Daca de Craciun v-am privat de o reteta cu varza acra, asta pentru ca mie imi plac sarmalele cu varza dulce, m-am gandit sa ma revansez acum la capitolul retete culinare cu o reteta cu varza acra sau varza murata, cum vreti sa-i spuneti.
E o reteta foarte simpla, care nu necesita niciun efort deosebit din partea voastra, insa e o reteta pe care sotul meu a adus-o de pe meleagurile lui natale, destul de indepartate de ale mele. Cu alte cuvinte o alta reteta culinara recomandata de domna Elena, also knows as MAMAIE 🙂
Ingrediente:
– o capatana mare de varza murata
– un ciolan afumat, dezosat (cca 1 kg)
– 1 litru de bulion (sau 500 ml pasata de rosii + 500 ml apa)
– 8-10 foi de dafin
– 2 lingurite de piper negru boabe
– sare si piper dupa gust
Am incins cuptorul la 180 grade si am pus cca 100 ml de ulei intr-o tava mai adanca.
Apoi am taiat varza marunt, ca si pentru calit, am asezat-o in tava impreuna, am condimentat-o cu boabele de piper, foile de dafin, sare si piperul macinat.
Peste varza am pus ciolanul taiat felii.
Peste varza si ciolan am turnat bulionul. Eu am folosit pasata de rosii pe care am amestecat-o cu apa.
Am dat tava la cuptor cca o ora, timp in care am scos-o de cateva ori pentru a amesteca varza. Daca vi se pare ca se rumeneste prea tare sau se arde, mai adaugati putina apa.
Puteti servi cu smantana sau direct asa cum e, insa merge foarte bine langa un vin rosu, cum e demisecul pe care l-am servit noi si care culmea, chiar provine din zona in care s-au nascut mamaie si tataie 🙂 Sa ne fie de bine!
asta-i celebra ' varza a la cluj?' 🙂
Nu vreau sa fiu critica, dar mie mi se pare cam mare cantitatea de bulion. Imi place si mie sa pun bulion, dar tot mi se pare ca rezultatul este mult prea rosu! Adica imi evoca niste mancaruri mancate pe la diferse carciumi, unde lipsa de gust a verzei era mascata cu un puhoi de bulion, care numai el se simtea, in cazul tau eventual alaturi de gustul de afumatura, cred ca varza nu e decat suport acolo, ca de gust nu poate fi vorba!
Adica o varza murata calita, depinde de condimentele cu care a fost murata, daca a avut mai mult hrean sau guruie sau daca e murata cu un pic de chimen si toate astea nu se mai simt sub atat bulion.
Yuki, nu e varza a la Cluj, aceea e in straturi de orez, carne si varza, seamana cu niste sarmale desfacute 🙂
Sincera sa fiu, mie nu mi s-a parut pra mult bulion, chiar daca in poze arata asa. A scazut foarte mult la cuptor, mai ales ca am pus passata amestecata cu apa. La noi in Ardeal se face altfel varza la cuptor, insa in zona sotului meu se face asa, sau cel putin asa o face bunica lui.
Ieri a fost ziua lui si am facut reteta cum ii place, desigur ca daca voi doriti, puteti sa puneti mai putin bulion. Varza a fost murata fara chimen si hrean, pur si simplu in moare (apa, sare, otet).
Arata delicios!
Pai, eu nu zic ca nu fost buna, doar ca se irosesc gusturile intr-o singura anumita aroma. Daca asta era ce s-a dorit, este o reusita, dar eu cred ca mergea cu mai putin bulion si pe cuvant ca am cumpanit bine raspunsul!
Anonimule draga, esti genul de om ''Gica contra'' dupa cum te vad. Daca ti se pare ca e prea mult bulion (desi mie imi pace chiar o cantitate normala), ai putea sa-ti spui ''tu in capul tau'' ca o sa faci reteta, dar cu mai putina pasta. Daca asa e reteta bunicii si Teo a specificat asta, atunci care-i faza???? Va obliga cineva s-o faceti, si mai ales, daca o realizati, sa nu o adaptati gustului vostru??? Pt ce ti-ai pierdut cateva minute din viata doar ca sa critici pe cineva??? Dormi acum mai linistit?????
Te rog mult limiteaza-te la cartofi prajiti cu cascaval daca nu te duce capul sa improvizezi la/ adaptezi/ modifici o reteta de pe net.
Invidia si rautatea doare oameni buni, raaaau….
Mia
Hai nu va certati, ca se supara Doamna Elena aka mama-yeah 🙂
Serios vorbind acum, cand cineva face o reteta, de orice fel, ea NU este litera de lege si nu ar trebui sa fie luata ad literam de nimeni. Pana si la retetele de prajituri, unde sunt necesare anumite cantitati pentru ca totul sa iasa ok, puteti face usoare improvizatii. Ce sa mai zic de o reteta ca si varza asta la cuptor, care poate fi pregatita in 1000 e feluri. E ca si cum mi-ai spune ca e prea mult piper intr-o reteta, dar asta pentru ca tie nu iti place piperul, in timp ce eu l-as manca intins pe paine.
E ca si cum as spune ca e o reteta proasta doar pentru ca nu imi place varza murata. Ceea ce e adevarat, nu imi place in mod deosebit. Dar asta nu inseamna ca nu o pot face la fel de bine cu varza dulce etc.
Fiti putin mai flexibili, mai ales cand vine vorba de bucatarie, care presupune imaginatie inainte de toate.
Buna Teo.Acum am in cuptor varza. Este a doua oara saptamana asta cand o fac asa succes am avut. Te pup si sa stii ca nu e prima reusita de pe blogul tau, doar ca nu ti-am scris.
Andreea, ma bucur pt succesul pe care l-a avut varza. Cu siguranta si doamna Elena aka Mamaie, se va bucura foarte tare cand o sa-i spun 🙂
Ciolanul trebuie fiert inainte?
nu nu, nu se fierbe inainte, va sta suficient la cuptor.
pai draga anonimule ma intreb daca tu ai gatit vreo data?nu stii ca ori ce inggredient se pune dfupa gustul fiecaruia?
Maine o incerc. Am facut tarta cu carne de pui si ciuperci, gomboti cu prune. Au iesit super!
Un blog foarte bun.
Spune-mi, te rog, apa cu rosii trebuie sa acopere varza sau nu.. Ca nu vreau sa imi iasa nici prea uscata si nici prea subtire.. Multumesc!
Simona, nu trebuie neaparat sa acopere varza. Ideea este sa aiba existe un lichid in care se fiarba incet la cuptor, pt ca altfel se usuca. Important este sa scoti tava de la cuptor si sa amesteci bine, astfel incat sa se gateasca uniform.