Prajitura sau tortul Malakoff este un desert de origine austriaca, asemanator cu tiramisu in ceea ce priveste structura si aspectul si avand un ingredient “cheie” comun: piscoturile. Reteta, o adaptare a retetei clasice, am gasit-o pe Prajituria si am adaptat-o dupa gusturile noastre fine 🙂 glumesc!
Un lucru e cert insa: a iesit o prajitura super bunoaca, numa’ buna dupa o masa imbelsugata. Puteti face prajitura si sub forma de tort, eu am ales sa o fac in tava pentru ca e mai usor de servit pe un platou si pentru ca avem deja un tort pentru Pasti. Inainte sa trecem la preparare, vrem sa va uram (Teo & co). Sarbatori Pline de fericire, multa pace si lumina in suflete si o masa imbelsugata cu bucate pregatite dupa retetele de pe blog 🙂
Ingrediente:
– 400g piscoturi
– 500ml lapte
– un plic budinca de vanilie
– 4 linguri zahar tos
– un pliculet cappuccino (aroma pe care o preferati)
– un cub margarina Rama Maestro (250g)
– 200g zahar pudra vanilat
– 100 ml apa
– 4 linguri zahar tos
– 2 linguri rom
– cacao pentru garnisit
Pentru inceput pregatim crema: punem intr-o craticioara laptele, budinca, 4 linguri de zahar si cappuccino. Le amestecam bine, folosind un tel pana budinca si cappuccino sunt dizolnate total. Punem apoi craticioara la foc mic si amestecam in continuu cca 10 minute, pana crema se ingroasa si are consistenta unei budinci. O lasam apoi sa se raceasca (nu uitati sa acoperiti craticioara cu o folie alimentara, care sa stea lipita de budinca, astfel incat sa nu apara scoarta specifica). Cat timp budica se raceste, spumam margarina cu zaharul pudra, pana acesta se topeste, apoi adaugam budinca rece si amestecam pana se omogenizeaza complet.
Tapetam o tava de copt cu dimensiunile de 30x20cm cu folie alimentara si punem un strat de piscoturi. Facem un sirop de zahar ars, din 4 linguri de zahar, 100ml de apa si 2 linguri de rom. Insiropam piscoturile cu 1/2 din sirop, apoi punem 2/3 din crema, al doilea strat de piscoturi (pe care le insiropam) si apoi un strat subtire de crema la final. Garnisim cu cacao si dam prajitura la rece peste noapte sau cca o ora la congelator.
Daca alegeti sa faceti prajitura Malakoff intr-o forma rotunda pentru tort, va trebui sa aveti grija cu piscoturile, sa le rupeti astfel incat sa acopere perfect fundul tavii. La final, dupa ce scoateti tortul din forma, puteti sa il imbracati intr-un strat subtire de frisca si sa il tapetati cu fulgi de migdale pe margini si felii de capsuni pe partea superioara.
Ce sa va mai zic? Sa va fie de bine si sa petreceti frumos alaturi de cei dragi, de preferinta fara indigestii si excese de orice fel, ne-am inteles? Va imbratisam cu drag, pe toti si va dorim tot ce e mai bun pe lume! Paste Fericit!
paste fericit ,liniste sufleteasca si sanatate multa
HRISTOS A INVIAT, Teo! multumesc pentru inspiratie, o gramada de retete am de la tine. De Pasti ca si prajitura, eu am ales Krem a la Krem- super buna.
pup si sarbatori pline de bucurii!
Arata foarte bine prajitura, eu tocmai am facut tiramisu, dar trebuie sa o incerc si pe asta! De la o vreme imi doresc tot mai mult sa gatesc si eu dulciuri bune 🙂