Crap la cuptor cu legume

Crap la cuptor cu legumeMama soacra si tata socru ne-au trimis la pachet un ditamai crap romanesc, pe care l-am savurat pana la ultimul oscior! Capul si coada le-am lasat deoparte pentru ciorba de peste, icrele ati vazut deja cum le-am preparat aici, iar din restul crapului am facut o reteta pe gustul nostru: crap la cuptor cu multe legume!

Se prepara foarte repede si e o reteta culinara perfecta pentru mesele de duminica in familie… astea imi sunt mie cele mai dragi, pentru ca sunt putinele momente in care suntem toti impreuna. Cand eram mica nu intelegeam de ce trebuie sa stam toti duminica la masa, de ce scotea mama “setul ala bun” de vesela si de ce era musai sa ne comportam impecabil in cele 2 ore cat dura pregatirea si servirea mesei. Acum inteleg, doar ca e putin prea tarziu, pentru ca familia noastra s-a imputinat de-a lungul anilor si mesele de duminica nu mai sunt ce au fost. Dar sa trecem peste asta si sa ajungem la pestele nostru.

Ingrediente:
– un crap (cca 4 kg cu totul, vreo 2 ramase la final)
– o legatura de zarzavat
– 2 dovlecei
– 1 fir de praz
– 5 cartofi mari
– 100ml ulei de masline
– 3 catei de usturoi dati pe razatoare
– coaja si sucul de la o lamaie
– cate o lingurita de: maghiran, cimbru, rozmarin, patrunjel, busuioc uscate
– sare dupa gust
– o cana de apa

Mai intai am incins cuptorul la 200 de grade, apoi am pregatit legumele: am taiat cubulete cartofii si dovleceii (cartofii i-am curatat de coaja, dovleceii nu), am taiat rondele prazul si morcovii, apoi le-am asezat toate in tava, le-am amestecat, le-am sarat dupa gust si le-am stropit cu jumatate din cantitatea de ulei de masline. Apoi am curatat bine pestele si l-am taiat rondele. Am amestecat uleiul de masline ramas cu usturoiul, coaja si sucul de la lamaie si restul condimentelor, apoi am folosit o pensula pentru a unge fiecare bucata de peste cu amestecul asta. Am asezat crapul romanesc peste legume, am turnat de jur imprejur apa si am dat totul la cuptor.

Pestele a fost gata in vreo 30-35 de minute, asa ca l-am scos pe o farfurie si l-am tinut la cald, acoperit cu folie de aluminiu, pana s-au facut si legumele. Pentru legume au fost necesare alte 30 de minute. A durat putin mai mult din cauza cartofilor noi, care se fac putin mai greu. Dar va asigur ca asteptarea a meritat! Din cantitatile date ies in jur de 6 portii, care au fost foarte apreciate de fiecare dintre meseni. Sa va fie de bine!

8 Comments

  1. cred ca e super bun. dar o sa fac reteta cu merluciu, sau ton, ca nu pot suporta toate oasele si nici consistenta crapului.

  2. Anonymous

    Arata intr-adevar foarte bine! Bravo, Teo…din nou ne inveti numai lucruri bune! 🙂

  3. Anonymous

    imi place foarte mult ca ai folosit atatea legume si mai ales ca folosesti mereu condimente naturale. Am observat ca la retetele mai vechi, de la inceputuri, folosei vegeta, insa in ultimii 2 ani ai eliminat-o total si mergi numai pe condimente naturale. Foarte frumos! Apropos, stii o reteta de vegeta sau baza pentru mancare facuta in casa? Ioana

  4. nadina73

    Bun trebuie sa fie,arat si tare bine.

  5. Anonymous

    Buna! O reteta pentru pastrav ai? 🙂

  6. constantin

    doua sugestii pentru aceasta reteta:pestele daca incape in tava se poate pune intreg pe patul de legume in diagonala tavii si pot fi unse atat legumele cat si pestele cu bulion…,daca nu este suficient sucul de lamaie…(eu pun inclusiv un pahar de vin alb ,mai ales daca pestele este gras)

  7. foarte buna reteta iti multumesc toti prietenii mei au mancat pe rupte numa ca eu am facut un crap de 12 kg
    multumesc am sa pregatesc tot timpu aceasta reteta pt ca e foarte delicioasa.

  8. Teodora

    Aseara am pregatit un crap dupa reteta ta Teo, a iesit fooarte bun!!! Cu adevarat o cina pe gustul meu!! Felicitari pentru ceea ce ne impartasesti si noua!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.