Ca sa intelegeti de ce a mers asa greu treaba cu reteta de biftec tartar si de ce a aparut pe blog abia dupa 4 ani… ideea e in felul urmator: despre biftec tartar am auzit tot felul de povesti, unele mai vesele, altele mai sinistre si intr-un final am ramas in minte cu imaginea lui Mr. Bean, care a iesit la restaurant si in incercarea de a-si comanda ceva “abstraaaaact” si-a comandat biftec tartar si nu mai stia pe unde sa il doseasca, atat ii parea de gretos š
Asa ca, pana acum nu am gatit biftec tartar si chiar si acum am gatit numai la insistentele celor dragi mie si adaptand reteta dupa gusturile noastre. In final a iesit ceva foarte bun si e musai sa il contrazic pe Mr. Bean!
Ingrediente pentru 5 portii:
– 1 kg carne macra de vita, proaspat tocata (si nu data prin blender)
– 2 linguri de mustar aromat
– 3 linguri de sos Worcestershire
– 3 linguri de cognac sau whiskey
– 3 lingurite ulei de masline
– 2 lingurite sare
– 2 lingurite piper alb (daca e proaspat macinat cu atat mai bine)
Ingrediente pentru servit:
– capere (dupa gust)
– castraveti murati
– 2 cepe rosii mari
– 5 galbenusuri
– felii de lamaie
– felii de toast de secara
Carnea de vita trebuie sa fie macra (noi am tocat muschiulet de vita) si neaparat foarte proaspata. Am tocat carnea si am pus rand pe rand toate ingredientele, inclusiv cateva capere tocate marunt.
Am framantat bine bine si am lasat carnea 10-15 minute la rece, pentru ca aromele sa se intrepatrunda bine. Apoi am modelat 5 chiftele, ca si cele pentru hamburger. Acum, daca vreti sa serviti un biftec tartar crud-crudut, e momentul sa asezati discurile de carne pe platourile de servire, daca doriti insa sa le prajiti un strop pe grill, cum am facut noi, mai amantati putin servirea. Am incins grill-ul si am prajit 2 minute pe fiecare parte discurile de carne, doar atat cat sa faca putina crusta, insa interiorul a ramas tot crud.
Abia apoi le-am asezat pe platourile de servire, cate un disc de biftec tartar pe fiecare. Am facut o adancitura in mijlocul fiecaruia folosind o lingura si am pus in mijlocul fiecarui disc de carne un galbenus de ou. Apoi, de jur imprejurul biftecului am pus ceapa tocata marunt, capere, castraveciori, felii de lamaie.
Si de aici incolo, fiecare a servit biftecul dupa cum a vrut. A fost o experienta culinara deosebita, pe care sigur o sa o repetam in curand, poate la a doua incercare ne incumetam sa il mancam chiar crud. Sincera sa fiu, varianta asta de condimentare a carnii ne-a placut foarte mult, dar am inteles ca se poate face si cu sos Tabasco sau chiar sos tartar, acum fiecare dupa preferinte.
Voi stiti vreo reteta de biftec tartar? Sau mai bine zic, care este varianta voastra de biftec tartar? Nu pot sa nu va sugerez si varianta prietenei mele Dana, o bucatareasa desavarsita. Sa va fie de bine!
Neicusorule ce chef imi facusi de un tartar ca lumea, daca se stabilizeaza nebunelile sa stii ca fac, daca nu, raman cu gandul la el.
cu siguranta aceasta reteta e doar pentru unii. eu zic pas š mi se intoarce stomacul numai cand ma gandesc la o combinatie de carne cruda cu ou crud …
Teo, dar nu este gretoasa carnea aia cruda? Eu numai asta am in minte, ca in rest arata destul de bine. š Cred ca ti-a iesit bun, dar nu stiu daca as incerca sa mananc.
Oricum, ai destul de multe retete din care pot alege pentru fiecare saptamana š
Te pup si mult succes in continuare!
teo,cred ca cineva iti fura retetele si le posteaza pe alte situri sub numele lor dar exact asa cum le postezi tu si cu tot cu pozele tale.uite aici
http://www.retetemancare.ro/mancaruri/mancaruri-cu-ciuperci/ciuperci-umplute.html
cris
Eu nu ma dau in vant dupa el…dar stiu pe unul care moare daca nu mananca.:))). Asa ca sa aveti spor la papat..O zi frumoasa
Te urmaresc,te "gatesc", si nu ma dau nici o data in laturi pentru a incerca orice reteta.Nu cred ca o sa devina o reteta uzuala(cum,din cite mi-am dat seama,nici la tine nu e cazul),dar de-abia astept sa-ncerc,si sa gust.Astept,ca de obicei,urmatoarea….Cele bune!
tare
in mod sigur biftecul, ca si ciorba de burta, nu este pentru toata lumea, dar este mancarea mea preferata. este absolut fabuloasa, daca este pregatita ca la carte
Salut,
Interesanta ideea retetei..Eu nu il prepar ca nu stiu, dar acolo unde mananc are si sos tabasco din care eu adaug ceva mai mult pt ca imi place mancarea picanta..Reteta respectiva mai are si gogosari murati tocati marunt( nu ma omor dupa ei) si albus de ou fiert( tot taiat marunt).Ideea e ca sunt multe retete, fiecare cu farmecul ei.Vad ca lumea nu se da in vant dupa biftec, dar va asigur ca e fff bun, nici nu zici ca mananci carne cruda…
ps:eu il mananc cu toate ingredientele amestecate
ps2: felicitari pt blog
fain
-300 grame muschi de vita
-1 ceapa marime medie(sau 5 catei de usturoi tocati marunt)
-2 galbenusuri de ou
-50g unt
-1 linguri de sos Worcestershire
-sare+piper dupa gust
Dupa ce se toaca carnea si ceapa,aceste ingrediente se amesteca intr-un bol dupa care se serveste pe paine prajita peste care tragem un strat de Ketchup picant(e foarte bun asa).Atentie!Sa nu lipseasca vinul rosu sec !!!
Este prima data cand fac asa ceva.Si gust asa ceva. Este fooooarte bun! La inceput am avut o retinere stiind ca mananc carne cruda, dar dupa ce am simtit gustul… Este interesant… Este bun… Daca mananci pentru prima oara asa ceva este greu sa descrii senzatia pe care o ai, dar mai vrei!
Gabriela, ma bucur tare ca ti-a placut! Si eu am fost foarte reticenta la inceput, sa stii!
Eu fac biftec tartar foaaaaarte des, aproape intotdeauna cand gatesc vita, opresc cateva bucatele de macra, le toc, condimentez cu ce am si imi cade la mana, eu adaug galbenusul in carne (fac cantitati mici), noi nu il prajim deloc, si mai adaug si un ketchup bun si aromat tot in carne. Amestec bine bine si servim cu paine prajita si unt (cine poate si nu e la dieta).
Are un gust special, dar pentru noi nici nu mai e ceva neobisnuit si ciudat sa mancam carne cruda, nu e gretos deloc.
PS Pe langa sot, mai am muuuulti admiratori ai biftecului meu tartar, care stiu ca la noi se prepara la orice ora.
Te pup!!!
Ce sortiment de ketchup ar fii bun de folosit?
Eu folosesc de la Lidl š