Cand eram mai mici, nu stiam noi de kürtős kalács in varianta in care se vinde el azi la toate targurile de tara, ci stiam varianta mini a acestui cozonac – tulnicul, pe care il gaseam la chioscul cu produse de patisserie din curtea scolii. Pe masura ce au trecut anii, kürtős kalács a devenit din ce in ce mai popular si pana nu demult, nu m-as fi gandit sa il fac in casa, asta pentru ca in mod normal se face folosind un dispozitiv special, din metal, care se roteste deasupra carbunilor incinsi, astfel colacii se coc uniform si isi pastreaza forma.
Reteta pe care vi-o prezint azi este inspirata de pe www.prajituria.ro si cu putina indemanare, o poate face oricine. Chiar daca nu am dispozitiv special am inventat unul: am infasurat aluatul pe rola de carton ramasa de la prosoapele de hartie, pe care am invelit-o in folie de aluminiu. Daca aveti suporti de lemn e cu atat mai bine, insa nici varianta mea nu e de lepadat, mai ales ca a funtionat foarte bine si colacii s-au copt frumos.
Ingrediente:
– 700g faina
– un cub de 50g de drojdie proaspata
– 300 ml lapte caldut
– 3 linguri zahar tos
– 2 oua intregi + 2 galbenusuri
– 80g margarina Rama Maestro topita
Pentru inceput am pregatit maiaua: am amestecat 100 ml de lapte caldut cu 2 linguri de zahar, drojdia si 4 linguri de faina. Le-am amestecat bine si am lasat maiaua sa creasca 10 minute. Apoi am pus faina in vasul pentru framantat, am facut o gropita in mijloc si am pus acolo maiaua pregatita. Am framantat (mixerul si carligul lui special pentru framantat au facut asta) cca 5 minute, apoi am adaugat ouale batute impreuna cu galbenusurile, restul de lapte, restul de zahar si un varf de lingurita de sare. Am framantat din nou, alte 5 minute.
Ultimul ingredient adaugat a fost margarina topita si am continuat sa framant, alte 7-8 minute, pana aluatul a fost elastic, omogen si s-a desprins usor de peretii vasului. L-am mutat intr-un vas curat, uns cu putin ulei, l-am acoperit cu un prosop de bucatarie si l-am lasat sa creasca cca o ora si jumatate intr-un loc caldut. Dupa ce a trecut timpul de dospire, aluatul si-a dublat volumul. L-am mutat apoi pe planseta tapetata cu faina si am intins o foaie de cca 1 cm grosime.
Din foaia de aluat am taiat fasii de cca 3 cm latime. Am infasurat rolele de carton in folie de aluminiu si le-a uns bine cu margarina. Pe rolele pregatite am invasurat fasiile de aluat, astfel incat sa se suprapuna usor. Am uns fiecare cozonac cu apa folosind o pensula.
Apoi am rostogolit cozonacii in zahar amesteat cu nuca de cocos. Puteti folosi si doar zahar simplu, sau amestecat cu nuca de cocos, cacao, migdale, miez de nuca macinat etc. Apoi am asezat cozonacii in tava tapetata cu hartie de copt si i-am dat la cuptorul incins la 180 de grade. Dupa 15 minute de coacere, i-am intors pe cealalta parte. In total s-au copt 25-30 de minute.
Au iesit foarte usor de pe role si spre surprinderea mea, chiar si-au pastrat forma. Din cantitatile date mai sus ies undeva la 6 kürtős kalács maricei. Sper sa aveti curajul sa ii incercati, pentru ca sunt cu adevarat speciali. Sper ca pozele sa va convinga ca merita incercati, asa cum m-a convins pe mine reteta de pe Prajituria, pentru ca noua ne-au placut foarte mult
Yammmyyyyy. Cu siguranta ii voi incerca, cat de curand, la fel cum am incercat multe din retetele tale delicioasa. Esti minunata si iti multumesc pentru ca impartasesti aceste retete cu noi. Pupicei. Andreea
Ce chestie interesanta. Nu m-as fi gandit niciodata, Teo, sa incerc sa pun rola de carton in staniol si apoi in cuptor. Asta inseamna ca de acuma incolo sa le strang si apoi sa incerc si varianta asta, ca rezultatul final pare tare apetisant 😀
nu se poate,ce pofta mi-ai facut!!!arata super,trebuie sa-i fac neaparat
He he, ma bucur ca v-am facut pofta si v-am dat o idee buna, asta inseamna ca veti incerca reteta cat de curand 🙂 Va pup si va doresc Sarbtori Fericite!
fataaaaaaa, parca mi-ai citit poftele. eu am mncat asa ceva prima data cand am fost la munte intr-o zona unde se facea asa ceva. iar pana atunci nu i-am dat importanta. dar, ultima data am mancat de balci la noi in zona in septembrie si de atunci am pofta de asa ceva. pandesc toate patiseriile pt asa ceva dar slabe sanse. am vazut o patiserie unde se facea asa ceva dar o inchisesera primaria. tu ai picat cum nu se poate mai bine. pana vineri imi fac si eu si te anunt cum au iesit.
luciana
Foarte bine arata!!! Trebuie sa incerc si eu, desi nu stiu exact ce o sa-mi iasa 🙁
Foarte bine arata!!! Trebuie sa incerc si eu, desi nu stiu exact ce o sa-mi iasa 🙁
Foarte bine arata!!! Trebuie sa incerc si eu, desi nu stiu exact ce o sa-mi iasa 🙁
ce bine arata. Si bunica mea avea o varianta a ei, un pic diferita de asta, avea ea ceva suport din lemn, dar mai subtire, si ieseau ceva mai mici, si apoi le umplea cu frisca amestecata cu nuca… dar numai de revelion se facea asa ceva, si cum nu mi-am mai facut revelionul de mult pe-acasa, probabil ca o sa incerc reteta ta.
Ce-mi place la blogul asta ca pe langa faptul ca avem atatea retete super, imi mai si aduc aminte de vremurile copilariei, si de buni care facea orice pentru noi
MULTUMESC NESPUS DE MULT! desertul meu preferat. de cate ori vin in tara il cumpar, dar acum pot sa il fac si aici!
vai…chiar acuma in weekend povesteam cu cineva si imi zicea ca cel mai dor ii sa manance un kurtos….si cum noi nu suntem in tara ..nu prea avem posibilitatea..si uite ca ne-o dai tu..desi stam departe una de cealalta exact weekendul viitor vine cu ocazia ca are liber de 1 mai..si fix la tzanc..fac kurtos..sigur o sa o surprind..dar ca sa practic putin o sa fac si acuma pe paste….mersi mersi mersi
Am facut dupa reteta ta…a iesit SUPER!
nu credeam ca iese asa de bun…mersi de reteta
am facut kürtős kalács dupa reteta asta si au iesit suuuper buni , asa ca azi fac din nou…multumim teo!!
daca nu am drojdie proaspata pot sa fac cu drojdie uscata? si cam cat sa folosesc?
felicitari pentru inventivitate! ce ne-am face fara tine?!
Da, se poate folosi si drojdie uscata, un pliculet de 7g la fiecare 500g faina.
Bibi, dar eu ce m-as face fara voi? Pentru cine as mai scrie/gati? 🙂
Margarina poate fi inlocuita cu unt?
da, se poate inlocui margarina cu unt.
Foarte buni si simplu de facut, multumesc din tot sufletul, acuma pot sa-mi fac pofta cind doresc, nu mai trebuie sa astept sa ajung in Bistrita sa pot minca aceste delicatese.
multumesc pentru reteta ,eu am sa incerc sa le fac pe tuburi de pringles invelite in folie ca sa fie gaura mai mare
Buna, foarte interesanta reteta, vroiam sa te intreb, crezi ca as putea pune compozitia aluatului la masina de facut paine? Multumesc!
Anca, in general orice aluat dospit poti pune in masina de paine, daca te referi numai la framantatul efectiv. Eu framant cu masina de paine, pe programul de aluat de pizza, pentru ca nu am altul care numai sa framante.
Multumesc mult,abia astept sa fac :), te pup!! Momentan ti-am “furat” reteta de pizza, cea gen pizza hut, pizza cheesy bites :))
Si si, ti-a placut pizza? 😀
Sotul meu a fost fanul numarul 1, mi-a spus ca nu a mai mancat in viata lui o pizza atat de buna!! Cat despre mine…s-a dus pe apa sambetei toata dieta mea…si nici macar nu imi pare rau!!!!! A fost delicioasa!! :))
Cu ce poate fi inlocuita rola de carton?
cu mini sucitoare de lemn. Dar sincer, rola de carton e super accesibila, nu cred ca nu se gaseste absolut peste tot 🙂
buna! vreau sa fac si eu kurtosss, dar nu stiu de unde pot cumpara rolele .. imi poti spune un supermarket, te rog ??
Flavia, eu nu am folosit role cumparate, ai vazut poate ca am folosit role de carton, refolosite de la suluri de hartie de bucatarie 🙂
mmmmm!!!!! desertul meu preferat. chiar azi l-am fc si a iesit super dar am si eu o intrebare rolele de carton nu se ard la cuptor?
buna 🙂 nu se ard daca le invelesti in folie de aluminiu 🙂
🙂
Teo,
Iar eu 😀 Se pare că blogul tău e mai mult decât o inspiraţie pentru mine. Respect retele pas cu pas 😀
Acum aştept să se coacă Kurtos-ul 🙂 Miroase bine. 🙂
Revin cu detalii 🙂 🙂
Păi, Teo,
Mi-au ieșit un pic mai tari. Dar bune de tot.
🙂
asta e Tulnic ca-i mare sau mic, asa se cheama ungurii le zic Kurtos ,cehii Trdelnik,nemtii altcumva. e o reteta de cozonac raspandita prin toata europa centrala si de est.
Ok….:)
super buna reteta! merita o data incercata ca apoi o faci tot mereu…
E super buna reteta aceasta!
Merita incercata!
Dupa ce o faci o data, cu siguranta o vei face tot mereu!
Multumim Teo!
pot sa pun aluatul pe sticla de bere sau de vin (umpluta cu apa—sa nu se sparga).eu asa fac puiul “rotisat” si iasa de minune
sincer, nu stiu daca m-as risca….poate ne spune cineva care a incercat, pe mine ma cam sperie ideea, nu stiu de ce, s-ar putea sa nu am dreptate si sa fie o idee buna. pui pe sticla fac si eu, dar la Kurtos nu stiu daca as folosi metoda asta
SUUUUPER !!!!! habar n-am câte kcal. are ceea ce am facut, nevasta-mea si eu (colaborare!) dar au fost (deja, mi-am fript degetele!!!)si chiar daca nu au forma ideala, sunt minunate…pentru câteva minute am sarbatorit craciunul si pastele amândoua odata! TEO, multumesc frumos sau cum ar zice nevasta-mea: danke schön! Pacat ca nu pot atasa pozele…
ma bucur foarte tare ca v-a placut 🙂 caloriile nu conteaza daca mancam cate putin si la ore rezonabile, facem miscare si tot tacamul 🙂 nu cred ca mancati deicatese din astea in fiecare zi, asa ca e ok 🙂 bitte schon…sau nu asa se zice? :)) germana a fost intotdeauna my nemesis :))
Vaaai, ce pofta mi-ai facut, Teo 🙂 Vreau sa fac si eu dar la Londra nu gasesc drojdie proaspata 🙁 Nu pot folosi totusi , uscata?
Merci!
sigur ca poti folosi si uscata 🙂 vezi ce scrie pe pliculet, pt ce cantitate de faina e suficienta si calculezi exact cat trebuie. Spor! Te pup!
Buna Teo.
Si eu stau departe de tara si mi-a fost dor de bunatatea asta.
am s-o incerc cu siguranta.
Intrebarea mea: pot framanta aluatul si in robotul de bucatarie?
Iti multumesc anticipat ptr raspuns.
Mersi.
Simo, nu vad de ce nu… eventual sa-l framanti la viteza mica.
Am fost la o serbare campeneascä la noi in localitate unde seface aceastä delicatesa.
Desamägirea a fost ca de anul trecut sa scumpit la 6 EU. Acum avand reteta o sa incercäm sa facem acasä. Merci 1
Am facut reteta ieri,vreau sa spun ….a iesit SUPER…foarte buna reteta 🙂
Cat de mult ma bucur ca ti-a placut! 🙂
Azi iara fac kurtos,mare trecere o avut saptamana trecuta!Repet experienta 😀 !
Gabriela, ma bucur tare tare tare! 🙂 Poate imi trimit si o poza pe teodora@teoskitchen.ro ca sa vad si eu ce fain ti-a iesit! 🙂
Eu pregatesc acest cozonac de frt. multa vreme ingredientele si procedeul sunt identice cu cele prezentate de tine , dar cu diferenta eu pun doar jumatate din cantitatea de ou de obicei pregatesc o cantitate dubla de aluat si din jumatate fac branzoaica cu urda si marar cele 2 albusuri ramase dela aluat plus inca 1 ou le pun in umplutura de urda cele 2oua intregi folosite la aluat portie dubla
Cautam o reteta cu care sa-mi bucur iubitul de Craciun, si iat-o! Eu am mancat kurtos kalacs de cateva ori doar (inclusiv acum!), si sunt tare nerabdatoare sa incerc reteta. Impreuna cu niste rulouri cu scortisoara in forma de inima, vor fi absolut grozavi! Dar eu planuiesc sa-i fac mini ca sa incapa intr-o cutie mai speciala, si sa folosesc… well, tubul de la hartia igienica.
O intrebare: cartonul ala nu arde inauntrul cuptorului? Daca ia foc? Cuptorul nostru e tare vechi, si n-as vrea sa-l fac inoperabil. :))
Multumesc pentru reteta,
Corina
Esti mortala :)) Am ras cu lacrimi! Nu uita s ainvelesti tubul de la hartia igienica in staniol, da? Asa ne asiguram ca nu luam foc :)) Pupici!
Am facut de mult la tara ,
Vreau sa vad daca pot face la aragaz -pofta buna !
Buna Teo,
Tot eu sunt (role de hartie igienica…) 😀
Ma intrebam daca rolele de carton le-ai pus pur si simplu pe tava in cuptor, sau le-ai “suspendat” cumva, ca atunci cand faci pui la rotisor?
Nu de alta, dar cred ca al meu cuptor n-are nici un fel de suport pentru rotisor… Astfel ca mi-e teama ca nu-mi vor iesi kurtosii. 🙁
Merci frumos,
Corina
Corina draga, nu le-am suspendat, le-am asezat pur si simplu in tava 🙂
reteta originala este preuata de unguri, de la muntenii din zona covasnei, reteta pastrata de demult, inca dinaintea ungurilor! Au patentat-o dupa 1800…
vechea reteta este cu faina de hrisca, oua, drojdie de bere(de aia veche, buna, nu prafuri din ziua de azi), ghimbir, praf de si inca cateva mirodenii antice de pe meleahgurile noastre vechi. Pus pe tulnic si dat la jar. peste se ungea cu miere …uneoiri date si prin nuca sau cicoare.
Se numea bratara nemuririi datorita efectelor sanatoase ce le avea si face aluzie la BRATARILE DACICE !!!
Sunt inca 6 popoare care au Kurtos sub o alta denumire….insa au fost “patentate” in perioada medievala…
Ostasii isi puneau ca merinde, pt ca se alterau dupa un timp indelungat. Nu se uscau.