Creme brulee

Creme brulee
Inainte sa va spun reteta, e musai sa va spun ca e destul de dificil sa gatesti tot felul de bunataturi, sa le faci poze, sa scrii despre ele si sa nu le poti manca 🙂 Dar, dieta merge bine, sunt mandra de mine ca m-am apucat si sper, nu, stiu ca o sa o duc la capat cu bine 🙂 Si acum sa trecem la probleme mai serioase, cum ar fi creme brulee, una dintre cele mai populare placeri culinare din lume! Imi doresc de foarte mult timp sa fac reteta si tot nu gaseam elemental esential: arzator pentru creme brulee pe care l-am gasit pe KitchenShop. Sincera sa fiu, am mai gasit o data un arzator si l-am cumparat foarte entuziasmata… decat ca nu a functionat decat 2 minute dupa care si-a dat sufletul. Asa ca sunt foarte fericita acum ca acum am unul de calitate (decat sa investesc in produse de unica folosinta) si pe langa reteta de creme brulee, mai am inca 2 retete minunate la care puteti folosi arzatorul, promit sa vi le arat in curand!

Pe langa arzator, avem nevoie de un alt “ingredient” esential: ramekin-ul sau vasutul de ceramica termorezistent, care se foloseste pentru a gati portii individuale, nu doar de creme brulee, ci si de soufflé-uri dulci sau sarate, oua en cocotte, creme si budinci etc. Si sincera sa fiu, cand ma gandesc la ramekin, este unul care imi vine in minte si care pentru mine este reprezentativ, clasic si forever la moda: ramekin Emile Henry. Sigur l-ati recunoscut din poze, este unul dintre cele mai folosite vase ceramice si sa stiti ca striatiile de pe margini nu au doar rol decorativ, ci ajuta foarte mult la distribuirea uniforma a caldurii, de aceea ramekin-ul E. Henry este ideal pentru orice preparat la cuptor.

Ingrediente pentru 2 portii:
– 250ml smantana dulce pentru frisca
– 2 galbenusuri (de la 2 oua mari)
– un praf de sare
– 50g zahar (30g daca smantana dulce este deja indulcita)
– ½ baton vanilie
– 2 linguri zahar brun

Mai intai punem frisca, sarea, jumatate din cantitatea de zahar (25g) si pastaia de vanilie (taiem pastaia pe lung, tragem cu un cutit ascutit miezul si il punem alaturi de pastaie) intr-o craticioara, la foc mediu. Amestecul de smantana dulce nu trebuie sa fiarba, numai sa fie cald. Separat, intr-un bol amestecam galbenusurile cu restul de zahar, numai cat sa avem o compozitie omogena. Turnam putin din smantana calda peste galbenusuri si amestecam rapid. Acest pas este esential, pentru ca, daca turnam toata smantana prea calda peste galbenusuri, acestea se coc. Urmeaza sa turnam si restul de smantana peste galbenusuri si sa amestecam. Nu e nevoie sa amestecam prea mult, pentru ca nu vrem sa intre prea mult aer in compozitie. Trecem apoi amestecul prin sita pentru a elimina aventualele cocoloase dar si coaja de la vanilie.

Turnam compozitia in ramekin, astfel incat sa le umplem aproape pana sus si folosind arzatorul, scoatem bulele de la suprafata. Ajunge sa treceti arzatorul 2 secunde peste fiecare ramekin si bulele de la suprafata dispar instant. Pe fundul unei tavi, punem un prosop ud, apoi asezam formele de ceramica si turnam apa clocotita de jur imprejur, pana la jumatatea formelor. Apa clocotita ajuta creme brulee sa se coaca mai repede si mai uniform. Punem tava in cuptor, pe gratarul din mijloc si il setam la 160°C (nu incingem cuptorul inainte). Coacem creme brulee 30-35 minute. Nu trebuie sa se rumeneasca la suprafata, iar cand sunt gata au consistenta jeleului, inca tremura cand miscam forma. Le lasam la racit cel putin 4 ore, apoi urmeaza faza mea preferata: zaharul ars! Punem cate o lingura de zahar brun in fiecare forma, peste crema rece si prin rotirea formei, uniformizam stratul de zahar.

Facem apoi o miscare scurta cu forma, stil kung-fu pentru a elimina zaharul in exces. Stergem apoi cu mare dibacie marginile, folosind un servetel si apoi punem arzatorul in functiune. Tineti arzatorul la o distanta de 5-6 cm de forma. Zaharul se arde in doua etape: prima etapa dureaza cateva secunde, apoi lasam zaharul (care va clocoti) sa se racoreasca 10 secunde si ardem din nou, pana apar pete maronii (astea sunt cu adevarat delicioase) apoi lasam sa se raceasca cel putin 10 minute inainte de servire.

Recunosc, poate ca e una dintre cele mai detaliate retete din ultima vreme, dar chiar imi doresc sa va iasa totul foarte bine, pentru ca este un desert minunat, mai ales pe timp de vara, pentru ca se serveste rece de la frigider si o data ce stapaniti tehnica de folosire a arzatorului dar si cea de preparare efectiva a cremei, va veti putea bucura de aceasta delicatesa oricand! Daca nu aveti ramekin-uri individuale, puteti folosi un astfel de vas ceramic pentru tarte, care merge minunat pentru creme brulee. Abia astept sa imi spuneti ca ati incercat-o, ca v-a iesit si ca va place la fel de mult cum imi inchipui eu 🙂 Sa va fie de bine!

32 Comments

  1. Felicitari pentru publicarea retetei (aproape) originale, si ca nu folosesti asa de multe oua!! Asta e foarte bine, cand am vazut niste retete de creme brulee m-am crucit, 8 oua pentru 4 portii?! Si asta frantuzeasca pe care o fac eu ii cu 6 oua (?!) dar eu nu pun decat maxim 3 galbenusuri, ei pun si 250ml lapte: http://cuisine-facile.com/desserts/recette-creme-brulee.html
    Foaaaarte dragute pozele si foarte faina reteta, si creme brulee ii cel mai bun desert posibil :X

  2. naty, galati

    yamy arata foarte bine…de unde ai cumprat vasele tremorezistente?… sunt bestiale

  3. anomisana

    Eu stiam ca desertul numit Creme brulee este clasica crema de zahar ars. Insa, aici vad doua modificari: este inlocuit laptele cu smantana de frisca si lipseste zaharul ars din interiorul formei. Ori creme brulee nu este tot una cu crema de zahar ars, ori reteta asta este o varianta care mie mi se pare mai gustoasa.

  4. Roxana Simona

    Teo, spune-mi te rog daca vine incarcat cu combustibil(nu as sti unde sa il duc)… De cand vreau sa imi iau un arzator :-P… Pe site scrie ca poate fi reincarcat(asta cred ca inseamna ca vine plin, dar am zis sa te intreb)…

  5. Alice Kitchenette

    Supper apetisant …!

  6. Pop Vasile

    Ma asteptam la o textura de crema de zahar ars. Vad ca are textura de crema crema. Bun.

  7. Anca, reteta chiar e cea originala, in cea originala nu se pune lapte 🙂 am vazut si reteta din link-ul tau, e foarte ok! Ideea e ca eu incerca sa scad din grasimi in preparate, asa ca am pus galbenusuri numai cat sa se lege compozitia, ca scopul e o creme brulee buna, nu un ficat marit, nu? :))

  8. Naty, in textul reteti, fix pe ramekin este link-ul, sunt cumparate de pe http://www.pentrugatit.ro

  9. Anomisana, ai dreptate, sunt doua deserturi diferite, crema de zahar ars si creme brulee, insa sunt confundate (eronat) de multe ori :)Mie personal imi place mai mult creme brulee decat zaharul ars 🙂

  10. Roxana, al meu personal nu a venit incarcat, l-am incarcat eu cu un spray cu gaz, am cumparat spray-ul cu 6 lei de la un chiosc unde se incarca brichete (sunt cam peste tot, mai ales in mall-uri 🙂 Torta in schimb este profi si functioneaza perfect!

  11. Alice, multu! pupici :*

  12. Vasile, daaaa, pai asta e "minunea" creme brulee: sub carapacea tare de zahar ars vine crema delicioasa, e un contrast de texturi 🙂

  13. crema de zahar ars nu-mi place dar am sa incerc si aceasta reteta ,pare delicioasa

    • stii cum e…seamana dar nu rasare 🙂 eu zic sa incerci creme brulee, e mult mai buna decat crema de zahar ars 🙂

  14. Cristina

    Buna, help

    Tocmai am scos-o din cuptor. Nu am respectat intocmai reteta pt ca mi s-a parut si mie ca sunt foarte multe oua – 500 ml smantana X 5 oua si de asemenea foarte mult zahar – 5 linguri. Trecand peste asta, am bagat-o la cuptorul incins deja, in reteta dupa care am facut nu se specifica si eu am cuptor electric – 180° pt 45 minute. Pe langa faptul ca s-a crapat si s-a umflat si are aspectul de “cazut” si crapat, am observat ca are foarte multa….grasime si vad ca toate retetele sunt cu smantana, la voi se vede la fel? Sau trebuia sa pun mai multe oua?
    Merci!
    PS- eu am pus ciocolata neagra, sa vedem ce-o iesi ca nici eu n-am mai mancat creme brulee pana acum. Poate grasimea aia sa fie de la ciocolata? Mi s-ar parea ciudat pt ca am facut reteta lui Buddy Valastro si la el nu se vedea la fel…

    • Cristina, din ce inteleg eu, nu ai facut reteta mea 🙂 nu stiu cine e Buddy cu pricina, dar mi-e greu sa comentez ce s-ar fi putut intampla gresit l o reteta care nu e a mea 🙂 Mie mi-a iesit bine, dupa reteta de aici, de pe blog…

      • Cristina

        Mda, am facut-o si eu azi si a iesit…Am pus 3 galbenusuri mai mici (cred ca de frica dupa ce mi s-a intamplat data trecuta).
        Am evitat sa fac creme brulee pt ca aveam o reteta absurda dupa parerea mea: 250 ml si 6 galbenusuri!!
        Oricum, n-am avut pistol pt caramelizat si am bagat-o din nou in cuptor in speranta ca se caramelizeaza zaharul, era sa fac iar o nefacuta! :))) Nu s-a caramelizat nimic,(o lectie buna totusi) si am mancat-o asa si a fost buna!

        Buddy Valastro e un bucatar american care are un show pe Real Time – regele torturilor; nu stiu de ce ne-ar fi interesat pe noi ce face in America, dar e un show preluat si care l-a facut celebru, in fine. Tot pe RT are o emisiune in care gateste -la el am vazut creme brulee cu ciocolata… am vazut cum se face si nu mi s-a parut dificil, nici nu e de fapt.

  15. Cristina

    Am aruncat tot, mi-a iesit o porcarie incredibila. Data viitoare o sa respect reteta :)))))))) O sa o incerc pe a ta sa vedem :))))))

    • fiecare ingredient are rostul lui, de asta e important ca la retetele de dulciuri, in special la cele mai pretentioase, sa respectam reteta, altfel ne putem astepta la o risipa de ingrediente 🙂

  16. Adriana

    La multi ani, Teo!
    Iti scriu pentru prima data dar reteta ta de creme brulee mi-a zapacit familia. Am gatit de revelion cu tema Franta si ca desert am ales un tort al Juliei Child dar si reteta ta. Trebuie sa iti marturisesc ca reteta ta este fabuloasa si azi in 2 ianuarie mai am un rand in cuptor. Cum se deschide KitchenShopul din Brasov imi cumpar si arzator. Un set de 4 vase Ramekin le-am cumparat acum cateva luni cand a fost o promotie la Lidl cu gandul sa fac soufle in ele, dar asa pot sa le folosesc si pentru creme brulee.
    Iti multumesc si am sa iti urmaresc blogul cu drag si in 2013

  17. Buna tuturor
    L-am facut de 2 ori pana acum cfm retetei si totul e f bine. Si f gustos.
    Nu am arzator, dar am pus deasupra putin zahar brun si la sfarsit am aprins focul de la grill. Nu e chiar caramelizat, dar eu nu ii simt lipsa.
    Merci
    Maria

  18. ginajoly

    cat de curand trebuie sa incerc si eu reteta aceasta imi place foarte mult cum arata

  19. De cand am facut acest minunat desert dupa reteta ta, sotia si fata mea numai asta imi cer sa fac cand e vorba de desert. Asa ca acest desert are un loc de cinste in familia noastra mai ales dupa ce mi-am luat arzator de la kitchenshop(si un tub cu gaz derezerva :)…).Am dus si la serviciu la colegi si colege si I-am innebunit pur si simplu!

    • Toni, foarte tare ma bucur ca ti-a placut reteta si ca le-a placut tuturor celor care au incercat-o! 🙂 sa va fie de bine si mult spor la gatit!

  20. buna, teo. am incercat si eu reteta ta,dar nu am urmat indicatiile tale.in primul rand, am folosit frisca in loc de smantana iar vasul in care am pus crema era un vas normal, pt torturi (nu aveam vase dinacelea micute). esecul a fost unul garantat: taiata si plina de apa. motivele sunt cele de mai sus?

  21. Buna Teo,
    In primul rând vreau sa te felicit pentru blog, am încercat multe din retetele tale si toate au fost delicioase.
    Creme brulee insa, îmi cam da bătăi de cap.
    Am incercat reteta de 2 ori si de fiecare data crema a fost ok numai pana la jumătate, in rest apa 🙁 Nu înțeleg de ce :(((.
    Am respectat ingredientele si am si vasutele de ceramica. Ai vreo idee ce fac greșit? Please help 🙁

    • Andra draga, in primul rand multumesc pentru ce mi-ai scris frumos si ma bcuur ca iti plac retetele mele 🙂 In al doilea rand, imi pare foarte foaret rau ca nu ti-a iesit creme brulee, chiar nu imi dau seama ce poate fi problema, din ce spui tu par sa fie necoapte. Incearca sa amesteci mai bine compozitia inainte sa le pui in forme si sa le lasi putin mai mult la cuptor, chiar daca la temperatura mai mica, ca sa nu se arda, dar sa se coaca asa cum trebuie. Sper sa iasa de tura numarul 3 🙂 te pup!

  22. Cezara

    Buna Teo, te urmaresc demult iar blogul tau e unul drag sufletului meu si recomand tuturor doar acest site de retete culinare! Toate retetele incercate mi-au iesit! Am o intrebare insa : frisca lichida folosita in aceasta reteta e acea frisca din cutie gen Hulala care batuta cu mixerul devine frisca spuma? Multumesc mult si bafta in continuare!

    • Buna, Cezara :* Te imbratisez, iti multumesc pentru cuvintele frumoase si te astept sa revii in bucataria mea 🙂 Da, aceea este frisca lichida, insa sugestia mea este sa te indrepti catre cele din lapte, u catre cele vegetale 🙂 Mult spor :*

  23. Multumesc pt reteta!! o fac cel putin saptamanal de cand am descoperit aici reteta atat de bine detaliata. am vizionat si inregostrarea unei emisiuni in care prezentai reteta asta si m-a ajutat sa o fac cu mare ususrinta si sa imi iasa perfect. este deliscioasa si extrem de usor de preparat!!! multumesc!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.