediente” pentru tablourile noastre:
– 3 plansete placaj 16×16 cm
grund acrilic alb
adeziv cu lac pentru decoupage
vopsea acrilica mata
pensula lata
pensula subtire
servetel decorativ gradina
servetel decorativ ghivece
– foarfeca mare, forfecuta cu varf ascutit
– scobitoare
– sfoara
burete cu maner sau puteti folosi orice alt tip de buretel
– o bucata smirghel

Am vorbit cu prietenii de la Complex Art si i-am rugat sa ne faca un kit cu tot cee aveti nevoie pentru a face tablourile acestea, ei au strans toate produsele pentru voi intr-un singur loc si le gatiti pe toate aici šŸ™‚

Mai intai si mai intai pregatim placajul, pe care trebuie sa il dam cu smirghel pe toata suprafata si pe margini, pentru ca vopseaua sa prinda intr-un strat uniform.

Apoi, turnam putin grund intr-un vas de plastic sau farfurie de unica folosinta. Grundul e foarte important din mai multe motive, dar eu il iubesc pentru ca, lemnul grunduit absoarbe mai putina vopsea acrilica, mai putin adeziv si stratul de culoare acrilica iese mai uniform dar si mai rezistent daca e aplicat peste grund.

Cu pensula noastra mai lata, grunduim placajul de lemn, cu miscari intr-o singura directie. Lasam grundul sa se usuce complet. Ca regula generala in decoupage, puteti accelera orice proces de uscare, fie ca vorbim de grund, acrilica, adeziv sau lacuri de crapare prin folosirea uscatorului de par.

Nu uitati sa folositi scobitoarea pentru a indeparta grundul care intra in gaurelele placajului, pentru ca daca se intareste acolo… adio sfoara šŸ™‚

Dupa ce am ales servetelul pe care o sa il folosim (au am ales cu teme de gradinarit) decupam Ā¼ din servetel, urmarind cu foarfeca exact liniile pe care a fost indoit. E bine de stiut ca unele servetele au acelasi model pe toate cele 4 laturi, in timp ce altele au modele diferite pe fiecare sau pe 2 dintre ele, cum a fost servetelul meu. E bine sa stiti asta ca sa nu va planificati “servetuiala” si sa descoperiti ca va lipseste o parte din servetel.

Desprindeti cu grija straturile servetelului, pentru ca, asa cum va spuneam mai sus, vom folosi numai stratul superior.

Turnati putin lipici cu lac pe o farfurioara de plastic sau carton.

La fel ca si grundul, intindem lipiciul cu pensula mai lata, cat de uniform putem si intr-un strat destul de subtire. Daca lipiciul e prea gros, servetelul se inmoaie foarte tare si riscam sa se rupa.

Asezam cu grija servetelul, incercand sa il lipim cat de uniform putem. Nu e nicio problema daca apar mici cute, pentru ca pana la urma, este handmade si asta e “amprenta” noastra personala, nu trebuie sa fie un obiect perfect si fara personalizate.

Lasam sa se usuce un minut, dupa care folosim buretele pentru a apasa servetelul pe placaj. Asa eliminam bulele de aer si micsoram eventualele cute. Insistati cu buretele insa numai prin apasare, nu faceti miscari de pensulare, puteti rupe servetelul.

Cu pensula subtire punem un strat subtire de lipici pe marginile tabloului si lipim servetelul care a depasit placajul. Puteti la fel de bine sa taiati marginile cu un cutter, cum preferati. Eu le lipesc de obicei asa cum vedeti in poza de mai jos.

Urmeaza apoi sa dam lacul final, care are rolul de a proteja servetelul si de a-l face mai rezistent (inclusiv la apa, respectiv dupa uscarea lui completa, putem sterge tablou de praf folosind de exemplu, o carpa umeda). In ceea ce priveste lacul final, aveti mai multe optiuni: fie folositi un lipici cu lac, si atunci la final dati cu lipici si il lasati sa se usuce, va deveni transparent, fie folositi un lac pentru decoupage, care poate fi mat sau satinat, cum preferati. Eu prefer lipiciul cu lac, asa investesc intr-un singur produs, care imi ajunge oricum destul de mult timp.

Cu forfecuta ascutita refacem gaurile initiale de pe placaj (se vad prin servetel, nu va faceti griji).

Tot cu pensula subtire si folosind voseaua acrilica, vopsim marginile tabloului. Desigur, ele pot ramane si natur, insa daca depasiti cu servetelul marginea si il lipiti acolo, tabloul arata mult mai bine daca vopsim marginile, parerea mea personala šŸ™‚

Dupa ce totul s-a uscat, e momenul sa insiruim tablourile, respectiv sa le legam cu sfoara, asa cum veddeti in poza. In loc de sfoara alba puteti folosi sfoara nature, panglica etc.

Cam asta a fost! Sper ca va plac tablourile, noi le-am pus deja in balcon, in mini gradina noastra si sincer, ma fac sa zambesc de fiecare data cand le vad. De ce am inceput eu sa fac decoupage (fac asta de 2 ani) pentru ca pot sa personalizez orice obiect doresc (decoupage-ul nu se face numai pe lemn, ci si pe metal, sticla, ceramica etc). Nu trebuie sa mai caut in magazine obiecte decorative pentru casa in culorile care sa se potriveasca, pot sa imi fac propriile mele tablouri, seturi (cum e casuta de chei, suportul de prosoape, stropitoare si tabloul care sunt cu acelasi model) si pot sa fac niste cadouri deosebite celor dragi. In plus, e bine din cand in cand sa mai ies din bucatarie si sa ma relaxez pictand si lipind. Va imbratisez cu drag si sper din suflet sa va placa!

15 Comments

  1. Mariana

    Esti geniala, luv iu!

  2. wow, superb! cata indemanare si ce idee stralucita!

  3. Adriana

    Ce tablouri frumoase ai facut! Felicitari! Mi-am comandat si eu produsele necesare…abia astept sa-mi ajunga, ca sa ma pot apuca de “treaba”. Multumesc pt. idee!

    • Salut Adriana šŸ™‚ multumesc de aprecieri si ma bucur tare ca te-am inspirat saa faci si tu decoupage! Abia astept sa imi spui cum ti-au iesit šŸ™‚

  4. Hello!am trecut pe aici sa-ti multumesc! Acest tutorial mi-a schimbat viata. Mai vazusem tutoriale si mi se parea ca pt mine ar fi imposibil. La primul servetel tremuram de emotie si apoi topaiam ca un copil. Acum sunt intr-o lume noua si lumea mea e din nou roz! Sper sa primesti inapoi inmiit tot ceea ce daruiesti. Din inima,M.

  5. Deci…Teo…pe mine m-ai acaparat cu totul…nu-i vorba doar de retete…dar manutele alea doua ale tale…Dumnezeu sa le binecuvinteze…ce minuni pot face…tare mult ma incanta si pe mine ceea ce realizezi si azi cautand ceva prin oras, am dat de un magazin cu chestii din astea…am intrat si mi-am zis “uauuu…astea is alea care le foloseste Teo” ;)) asa ca am venit acasa sa vad ce-mi trebuie sa trec si eu la treaba…abia astept sa vad ce iese.
    Te pupacesc si-ti trimit mii de imbratisari din Baia Mare.

    • nu stiu daca asta era intentia ta, dar comentariul tau mi-a mers pana la suflet si mi-a facut ziua mai buna šŸ™‚ eu iti multumesc ca ma citesti! te pup si Sarbatori fericite! :*

  6. daniela

    Am vazut tablouri care au un strat sticlos in relief. Ce este? rasina acrilica? Cum se da?

  7. Buna sunt noua in acest domeniu dar sunt fascinata de tot ceea ce vad.Imi doresc din suflet sa pot face si eu asa ceva si multumim ca existi si ca ai un dar atat de mare.

  8. Bogdan

    Buna ziua. Vreau sa va intreb de unde pot cumpara plansetele de placaj? Multumesc

  9. carmina

    Hahaha…Am aruncat și eu o privire la acel Kit care are materialele necesare realizării acestei superbe creații și ghici ce…stoc epuizat! Mă bucur sa văd ca multă lume iți apreciază munca! Foarte frumos! Felicitari!

  10. carmina

    Hahaha…Am aruncat și eu o privire la acel Kit care are materialele necesare realizării acestei superbe creații și ghici ce…stoc epuizat! Mă bucur sa văd ca multă lume iți apreciază munca! Foarte frumos!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. CĆ¢mpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.