Da da, recunosc, suntem usor dependenti de zacusca. In fiecare an, dupa ce termin de curatat legumele si casa imi arata ca dupa razboi, imi promit si ii amenint pe toti din familie ca e ultimul an in care mai punem zacusca, SA FIE CLAR!
Dar promisiunile sunt facute ca sa fie incalcate, nu? Si uite asa, in fiecare an o iau de la capat in “lupta” cu zacusca, cu acelasi entuziasm si dedicare.
Anul asta ne-am intins chiar si am facut 3 feluri de zacusca. Pe langa cea clasica, zacusca de vinete si gogosari am facut si zacusca cu fasole boabe si acum aceasta zacusca cu morcov si mar, care are un gust foarte special, usor acrisor de la mere dar degustatorii spun ca e buna rau!
Ingredientele sunt pentru 15 borcane de 400g.
Ingrediente pentru Zacusca cu morcov si mar:
- 6 vinete mari
- 6 ardei kapia mari
- 6 gogosari mari
- 6 mere verzi
- 3 morcovi mari
- ¼ dintr-o telina mare
- 4-5 cepe
- 750 ml bulion
- 1 litru ulei
- cateva foi de dafin
- sare grunjoasa, pentru muraturi, dupa gust
Mai intai coacem vinetele in cuptor sau pe gratar, la fel procedam si cu ardeii kapia si gogosarii (cu gogosarii e musai in cuptor) apoi le curatam pe toate de coaja si samburi in cazul ardeilor si gogosarilor. Cat timp ele se coc, dam pe razatoarea mica morcovii si telina si taiem ceapa marunt.
Calim ceapa in 500ml de ulei. Cand ceapa e translucida, punem morovii si telina si le calim impreuna pana sunt moi. Dam apoi vinetele, gogosarii si ardeii prin masina de tocat si dam morcovii pe razatoare. Pentru aceste operatiuni, am folosit accesoriile de la mixerul KitchenAid, asa ca n-am avut foarte mult de munca 🙂
Mutam legumele in oala mare (o oala de 20 litri am folosit eu). Peste ele punem ceapa, morcovii si telina, apoi merele si amestecam totul bine. Punem oala la fiert la foc mic si o data ce incepe sa fiarba, amestecam des ca sa nu se lipeasca zacusca de fundul oalei. Dupa circa o ora de fiert punem si bulionul si restul de ulei. Lasam sa fiarba in continuare, in jur de o ora pana zacusca scade si se ridica putin ulei la suprafata. Sterilizam borcanele in cuptor si turnam zacusca fierbinte in borcane, pana unde incepe filetul. Sigilam borcanele si le punem la dunst in patura.
Sper ca v-a placut reteta, noua ni se pare foarte buna zacusca asta si daca in general va plac merele verzi si mancarea usor acrisoara, cu siguranta e si pe gustul vostru. V-am facut si voua o felie de paine cu zacusca cu morcov si mar 🙂 Sa va fie de bine!
interesanta reteta si sigur e foarte buna
probabil marul dau o aroma unica.merita incercata reteta, mai ales ca eu sunt un impatimit al acestui gen de mancare!
Marian, asa e, marul chiar da un guszt deosebit si este unul dintre fructele care merge foarte bine in combinatii cu legume sau carne
Asta e zacusca mea preferata! Este absolut delicioasa! Tata o face in fiecare an, dar anul acesta voi face si eu! Multumesc pentru reteta!
Andreea, spor la pus pe iarna! 🙂
Buna Teo! Am si eu o intrebare: ce inseamna: sterilizam borcanele in cuptor? Cum faci asta? Ca nu am mai facut asa ceva pana acum.
se pun borcanele spalate si capacele lor (daca nu sunt de plastic) intr-o tava si se dau la cuptor, la temperatura mica, 100 grade, treapta 1-2 cateva minute. apoi, cat sunt fierbniti, se pune zacusca, fierbinte si ea
Multumesc frumos Teo pt raspuns. Am facut si eu aseara si mi-a iesit o bunatate de zacusca. Doamne ce gust are…as manca toata ziua :))
Cred ca as putea pune la vanzare…..pt ca aici in Qatar nu au asa ceva :)))))
ma bucur din tot sufletul ca e pe gustul tau 🙂
Anul trecut am incercat reteta de zacusca cu morcov si mar! A iesit fooooarte buna! Anul acesta facem portie dubla!
capacele nu e bine sa le oparesti la 100 grade….eu le pun intr_un castron de tabla si le pun in cupotor dupa ce se infiebanta borcanele
Cate bordeie…atatea obiceie…sau cum era vorba aia? 🙂