Unele retete ne plac atat de mult ca devin o obisnuinta in bucataria mea. La fel s-a intamplat si cu aceste chiftelute dulci, cu sos de ananas, pe care le-am gatit acum cateva luni, pentru ebucataria. Sunt atat de bune incat am tinut musai sa le mai fac o data, si pentru Teo’s Kitchen, pentru ca multi dintre voi ma citesc doar aici si nu as vrea sa piarda aceasta reteta buna-buna.
Pentru chiftelute:
– 1 kg carne tocata
– 2 oua (3 daca sunt mai mici)
– 1 cana de pesmet
– 2 linguri sos Worcestershire
– 4 catei de usturoi, pisati sau dati pe razatoare
– scortisoara, sare si piper dupa gust
– 100 gr susan
Framantam intai carnea tocata si ouale. Apoi adaugam restul ingredientelor si continuam sa amestecam pana avem o compozitie omogena. Modelam chiftelele, le dam prin susan si le asezam pe tava tapetata cu hartie de copt. Le cocem 30 de minute, in cuptorul incins la 180 de grade. Intre timp, pregatim sosul.
Pentru sos:
– o conserva de compot de ananas (de preferinta bucati si nu rondele)
– 100 gr zahar brun (sau tos)
– 3 linguri amidon
– 60 ml otet
– 3 linguri sos de soia (dulce sau sarat, in functie de preferinte)
– 2 linguri sos Worcestershire
Intr-o tigaie cu fund dublu, amestecam sucul de la compotul de ananas, zaharul si amidonul. Trebuie sa le amestecati pana amidonul se dizolva complet, altfel sosul va avea cocoloase. Adaugam apoi restul ingredientelor (mai putin bucatile de ananas) si punem tigaie la foc mic, cateva minute, amestecand in continuu, pana sosul incepe sa se lege. Turnam sosul peste chiftele (verificam pe gustate daca s-au facut), apoi presaram bucatile de ananas si mai dam tava la cuptor pentru 10 minute.
Cam asa arata la final chiftelele noastre. Dulci, rumenite, si ce e si mai important, nu sunt prajite in ulei. Sosul poate fi putin cam dulce pentru unele gusturi, asa ca puneti zaharul din aproape in aproape. Zaharul tos e mai dulce decat cel brun, e bine sa aveti asta in vedere. In ceea ce priveste garnitura, va sugerez un orez simplu sau taietei de orez (noodles). Mancarea e complexa si aromata, deci nu are nevoie de o garnitura pompoasa. Sa va fie de bine!
What a great blog!
Have a nice time!
Paula
Interesanta reteta!
Cred ca e dulce-acrisoara, o voi incerca si eu desi sotul meu nu va fi foarte incantat de combinatia asta exotica.
Teo felicitari pt. blog si mult succes in continuare! Ai niste retete grozave, explicate clar si ilustrate……..de-ti lasa gura apa!
ce vorbesti d`le!! acu'ma apuc, am tot ce-mi trebuie acasa, revin! Ica
Nu m-as fi gandit ca ananasul se potriveste cu carnea tocata. Arata extraordinar.
TOATE RETETELE PE CARE LE AI SUNT F. BUNE
buna!
suna foarte bine reteta insa la sos as incerca fara zahar pentru ca siropul din conserva are destul si ma gandeam sa te intreb daca mai are si alt rol in afara de gustul dulce.
Astept raspuns 🙂
multumesc anticipat
arata delicios. ananasul da impresia unor cartofi savurosi, iar acel orez uscat (oare cum iti iese asa, fara sa se lipeasca ? ) este superb.
yummi si la mai multe.
poti face si fara zahar, da 🙂