Prajitura cu morcovi si nuci

Prajitura cu morcovi si nuciDupa cum v-ati dat seama din pozele pe care vi le-am pus din livingul meu, am cateva culori favorite: verde, galben si portocaliu sunt in “fruncea” listei, mai ales primavara si in perioada Sarbatorilor Pascale, cand simt ca totul prinde viata! De asta am zis sa va propun o reteta de prajitura colorata si vesela, numai buna pentru Paste. Un alt lucru bun legat de prajitura cu morcov este ca o puteti fac si sub forma de tort, asa cum este ea prezentata pe www.prajituria.ro.

Combinatia de morcov, nuci si glazura de frisca este delicioasa, spectaculoasa si aromata si veti face cu siguranta o surpriza placuta iepurasului de Paste (mare fan morcovi, urechiosul asta!), pe care practic il veti santaja emotional sa va lase mai multe cadouri, pentru ca le meritati!

Ingrediente pentru blat:
– 300g zahar
– 300g faina
– 6 oua
– 2 pliculete de zahar vanilat
– o lingura smantana
– 200g margarina Rama Maestro
– 200g miez de nuca macinat
– 450g morcovi
– 1 plic praf de copt

Mai intai si mai intai am incins cuptorul la 180 de grade, am asezat gratarul pe treapta de mijloc a cuptorului si am tapetat tava cu hartie de copt. Am folosit o tava patrata, dar puteti folosi si o forma de tort cu diametrul de 23 cm sau o tava dreptunghiulara de 20×30 cm. Astea fiind spuse, trecem la treaba: amestecam zaharul, zaharul vanilat si ouale pana se topeste zaharul, cam 5 minute cu mixerul la viteza medie. Am adaugat apoi smantana, un varf de cutit de sare si margarina topita, le-am amestecat bine. La pasul urmator am adaugat morcovii curatati si dati pe razatoarea mica si miezul de nuca, pe care nu l-am macinat foarte fin, pentru ca prajitura sa fie mai crocanta. La final am cernut faina si praful de copt si am amestecat bine. Am turnat compozitia in tava pregatita si am dat tava la cuptor cca o ora (pana a trecut testul scobitorii).

Ingrediente pentru glazura:
– 250ml smantana dulce pentru frisca
– un pliculet (14g) gelatina fin maruntita
– 2 linguri zahar tos
– 30g margarina Rama Maestro
– 50ml apa
– 1 morcov mic pentru decor

Dupa ce scobitoarea a decretat: “blatul e gata!”, l-am lasat sa se raceasca de tot si intre timp am pregatit glazura: am topit zaharul, mierea si margarina, la baie de abur, cca 5 minute la foc mediu, pana am obtinut un sirop gros si l-am intins pe partea de sus a tortului folosit o pensula de patiserie. Apoi am dizolvat gelatina in apa si am lasat-o sa se umfle. Intre timp am batut smantana dulce (daca e deja indulcita nu trebuie sa adaugati zahar, daca e neindulcita, bateti frisca impreuna cu 2 linguri de zahar pudra, pe care il adaugati numai spre final, cand frisca e aproape batuta complet). Apoi am topit gelatina, cu grija, pentru ca, daca fierbe, gelatina isi pierde proprietatile. Apoi am turnat gelatina in topita in frisca, am omogenizat si am turnat glazura peste blatul copt (pe care il lasam in forma, da?). Apoi, peste glazura am pus cateva fasii de morcov, pe care le obtineti foarte simplu, folosind un curatator de legume.

Am lasat prajitura la frigider peste noapte si dimineata ne-am trezit cu aceasta surpriza morcovoaso-placuta:

Blatul prajiturii este foarte zemos, datorita morcovilor si a siropului, dar si crocant datorita miezului de nuca. Glazura de frisca a fost “cireasa de pe tort”, aroma care a completat perfect prajitura. Si sa va spun un secret: daca puneti in glazura si o lingurita de extract de vanilie, prajitura va fi si mai aromata! Pentru alte retete deosebite, nu uitati sa vizitati site-ul Prajituria si mai ales sectiunea mea preferata, “desertul zilei”. Sa va fie de bine!

5 Comments

  1. Anonymous

    buna Teo, acum fac prajitura aceasta si vad ca la glazura scrie ca topesti mierea si zaharul si margarina….dar la ingrediente nu scrie cata miere…off poate vezi la timp…multumesc mult de tot si Paste Fericit alaturi de cei dragi

  2. Georgiana

    Servus Teo!

    Imi spui te rog cata miere trebuie pentru crema? Vreau sa fac prajitura in weekend si mi-e teama ca dupa ochi nu functioneaza la mine :D!

    Mersi mult!

    • 2 linguri sunt suficiente 🙂

      • Georgiana

        Mersi Teo (am facut-o deja, am pus o lingura buna, a iesit si asa super interesanta si delicioasa)!
        Iti doresc multa putere sa treci peste toate piedicile si greutatile ce iti ies in cale!
        Tu esti un exemplu pentru mine, te urmaresc din 2008, de pe vremea cand puneai muraturi insacrinata fiind! M-am bucurat pentru fiecare succes al tau, te felicit pentru evolutie!
        Am invatat sa gatesc de la tine, tie trebuie sa iti multumesc pentru toate laudele ce le primesc in bucatarie dar si pentru cele vreo 10 kg ce le am pus pe mine, de cand te am gasit! 😛

        Iti multumesc pentru ceea ce faci!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.