Anul asta, din diverse motive, am ratat dulceata de capsuni si de caise, care erau de baza pentru noi, pentru clatite si papanasi in principal. Asa ca trebuie sa recuperez la capitolul dulceata, insa toata familia insista sa incercam lucruri noi.
Si ce poate fi mai nou decat o reteta de dulceata de kiwi? Chiar daca nu am mai facut niciodata pana acum, reteta a fost simplu de pus cap la coada. Am respectat proportia clasica de la dulceata 1:1 (1 kg de fructe pentru 1 kg de zahar), asta ca sa nu mai fie nevoie sa un conservant si a functionat foarte bine, a iesit o dulceata superba! Pentru un plus de gust, am pus si suc de lamaie dar si un pic de vanilie si rom. Hai sa nu ne mai intindem si sa va arat dulceata magica!
Ingrediente Dulceata de kiwi pentru 4 borcane de 320g:
- 1,2 kg kiwi (e bine sa aveti un pic mai mult peste 1 kg, pentru ca pierdeti la curatat)
- 1 kg zahar
- zeama de la o jumatate de lamaie
- 1/8 lingurita esenta de vanilie
- 1/8 lingurita esenta de rom
- 200ml apa
Am curatat kiwi cat de subtire am putut, apoi i-am taiat in jumatate, am scos partea alba care e mai lemnoasa si am taiat fructele cubulete. Am pus zaharul peste fructe si am amestecat bine, apoi am mutat totul in cratita, am turnat peste apa, esentele si sucul de lamaie. Am lasat dulceata sa fiarba circa o ora, timp in care a scazut destul de mult si kiwi a fost moale.
Dupa o ora de fiert, am folosit o paleta pentru piure si am strivit kiwi, insa nu de tot, pentru ca dulceata arata mai bine daca sunt si bucati mai mari de fruct. Am mai lasat sa fiarba 20 de minute si am spumat des. Am verificat apoi consistenta dulcetii. Am pus o lingurita de dulceata pe o farfurioara si am lasat-o sa se raceasca de tot, apoi am verificat daca s-a gelifiat sau nu. Intre timp am sterilizat in cuptor borcanele in cuptor, apoi am turnat dulceata in borcane. Le-am sigilat si le-am lasat sa se raceasca in paturi timp de 2 zile. Intreaga procedura pentru dunst in patura pentru dulceata o gasiti la reteta dulceata de capsuni.
Asta e dulceata de kiwi si desi am banuit ca sambureii imi vor da ceva bataie de cap, nici nu se simt! E dulce insa echilibrata datorita sucului de lamaie dar si foarte aromata datorita esentelor. Abia astept sa o testam cu adevarat la o portie de clatite. Sa va fie de bine!
buna! sunt cu capul !!! cat inseamna 1/8 lingurita esenta???
nu am gustat asa dulceata insa trebuie sa fie foarte buna
Laura, exista masuratori speciale pentru unitati de genul 1/8 lingurita, le gasesti la orice hipermarket. Daca totusi nu gasesti, incearca un varf de lingurita, cam aia ar fi 1/8 🙂
Nu am incercat niciodata, dar sunt convinsa ca e delicioasa.
vai de mine…cand citesc atatea retete mi-e pofta sa incerc si eu..faci sa para usor dar imi este fricaaaaaaaaaaa
@Muza, chiar este o reteta atat de simpla pe cat pare! 🙂 Nu trebuie sa iti fie firca, vei fi incantata de rezultatul final, iti garantez! 🙂
Salut! As dori sa te intreb mai multe despre sterilizarea borcanelor la cuptor. M-am gandit, pentru ca am multe banane coapte in casa (mai mult de 2 kg) sa prepar un gem sau o dulceata de banane. Stiu ca tu ai folosit banane in dulceata de afine dar eu as prefera (fiind prima mea dulceata ) sa folosesc in “experimentul “meu doar banane pentru ca , daca nu iese, macar stiu ca nu au fost scumpe si sunt la indemana oricui deci vor fi usor de inlocuit. Bun…daca ai putea sa-mi dai mai multe informatii despre dulceata de banane si sterilizarea la cuptor. Am citit pe internet foarte multe despre sterilizarea conservelor, despre conservare, sunt zeci de metode si nu stiu care ar functiona cel mai bine pentru ca tocmai am achizitionat cateva borcane cu inchidere ermetica si nu vreau sa se sparga in incercarea mea de sterilizare. La toate metodele temperatura apei variaza, altele spun sa nu folosesc apa deloc, altele cu ceolofan, altele cu lama de la cutit, altele cu prosoape…sunt putin bulversata de atata informatie si fiind prima mea data cand fac asa ceva , chiar nu stiu ce e bine sa aleg. Bunicile sunt departe, mama nu se pricepe…nu mai ramane decat sa intreb expertii..tu ce parere ai si ce ai putea sa-mi recomanzi?
Rafaela, eu nu am facut niciodata dulceata de banane pura, deeci nu as putea sa bag mana in foc ca va iesi ok. Poti insa sa inlocuiestia afinele cu capsuni sau visine, pentru o varianta mai putin costisitoare decat afinele. Eu sterilizez mereu borcanele asa: incing cuptorul la 100-110 grade (sau pe treapta cea mai de joa a cuptorului), spal bocarnele bine, le pun pe tava si le dau la cuptor 10 min (cu tot cu capace). Apoi, dupa ce pun gemul fierbinte in ele (borcanele trebuie sa fie tot fierbinti), le tin la dunst in patura, asa cum am descris la dulceata de capsuni. Niciodata nu am dat gres cu metoda asta si zic eu ca e cea mai sigura 🙂
osa incerc sa gust sa vad cum este
buna,am o intrebare in legatura cu dulceata de kiwi si anume daca pot sa dau fructele prin masina de tocat????? ma intreb oare cum ar iesi?multumesc!!!
Andreea, poti sa le dai prin masina de tocat. Dulceata o sa iasa mai fina 😉
Cum trebuie sa fie kiwiurile moi sau mai tari ?
Cu cat mai coapte cu atat mai bine.