Tort Nirvana

Of Doamne, ce nu fac eu pentru Lulu? Cu Lulu am mancat pe vremuri, mai in vara asa, un super tort cu multa ciocolata, Gladiatorul de la JW Marriot. Nu l-am putut reproduce pentru ca reteta e super-secreta, asa ca am inceput sa googalim in cautarea unui tort care sa ii semene. Din poze in poza am ajuns la tortul ASTA, care ne-a facut cu ochiul si care se numeste Tort Nirvana. L-am modificat ici colo, l-am adaptat dupa ingredientele de Romania si am ajuns la varianta asta de tort-nirvano-gladiator.

Ingrediente pentru blat (folosim pentru masurare o cana de 250 de ml)
– 150 gr de unt moale
– 3 cani de faina (undeva la 330 gr)
– 3 oua mari
– 3 cani de zahar
– ¾ cana lapte batut
– 115 gr ciocolata amaruie topita
– o cana de apa fierbinte
– o lingurita de extract de vanilie
– 3 lingurite praf de copt
– ½ lingurita sare

Pentru blat, incingem cuptorul la 180 de grade, ungem cu unt si tapetam cu faina o forma de tort de 28 de cm. Punem apa la fiert si pana se intampla asta, amestecam faina, praful de copt si sarea intr-un vas. In alt vas amestecam untul si zaharul pana devin o spuma. Adaugam peste spuma de unt ouale si vanilia. omogenizam.

Urmeaza si ciocolata topita.

Mixam 1-2 minute dupa care incorporam amestecul de faina preparat anterior, astfel: o parte de faina, o parte de lapte batut, o parte de faina, una de lapte pana la epuizarea ingredientelor.

Acum adaugam apa, incet, in fir subtire, amestecand in continuu. Turnam compozitia in forma si o coacem 40-45 de minute, pana trece testul scobitorii, adica infigem o scobitoare in diverse parti ale blatului si daca iese curate inseamna ca e copt.

Ingrediente pentru ganache de ciocolata:
– 350 gr de ciocolata amaruite, taiata marunt
– 115 gr de unt
– 125 ml de smantana dulce (frisca lichida)
– o lingurita esenta de migdale

Pentru ganache de ciocolata trebuie sa topim untul, apoi sa adaugam frisca si ciocolata. Lasam pe foc pana cand ciocolata este topita si ganache-ul este omogen. Adaugam acum si esenta de migdale si amestecam bine de tot. Lasam compozitia sa ajunga la temperatura camerei inainte de a o folosi.

Ingrediente sos de caramel:
– 250 gr zahar brun
– 2/3 cana miere
– 50 gr de unt
-125 ml smantana dulce
– o lingurita extract de vanilie

Pentru sosul de caramel, amestecam zaharul, mierea si untul intr-o cratita cu fund gros si le tinem la fic mic, amestecand in continuu, pana cand ajung la 116 grade Celsius.

Puteti masura exact daca aveti un termometru pentru patiserie, daca nu, important e sa le lasati sa dea cateva clocote, pana siropul incepe sa se ingroase. Tragem cratita de pe foc, adaugam frisca si vanilia si lasam sa se raceasca. Pe masura ce se raceste, caramelul va deveni tot mai gros.

Ingrediente pentru crema de frisca:
– 500 ml frisca lichida
– 2 linguri praf pentru budinca de vanilie

Pentru crema de frisca, batem frica pana cand incepe sa se ingroasa, 2-3 minute, apoi adaugam si praful de budinca si continuam sa mixam pana obtinem o crema consistenta, pe care o dam la frigider pana in momentul folosirii.

Cand blatul, sosul de caramel, crema de frisca si ganache-ul de ciocolata sunt reci, trecem la partea cea mai amuzanta a retetei: asamblarea tortului! Taiem blatul nostru in 3 parti egale, asezam prima parte pe un platou si punem peste 1/2 din crema de frisca.

Punem apoi 1/3 din ganache-ul de ciocolata…

… apoi ½ din sosul de caramel, pe care il puteti tine la rece pana e destul de gros pentru a nu curge de pe tort.

Urmeaza o alta parte de blat, apoi restul de frisca, restul de caramel si inca putina ciocolata. Peste al treilea blat, turnam tot ganache-ul de ciocolata, pe care il mai incalzim putin daca e nevoie, pentru a-l putea intinde usor cu o spatula, peste tot tortul.

Dam minunatia la rece cateva ore si apoi ne pregatim pentru o ditamai felioaca de tort, care nu vrem sa stii cate calorii are, dar care este foarte buna, PAROL!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (13 votes cast)

19 Comments

  1. andreea

    buna Teo!
    doamne ce delicios trebuie sa fie…mi-a lasat gura apa!trebuie sa-l fac si eu.Cred ca asta va fi vedeta de ziua mea,acusi,la inceputul lui mai.Abia astept…O zi super sa ai!te pup

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Anonymous

    Salut,
    am o sugestie pentru tine, fara sa te superi, incearca frisca de la Dorna pentru dulciuri si mancare, ei au o gama destul de variata, smantanta dulce pentru frisca, smantana pentru paste etc. Sunt mult mai bune decat cele pe care le folosesti. Frisca Hulala eu o consider chiar gretoasa si greu de digerat
    Te pup chiar daca ma chinui cu retetele tale, adica vesnic imi ploua in gura
    Diana

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Anonymous

    blatul nu are nevoie de sirop?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  4. o sa o rog pe mam asa imi faca un tot ca asta :-p~

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Anonymous

    arata superb o sa fac tortul asta de ziua mamei

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Raluca

    Vaaaai..cum arata:X am mancat unul similar, dar nu stiu daca gladiator se numea la Hotel Phoenicia..ti se topea in gura. uof, o sa incerc cred sa il fac si eu:D Arata prea bine!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. turismland.ro

    Pur si simplu arata superb, nici nu ma intereseaza cate kg pun pe mine, dar chiar imi lasa gura apa!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Anonymous

    Teo caut o retete de miciunele..toata lume cre`ca le-a mancat..insa pe google ..un milion de variante..paote ma indrumi tu,am incredere in alegerea ta,apropo..zilnic de 2\3 ori te vizitez..si am incercat o multime de retete, de la salata cu peste crocant pana la pui cu ananas si sos dulce,cu admiratie Ica

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Ica, promit sa revin zilele astea cu reteta me de minciunele 🙂

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. NU, blatul nu are nevoie de sirop, dar daca vreti sa il folositi, puteti folosi un sirop simplu de zahar ars sau siropul de la prajitura Amandina

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. Anonymous

    Am incercat sa fac acest tort ieri, pentru ziua mamei mele. A iesit un fiasco total: blatul are o consistenta prea densa, deasemenea este prea greu si turteste crema de frisca care iese toata afara, se mai si intareste si abia il tai, siropul caramel curge peste tot de cum il scoti din frigider (mi-am umplut bucataria cu el). Imi pare rau de atata munca. A ajuns la gunoi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. imi pare rau ca nu ti-a iesit tortul, reteta e intr-adevar mai complicata si poate de asta ne prindem urechile in ea.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Anonymous

    ce bine arata, de altfel toate torturile tale arata super…..am sa le fac pe rand pe toate:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Anonymous

    foarte frumos arata tortul si eu la fel folosesc frisca hulala , mi se pare buna si nu e deloc gretoasa , te asteptam cu noi retete , pup

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. cristina

    Salut Teo.Tortul arata minunat dar nu am curajul (inca) sa-l incerc.Eu mai astept inca reteta de minciunele … Cristina

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. izabella

    Ceau Teo, sa stii ca iti apreciez forte mult site-ul, pentru orice eveniment ma inspir de aici si tot timpul sunt laudata:)
    Ieri am facut blatul si acuma am terminat cu caramelul, ganasul si frisca, si sper din tot sufletul ca sa se intareasca caramelul si ganasul dupa ce se racesc:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. Alexandra

    In acest tort as putea sa inserez cateva cirese confiate?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  18. Astazi l-am facut a treia oara!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.