Mere fierte in vin

V-am promis ieri ca revin cu o excelenta garnitura pentru cotletele umplute cu dulceata de merisoare si m-am tinut de cuvant. Merele fierte in vin sunt bune si de garnitura langa orice fel de friptura dar sunt bune si de mancat singurele, la desert sau fel principal. Si fiti fara grija, de la atata fiert alcoolul se duce si ramane numai aroma.

Ingrediente:
– 3-4 mere mari, Idared am folosit eu
– 50 gr de unt (sau pe acolo)
– 1 litru de vin
– cateva batoane de scortisoara
– anason stelat
– o lingurita de cuisoare
– 4-5 linguri de zahar

Taiem merele in jumatate pe lungime si le scobim cotorul. Nu le curatam de coaja. In miezul fiecarui mar, punem putin unt, cat luam cu un deget. Asezam merele intr-o cratita in care sa incapa toate si le sprijinim unul de altul, sa nu se miste la fiert.

Peste mere turnam vinul, punem zaharul.

La final, aruncam peste si condimentele si punem oala pe foc. Merele tre’ sa fiarba cca 30 de minute, la foc mediu, pana cand sunt moi (le testati din cand in cand).

Va spun de acum sa va pregatiti pentru o invazie de arome, noi am stat gramada pe oala si care cum scapa la lingura, mai tragea o dusca de vin. Excelente au iesit merele, nu ca-s ale mele, dar chiar au fost foarte bune. In alta prdine de idei, daca nu aveti anason si scortisoara batoane nu disperati, folositi un plic de condimente pentru vin fiert, care contine scortisoara, cardamom, anason, cuisoare etc

5 Comments

  1. Chris

    Eu iarna, cand fierb vin, pun foarte multe mere si portocale si imi plac foarte mult. Nu m-as fi gandit vreodata ca le pot manca langa o friptura de porc. Probabil sunt delicioase.

  2. Si banuiesc ca se poate consuma si vinul, nu… ? 😀

  3. Sigur ca se poate consuma… e foarte aromat 🙂

  4. Anonymous

    Vad ca te specializezi pe retete anti-gravide. Dupa ce mi-ai facut pofta de somon (crud) acum imi propui un litru de vin… Mai urmeaza sa pui o reteta de muschi de vita in sange si m-ai rezolvat definitiv. 😛

    Goldmoon

  5. marius

    Sunt bune ca si desert, mai ales pe frigul asta. 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.