Ketchup facut in casa

Ketchup facut in casaAm luat la puricat caietul de retete culinare al mamei si in el am gasit diverse comori. Ce imi place mie foarte mult la caietul ei e ca la fiecare reteta are trecut numele persoanei de la care a luat-o si in paranteza numele unuia dintre noi, caruia ne placea cel mai mult reteta respectiva. La reteta de ketchup facut in casa nu era numele nimanui. Insa pe foaie era desenat un omulet, semn ca Teodora a trecuta inca de atunci reteta in revista 🙂

Ingrediente Ketchup facut in casa:

  • 4 kg rosii de gradina
  • 750g ceapa alba
  • 200ml ulei
  • 200ml otet alb
  • 300g zahar
  • 10 boabe de ienibahar
  • cateva boabe de piper
  • 5-6 linguri de sare grunjoasa
  • 4-5 foi de dafin
  • o lingura mare de boia dulce
  • o lingura mare de boia iute

Mai intai oparim rosiile in apa, ajunge sa le scufundam cate un minut pe fiecare ca sa o putem curata usor de pielita. Separat, taiem ceapa pestisori si o calim in ulei. Cand ceapa e aurie, o mutam in oala mare si o amestecam cu rosiile curatate de pielite si taiate in jumatati.

Peste rosii punem otetul, zaharul si restul condimentelor, apoi lasam totul sa fiarba circa o ora, la foc mic, amestecand des.

Luam apoi oala de pe foc, verificam daca rosiile sunt moi, apoi le dam prin blender pentru a obtine o pasta. O punem din nou pe foc si o lasam sa fiarba 20-30 de minute pana scade si are o consistenta vascoasa. Mai potrivim o data de sare si piper daca e cazul.

Incalzim in cuptor 4 sticle de 500 ml, pentru a le steriliza. In sticlele fierbinti turnam ketchup-ul fierbinte si dam la dunst in patura 2 zile, pana sticlele sunt complet reci, apoi le putem muta in camara.

Dupa cele doua zile nu ne-am mai putut abtine si am deschis o sticla… e aproape gata! Cred ca ar trebui sa mai punem cel putin inca o tura! Sosul e foarte aromat, poate fi folosit ca baza de sos pentru paste, sos pentru pizza, sos pentru chiftele marinate. Merge si la supele crema, in ciorbite si bineinteles, la niste carnaciori prajiti, ca orice ketchup care se respecta! Daca doriti sa faceti un ketuchp picant, puneti doar 100g zahar si adaugati 2-3 linguri de harissa sau fulgi de chilli, in functie de cat de picant doriti sa fie. Cam asta e reteta de ketchup, sper ca v-a placut 🙂 Sa va fie de bine!

44 Comments

  1. Buna, Teo!
    Vreau sa incerc si eu reteta de ketchup, dar am o nedumerire in ceea ce priveste semintele rosiilor. Ce se intampla cu ele?

  2. Semida

    Abia astept sa ma apuc de retetele de toamna, cum primesc un pic de concediu, bucataria mea va prinde viata si arome multe. Multuumesc Teo.

  3. buna teo.vroiam sa intreb cam cat si cum se pastreaza ketcup-ul respectiv.multumesc frumos.sa stii ca recent am vazut o emisiune in care se zice ca adevaratul ketchup e cel care scrie pe eticheta “calitate superioara” in rest….e-uri si arome de care vrei

  4. georgiana

    Buna Teo,

    dak am uitat sa pun – o lingura mare de boia iute …. e bai mare?
    Mersii!

  5. georgiana

    E fooarte bun ketchupul! Atat de bun incat am mai facut 2 portii de atunci! 🙂 Sotul meu nu mananca deloc ketchup cumparat, dar acum nu se mai opreste… 3 sticle s au dus cat ai spune peste- cu paste, cartofi pai, sandwich, orice mananca cu ketchup! Multumesc ca ma ajuti sa primesc laude de la sotul meu! 🙂

  6. Buna Teo!
    Am tot “rasfoit”paginile internetului in cautarea unei retete bune de ketchup si am dat peste a ta, care mi se pare excelenta, insa, am si eu aceeasi intrebare de mai sus a Arinei ce se intampla cu semintele?
    Multumesc si felicitari pt tot ceea ce faci!

    • poti trece totul prin sita, eu nu am facut asta si a fost f ok, boabele de ienibahar sunt mari, le vezi, le indepartezi cand mananci 🙂

  7. raluca

    …deci il fac pe ketchup! As we speak :).
    Cateva probleme:
    -N-am ienibahar (sau enibahar, naiba stie, ca unele firme scriu asa, altele invers pe plicuri) boabe, ci doar macinat.
    -N-am sare gunjoasa, ci normala, de masa
    -N-am otet alb, ci otet din vin alb, doar asa am gasit. :))
    -Rosiile nu le-am mai decojit, ci le-am dat prin masina de tocat asa cum au fost, deoarece erau de gradina si miiiciiii…oare cat m-ar fi apucat curatand la ele?

    Acestea fiind spuse, mi-o iesi ceva? Macar un sosulet bunicel acolo, daca nu chiar ketchup-ul asta minunat?

  8. Teo, draga, tocmai sunt in the process of making a 4a portie de ketchup pe vara asta 🙂 Productia mea de rosii a fost enorma, asa ca am dat cate un borcan de ketchup tuturor din familie si catorva prietene. Le-a placut foaaaaarte muuuult, asa ca acum fiecare a facut cate una sau doua portii din ketchup-ul tau! Ca sa nu mai zic ca ii place si sotului mueu, care e foarte pretentios! Te pup!

    • doamne ajuta! ce bine ca aveti recolta buna la rosii si mai ales ce bine ca aveti rosii din gradina! sa va fie dde bine de ketchup, ma bucur tare ca va place! 🙂

  9. daca nu am boabe de ienibahar si nici macinat ce fac?daca nu pun se intampla ceva?

  10. Teo as vrea sa te intreb daca sti cumva daca pot sa pun fructoza in loc de zahar.Prima tura de ketchup e acuma pe foc e pentru copii, dar as face si pentru mine eu am diabet si zaharul nu e prietenul meu.Miroase pe terasa la mine grozav,si e foarte simplu de facut.Mersi de retete.Ozi buna iti doresc de la Turda.

    • poti incerca si cu fructoza, insa incearca sa faci numai jumatate de portie, nu stiu daca sta la fel de bine, sincera sa fiu nu am incercat niciodata…

  11. Buna , TEO esti o “dulceta” si astept cu nerabdare retetele tale care sunt intotdeauna insotite de o povestioara faina ; vreau sa fac si eu aceasta reteta minunata ( pe baietelul meu de 5 ani l-a prins de un prieten de familie “nebunia” ketchupului si ii trebuie sa-l puna pe orice) insa eu am o problema cu cel cumparat , asa ca vreau sa fac eu . Intrebarea este : pot sa dau rosiile prin masina de rosii ? nu am blender sau robot . Multumesc anticipat ! si iti doresc o zi minunata!

    • poti sa le dai si apoi sa le pui la fiert, da da 🙂 Multumesc de aprecieri, chiar incerc sa condimentez fiecare reteta cu o povestioara, ca pana la urma asta face diferenta intre bucatari, condimentele folosite 🙂

  12. Draga TEO, iti multumesc pentru inca o reteta SENZATIONALA! Usor de facut si taaaaaaaaaaaare delicioasa! Tocmai am blenduit ketchup-ul si l-am pus din nou pe foc.. are un gust nemaipomenit.. gustul pe care il cautam in ketchup-ul de casa.. ca cel din magazin doar ca mult mai bun, mult mai gustos si mult mai sanatos. Sunt sigura ca sotului meu ii va placea la nebunie. (noi suntem mari consumatori de ketchup!)
    O reteta ce merita incercata in casa , nu tu macinat de rosii, de ardei si alte minuni, pe scurt e suuuuuuuper buna! Recomand oricui!
    Multumim Teo!!!

    • apropo… pentru cei care intrebau de semintele rosiilor.. ketchup-ul nu trebuie strecurat, semintele se macina cu totul in blender. in schimb eu am scos boabele de piper si foile de dafin, inainte de a da totul prin blender.

    • Ioana, ma bucur foarte tare ca v-a mers ketchup-ul mue la suflet ca sa zic asa! sincera sa fiu, toti cei care l-au incercat l-au apreciat 😀 pupici multi

  13. Multumesc! pentru raspuns , cu siguranta o sa revin cu impresii , desigur dupa degustare .

  14. Buna Teo , am revenit cu impresii despre reteta , impresii foarte bune , este o reteta minunata (la fel ca tot ce faci) a trecut testul cu brio drept urmare am facut inca o portie . Urmeza sa fac reteta de pasta de gogosari si ardei . Iti dorect tot binele din lume tie si familiei tale si sa ne ajuti in continuare la bucatarit .

  15. Georgiana

    Scumpa mea Teo,
    Te urmaresc de foarte mult timp dar abia acum indraznesc si eu sa comentez. Vreau sa spun ca am facut ketchup dupa reteta ta si a iesit divin, atat la gust cat si la aspect (doar ca nu am pus otet caci rosiile erau acrisoare si nici ienibahar – am uitat sa cumpar), iar tatal meu m-a rugat foarte frumos sa nu treaca vreun an fara sa fac ketchup pentru ca e minunat.
    Asa ca iti multumesc din suflet pentru reteta si te felicit pentru treaba minunata pe care o faci cu acest blog.
    Te pup, Georgiana.

  16. Carmen

    buna Teo,

    suna f apetisant ketchup-ul facut de tine, as vrea sa il fac si eu, insa am o mica nemalurire legata de otetul de vin alb, care este, cel cu care facem gogosarii in otet, otetul de vin de 9 gr?
    multumesc!

  17. Roxana

    si eu acuma l-am pus la fiert!abia astept sa fie gata!

  18. Patricia

    Teo, ieri am facut ketch-up-ul si este demential!!! A iesit suuper! O sa il fac mereu. Eu am pus otet din vin alb ca nu am gasit otet alb si a iesit foarte bun. Multumim pentru reteta!

    • Cu mult drag! Noi l-am pregatit si anul asta si cred ca o sa devina un obicei, pentru ca ne place foarte mult! 🙂

  19. Buna tuturor, eu sunt noua pe aici dar ma bucur cvam găsit. Am o întrebare: ce înseamnă a lasă la dunst în pătură?

  20. Simona

    Acum am descoperit site-ul tau. Retetle tale sunt grozave si cu siguranta le voi incerca si eu. Pupici

  21. Eu am o problema cu sterilizarea. Recunosc ca nu am mai facut asa ceva niciodata. Dar pt copii, merita incercat. Ce sa inteleg prin “cateva minute” la sterilizat in cuptor? Cat inseamna mai exact si la cate grade. Pe mine varianta de cuptor clasic fara grade, nu ma ajuta :))
    Multumesc!

    • Ana draga, incingi cuptorul la o treapta inferioara (2-3), pui borcanele in tava de la cuptor, capacele le pui langa si dai borcanele la cuptor 5-6 minute, sau pana sunt fierbinti. Si gata, sunt sterilizate 🙂

  22. Minunata rețetă. Am topit deja un borcan mare în câteva zile ❤️

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.