Taietei de casa

Ar trebui sa-i multumesc lui Dumnezeu ca Buni sta la noi 2 saptamani. Unu la mana ca are mai multa rabdare cu Luca decat noi toti la un loc si doi la mana pentru ca e ca si cum as avea un retetar ambulant la indemana. Mi-era dor de taieteii facuti de ea, lascutele de pus in supa de pui si de gaina, asa ca am purces impreuna cu ea la preparare.

Desi ea m-a invatat sa ii fac, nu e niciodata multumita de cum manuiesc sucitorul si a luat ea fraiele la partea de intins aluatul “numa sa mai vezi o data cum se face perfect”. Adevarul e ca o iesit niste lascute de sa-ti bati copiii, cum zice mama.

Ingrediente pentru 2 foi de taietei (o foaie pt lascute, una pentru ravioli)
– 4-5 oua (eu am pus 5 ca erau de la tara si deci mai miculute)
– cca 400 de grame de faina (asta nu-i o regula musai, puneti faina cate ia aluatul) + faina pentru pudrat masa daca-i cazul

Spargem ouale si le batem ca pentru omleta, apoi adaugam incet incet faina. La inceput merge amestecata cu furculita.

Apoi, pe masura ce aluatul devine mai vartos, trecem la framantare, nu mult cateva minute asa, pana isi ia faina necesara. Acuma intra in scena sucitorul si implicit Buni. Intindem foaia cat de subtire, apoi luam un capat al foii, il punem pe aluat si il intindem cu mana pe sucitor, ca sa il latim. Apoi apucam aluatul din alt colt si repetam procedura, pana cand e subtire ca o foita.

Il punem pe o fata de masa curate si il lasam sa se usuce, cam o ora asa. Cand e aproape uscat, il rulam. Daca se rupe, nu-i bai mare, stati linistiti. Acum, cu un cutit bine ascutit, taiem aluatul fasii subtiri si apoi in patratele, ca sa obtinem lacutele noastre iubite.

Stiu, o sa imi zicei ca taieteii sunt lungi si subtiri sau ca sunt fidelute, nu lascute, dar daca Buni asa le zice, eu o cred pe cuvant ca sunt taietei de casa si cu asta basta. Lascutele astea le mai tinem la uscat o zi, tot asa, pe hartie sau pe un prosop curat, apoi le punem la pastrare, intr-o punga de hartie, pana cand ne trimite matusa de la tara o gaina sanatoasa din care sa facem un levese.

A doua foaie am folosit-o la niste ravioli cu spanac pe care vi-i arat maine.

10 Comments

  1. Furnicuta

    Si bunica mea facea lascute, mai ales cu ciorba de legume cu putina afumatura. Bun de tot 🙂

  2. Chris

    Arata fenomenal lascutele. Si eu fac frecvent paste in casa de cand am vazut retetele intr-o carte a lui Jamie Oliver, dar folosesc un aparat pentru facut paste (deh, nu am rabdare sa intind foaia subtire).

  3. mirela

    Supa cu taitei de casa este preferata mea,eu mi-am cumparat masina de taitei,la noi le zi ce la astea Tascute.Oricum sunt delicioase.

  4. Anonymous

    Ma bucur mult ca ai postat o reteta de taitei, alias lascute. Imi era o pofta de o ciorbita cu niste taitei de casa, asa cum facea bunica.
    Sanatate bunicii si voua.

  5. Karmin

    Teo….ce dor mi-ai facut de bunici….
    SA II DEA DUMNEZEU SANATATE LUI BUNI A TA!!!
    uite am vazut pozate mainile ei…si…m-a plesnit un plans…
    POFTA MARE LA LASCUTE!!!

  6. Chiar acum cautam la tine in blog o alta reteta si mi-am zis "ia sa ma uit eu daca trebuie sau nu sare in taieteii de casa",pt ca tocmai am de gand sa fac si nu eram sigura. Multumim lui Buni 🙂 si manutelor ei harnice

  7. Andrei Ghiorghe

    Tin pumnii !

  8. P.S. Mai sus vroiam sa spun Luca, in loc de Teo :).

  9. alexandra

    Buna Teo. cand am fost in viena am mancat struguri inveliti in ciocolata? cam cum crezi ca as putea face si eu? crezi ca ciocolata fierbinte ii afecteaza?

  10. Anonymous

    am incercat si eu sa ac taitei de casa si nu mi_a iesit deloc dar tot la bunica am mancat supica si a fost suuuuper buna mai incerc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.