Calzone cu ciuperci

De cand am descoperit cel mai simplu aluat de pizza din lume, cel pe care l-am folosit si le Pizza Cheesy Bites, facem pizza in diverse varietati. Calzone e pizza inchisa, se face din aluat de pizza si se umple cu toate ingredientele pe care le-ati folosi in mod normal ca si toping, cu diferenta ca indoim pizza la mijloc si o coacem ca pe o placinta.

Ingrediente pentru 4 calzone mari:
– o portie aluat pentru pizza
– 800 gr ciuperci proaspete
– 300 gr pastrama de pui
– o ceapa alba, mare, taiata marunt
– un ardei gras taiat marunt
– cascaval sau mozzarella
– sos pentru pizza
– sare, piper, cimbru, busuioc, oregano, praf de usturoi
– busuioc proaspat
– 2 linguri ulei de masline
– un ou

Intr-o tigaie mare, am incins uleiul si am calit in el ceapa si ardeiul. Nu le tinem mult, trebuie sa fie doar putin moi. Peste adaugam ciupercile taiate felii. Nu va faceti griji daca abia intra in tigaie, ciupercile se inmoaie foarte rapid. Condimentam dupa gust cu sare, piper si ierburile aromatice uscate si lasam pe foc pana ciupercile sunt moi. Impartim apoi aluatul in 4 parti egale. Lucram pe blatul tapetat cu faina.

Intindem cate un cerc din fiecare bila, de cca 1 cm grosime. Blatul pentru calzone nu trebuie sa fie foarte subtire. Punem 2 linguri bune de sos pentru pizza pe care il intindem, lasand insa 2 cm de la margine. Peste sos punem cu generozitate din amestecul de ciuperci, cateva feliute de pastrama de pui si peste, punem cascavalul taiat felii.

Mai dam un plus de savoare folosind busuioc proaspat, pe care il tocam marunt si il presaram peste cascaval, apoi indoim pizza la jumatate. Strangem bine marginile si ca sa fim siguri ca nu iese nimic din calzone a noastra, apasam marginile cu o furculita. Batem oul ca pentru omleta si il intidem pe pizza folosind o pensula.

Coacem pizza la 200 de grade, exact 20 de minute au stat ale mele, dar nu uitati sa verificati din cand in cand, da? Sa nu se rumeneasca prea tare, nu de alta. Eu zis ca a iesit foarte frumoasa pizza noastra si reteta e foarte simpla, buna de pastrat la favorite. Sa va fie de bine.

15 Comments

  1. Mihaela

    Bună Teo.Am descoperit de mult blogul tău și intru aproape zilnic să văd ce rețetă ne mai impărtășești.Imi place foarte mult faptul că atașezi și poze la rețete și că le explici foarte detaliat.Și te-am văzut la Pro TV.Sincer,mă așteptam ca TEO să fie o femeie mai in vârstă,dar am fost placut surprinsă să descopăr că ești foarte tânără.Și foarte frumoasă.Iti doresc tot binele din lume,și să fii fericită impreună cu familia,cu copilul(să-ți trăiască).PS:Cel mai mult de aici imi place Kinder Pingui.Te-am pupat.

  2. Anonymous

    sosul de pizza il preparam noi, s-au il cumparam; ce fel de sos folosesti?

  3. Mihaela, multumesc mult :*

    Sosul de pizza l-am cumparat, de la Carrefour, marca proprie. Dar putem la fel de bine sa il preparam: putin sos de rosii, sau passata (pulpa de rosie data prin blender), sare, piper, ierburi aromatice uscate si gata sosul

  4. Anonymous

    TEO,ti-am zis vreodata cat esti de minunata? :)) adooor retetele tale,dar pana acum nu ti-am scris..am incercat multe dintre retetele tale,si in seara asta o sa incerc reteta ta de Calzone…:* poopici multi draga mea!

    alexandra d.

  5. Marushca

    Buna Teo! Esti super tare! te-am vazut si la Protv. Te-ai descurcat f bine. Mai are rost sa spun ca ideile tale sunt o incantare pentru mine?:) Am 23 de ani si deja am la activ numeroase retete:D. Da stiu, sunt modesta. Uite ce vroiam sa te rog. Am nevoie de o recomandare de meniu, nu ceva f sofisticat. Parintii mei vin acasa din Spania la sfarsitul lunii si as vrea sa le pregatesc ceva bun, dar usor in acelasi timp. Desertul l-am ales deja: strudelul cu mere. Ce sa pregatesc ca fel principal? Merci. Pup

  6. Anonymous

    excelent

  7. Anonymous

    buna teo, la cuptor cand bagi pizza, o pui direct in tava sau cu hartie de copt?

  8. Marushca, ma bucur ca ti-a placut ce-ai vazut la protv. Poti incerca la fel principal niste vinete umplute, sau chiar chiftelutele cu sos de rosii. Gasesti retetele pe blog.

    Anonim, deobicei cand bag pizza la cuptor, o asez in tava pe hartie de copt.

  9. arata atat de bine, si nu pare greu de facut. deja mor de pofta, trebuie sa incerc si eu reteta asta.

  10. Piese Auto

    Vreau sa fac o surpriza sotiei mele si sa gatesc aceasta retera. O sa va spun cum a reactionat…))

  11. Anonymous

    Teo e un inger cu retetele ei,eu am invatat sa gatesc de aici..si nu in orice fel,aud numai vorbe de laude de la logodnicul meu..si cand eram mai mica numa reprosuri de la ai mei, ca niciodata nu osa invat sa gatesc..si fac niste retete de aici care ar avea locul in muzee:)multumesc teo:*
    Gabriella

  12. Anonymous

    Teo, de mult timp citesc cu interes retetele tale…sunt delicoase si usor de preparat, majoritatea lor. O intrebare am si eu: de unde as putea sa cumpar aluatul de pizza?

    Multumesc, Teo
    Adela

  13. Adela, nu stiu, nu am cumparat niciodata 🙂

    Elle, ai incercat pana la urma?

    Gabriella, multumesc 🙂 Ma bucur ca ti-am fost de ajutor 🙂

    @ Piese, cum a reactionat?

  14. Nicoleta

    "sunt atatea greseli nou noute de incercat, incat e pacat sa le repetam intr-una pe cele vechi" spunea cineva muult mai destept ca mine. asa ca, din greselile mele, invatati si voi:
    1. daca Teo spune sa intindeti aluatul de 1 cm, apoi e musai sa faceti asa dragele mele, ca daca nu o sa va treziti cu o placinta pe care nu o puteti ridica de pe masa :))
    2. tineti tava in care se o sa coaceti pizza cat mai aproape de blatul pe care intindeti aluatul, ca daca nu s-ar putea sa ramaneti cu un calzone …descaltat ha ha ha
    super reteta, si daca inceputul a fost dezastruos (blatul intins subtire si tava la vrun metru) si prima portie arata mai mult a tocanita cu aluat vrac, pe ultima puteam sa o duc la expozitie, asa de mandra eram de ea 🙂
    oricum, la mine in familie prima e intotdeauna a bucatarului, asa ca…..
    PS. din toate blaturile de pizza pe care le-am incercat asta a fost cel mai fraged si nu s-a facut scandura la copt. ca un tips (l-am furat de la pizzeria mea preferata, unde se facea pizza "live" la un moment dat), puteti sa presarati putin gris pe tava in care puneti pizza, dar nu mult, ca daca nu e acoperit de aluat, se va arde. 😉
    pupici pentru inspiratia din bucataria mea

  15. Anonymous

    Teo draga mea… apreciez efortul tau de a impartasi retele cu noi… dar daca ai arata reteta asta la un italian s-ar scandaliza. Calzone con funghi in mod sigur nu se serveste cu sos de pizza…. ce o mai fi si asta. Sosul rosu care se pune pe pizza este facut in mod exclusiv doar din rosii pasate.
    Spune-i cum vrei… portofel, placinta cu umplutura de ciuperci… dar in nici un caz calzone. Calzone este aluat de pizza umplut care in mod sigur nu se serveste cu nici un fel de sos!
    Multumim de retete.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.