Clatite americane – reteta de baza

Pentru ca exista mai multe retete de clatite americane, sau pancakes sau clatite pufoase ori cum doriti sa le spuneti, am decis sa va dau reteta de baza pe care o folosesc eu si pe care o puteti imbunatati sau aroma in functie de preferinte: un strop de amaretto sau esenta de migdale si fulgi de migdale; esenta de rom si stafide, pentru un soi de pancakes Malaga, fulgi de ciocolata si un sos de ciocolata sau chiar Nutella pentru clatite ciocolatoase si tot asa. Eu am pus in aluatul de baza multa coaja de portocala, sucul de la o portocala si fugli de migdale, pentru niste clatite usor crocante si super aromate.

Ingrediente:
– 250 gr faina
– 4 linguri de zahar
– o lingura praf de copt
– ½ lingurita sare
– 45 gr unt topit
– 250 ml lapte
– 2 oua
– esenta de vanilie dupa gust

Procedeul in sine este mai mult decat simplu: amestecam intr-un vas ingredientele solide (faina, zahar, praf de copt, sare) si in alt vas cele lichide (oua, lapte, unt, vanilie), dupa care le mixam putin impreuna. O data ce am obtinut o compozitie omogena, e momentul sa adaugam si alte arome sau ingrediente (nuci, migdale, ciocolata, fructe proaspete sau uscate etc).

Clatitele se prajesc pe o plita curate si teflonata, pe care o ungem cu putin unt. Turnati clatitele folosind un polonic. Plita trebuie sa fie foarte bine incinsa, astfel incat clatitele sa nu se lateasca foarte tare. Cand apar mici bule pe suprafata clatitei, e momentul sa o intoarceti pe partea cealalta. Se coc destul de repede si ies undeva la 15 clatite din compozitia data.

Astea sunt clatitele mele, pancakes cu migdale si portocale, servita langa o dulceata din coji de portocale, destul de amara de altfel, dar nu incat sa li se strepezeasca dintii.

Daca faceti pancakes sau ati facut deja folosind reteta aceasta sau alte retete asemanatoare, impartasiti-le cu noi pe www.gospodini.ro

55 Comments

  1. Liliana

    Mie imi place sa pun feliute de banana sau pasta de dovleac in compozitie, iar de servit se servesc cu sirop- de artar, de piersica etc. Sotului meu ii place sa le faca cu lapte batut si ies mai pufoase, el e american 🙂

    Urmaresc cu mare placere blogul Dvs, merci.

    Liliana

  2. Yumy! Cel mai gustos mail de dimineata, servit alaturi de o ceasca de cafea cu lapte si scortisoara. Eu am incercat o data un soi de pancakes cu mere razalite prin aluat, ramasesera de la prajitura. Au iesit delicioase, mai ales ca aveau scortisoara si cuisoare in compozitie (sunt innebunita dupa scortisoara, o adaug incepand de la cerealele cu lapte, la snitele sau alte feluri de carne gatita-mai ales de pui). Se coc putin mai greu, ce-i drept, dar au fost foarte bune, chiar si asa simple. Iti doresc un weekend minunat si gustos! Te pup

  3. Acum ceva timp faceam si eu f. des aceste clatite, insa cu pancakes powder, la care mai adaugam doar lapte si ou si ce aroma mai vroiam eu…
    Arata tare bine!
    Multumim pentru reteta de baza si sugestii!
    Un wkd placut!

  4. mishu

    Foarte bun, yummmy!!!!
    Asteptam cu interes bombardamentul promis. Deocamdata sunt rafale sporadice. 😀
    O primavara luminoasa si multa multa inspiratie!!

  5. Anonymous

    O primavara plina de iubire!

    Madalina

  6. Teo, iti doresc sa ai o primavara insorita, plina de realizari!
    Te imbratisez cu drag,
    Flori

  7. Florentina

    Un desert delicios de care toata lumea ar trebui sa profite de el cel putin saptamanal daca nu mai des din cauza siluetei.
    http://www.registrufirme.ro

  8. Adrian Rosulescu

    Daca mai vizitez mult acest blog crek o sa ma ingras…,nu poti sa rezisti tentatiei de'a manca aceste delicatese.

  9. Imi plac la nebunie clatitele americane. Cred ca e delicioasa combinatia cu dulceata de portocale.

  10. Mmmmm ce bine arata.Astept cu nerabdare sa se termine postul si am de incercat foarte multe retete.Apropo voi ce mai gatiti de post?

  11. Odata cu primavara sper ca sufletul sa-ti infloreasca ca un ghiocel… sa radieze ca un soare… sa ofere caldura si iubire… si, nu in ultimul rand, sa ramana mereu tanar. Un martisor mic si dulce pentru o fiinta deosebita!

  12. georgiana

    Fff gustoase, le am facut deja de 2 ori 🙂 Ieri am uitat de untul topit si tot au iesit ff bune 🙂 Iubitul meu e fff incantat de reteta, deci mersi mult!

  13. Adrian Rosulescu

    Sunt foarte gustoase(am mancat la un restaurant din Napoli)

  14. Anonymous

    Buna Teo! Vreau sa iti zic doar ca iti iubesc retetele, iubitul meu le iubeste pentru ca eu i le fac, iar de haplea de frate'meu nici nu mai zic :))
    Tocmai ma uit la Julie&Julia. Nu stiu daca ai vazut filmul, dar ma duce cu gandul la blogul tau si voiam sa ti-l recomand, sa il vezi intr-un moment de pauza de la facut bunatati! Multa bafta in continuare! sabyna

  15. laurys

    esti un geniu Teo, iti multumesc pentru retele minunate pe care ni le oferi. am si eu o intrebare cu ce pot sa in locuiesc praful de copt si in ce cantitate? acum ninge rau si e frig, mi s-a facut o pofta de clatite…parca bicarbonat de sodiu am da nu stiu dc merge in loc de praf de copt 😀

  16. Eu le mancam in State cu sirop de artar. Chiar m-am bucurat ca ai pus reteta, dar nu ai idee unde pot gasi sirop de artar in Cluj?

  17. Lavinia

    La multi ani de 8 Martie.Te pup.

  18. Just me

    Pe aripi de primavara
    8 Martie lin coboara
    Si in a lui privire
    Va aduce mult noroc si fericire !Cu drag, Just me:)

  19. Anonymous

    Teo,evident ca`i savuroasa adaptarea ta,insa nu`i originala:)insa foarte buna

  20. MooNy

    Oh, azi le-am facut. Am pus mai putin zahar ca sa le mancam cu ceva Finetti. Nu mi-au iesit fizic asa frumoase si nici la fel de pufoase (pentru ca tigaia a fost mult prea larga si pe puneam si eu pe-un colt sa nu iasa ca si clatitele normale. Cred ca e posibil sa le fi pu si mai mult lapte decat trebuia.

    O intrebare ar fi: trebuie sa fie putin mai spre coca sau mai spre clatitele traditionale dar doar mai pufoase? Ma refer cand sunt gata.
    Oricum, le-am savurat!
    Dar desi am facut dubla reteta, au iesit 14 clatite. E de la faptul ca tigaia era prea mare? Diametrul era cam de 30. nu mi-a picat fisa mai devreme sa le fac pe fundul unui "semi wok" care il are drept si cu un diametru de vreo 10-15cm. ieseau mai mici.

    Nota 10. nu cred ca ma mai intorc la clatitele traditionale. Cu retetele tale mi-aai facut logodnicelul sa se linga pe degete de palcere.

  21. Maria

    Foarte bune mai sunt aceste clatite, eu am respectat cantitatile date de Teo si au iesit 10 bucati de clatite perfecte!

  22. Anonymous

    Din pacate ale mele au iesit maro inchis si nu le-am putut manca.

  23. Bianca N.

    Le-am preparat şi eu ieri, au fost absolut delicioase! Le-am servit cu dulceaţă de trandafiri,frişcă şi caise. Părinţii mei au fost plăcut impresionaţi:)
    Mulţumesc!

  24. goldy645

    tocmai le-am facut! sper ca o sa pape si micutul meu de 2 ani si 9 luni. eu am pus in aluat 1 mar razalit, in schimb am uitat de untul topit si am adaugat mai apoi un pic de ulei in compozitie.si asa au iesit bune.multumim!

  25. Anonymous

    SUNT EXTRAORDINAR DE BUNE!!!NUMAI CA NOI AM FACUT COMPOZITIA DE 4 ORI MAI MARE;*

  26. Alina Alexandra

    Teo, mie nu-mi ies clatitele de nici o culoare. Nici clatitele traditionale si nici astea. E super frustrant pentru ca orice idiot stie sa faca clatite. Ale mele pur si simplu nu ies. Am incercat aseara inarmata cu mult entuziasm si pastrand cantitatile date de tine. Ceea ce am obtinut nu a fost comestibil, pentru ca la suprafata incepeau sa se arda si in mijloc ramanea aluatul necopt, am dat focul mai incet si tot degeaba :-(. Cred ca trebuie sa ma resemnez la ideea ca nu stiu sa fac clatite… doar stric aluatul :-(. Egal, azi incerc altceva…
    Te-am pupat si revin cu retete care imi ies 🙂

    • eu cred ca mai tb putina faina sa pui si batele f bn…eu cand fac le las putin sa se odihneasca faina…tb sa incerci sigur o sa iti iasa…

  27. Anonymous

    alina alexandra, nu tu esti de vina ca nuti ies clatitele, ci tigaia ta!!! daca nu merge nici soluti asta.(pune mai mult unt)

  28. Anonymous

    eu fac clatite romanesti…sunt foarte bune,dar am vazut la televzor clatitite americane,si am observat ca arata foarte bine , si vreau si eu reteta

  29. Anonymous

    sunt super clatitele,am facut si eu azi dupa aceasta reteta,sunt gustoase si pufoase,eu am adaugat si niste stafide in compozitie….nota 10

  30. Anonymous

    azi am facut si eu aceste clatite sunt extraordinar de bune ; eu am pus in compozitie ciocolata rasa de menaj si le-am serevit cu tot cu ciocolata dar topita . alina braila

  31. Anonymous

    sunt foarte bune, eu am facut ieri si le-am adaugat ciocolata rasa si dupa ce le-am copt am turnat peste ele ciocolata topita .EXCELENTE!

  32. Anonymous

    am incercat reteta si sunt extraordinare, aveam o alta reteta dar de acum o voi folosi numai pe aceasta.Copiii au fost super incantati si asta a fost cea mai mare bucurie! Le-am servit cu black honey si au fost delicioase!Ella

  33. Bogdan

    Imi plac mult de tot clatitele,dar din pacate nu prea se potrivesc cu regimul meu 🙁

  34. Anonymous

    multumesc mult pentru aceasta reteta mi-o doream demulta vreme

  35. Anonymous

    Delicioase!!!Ralu

  36. Anonymous

    Buna Teo! E prima data cand intru aici, din intamplare, pt ca ma uitam dupa o tarta cu fructe.

    Am incercat sa fac si eu clatite americane dar mi-a iesit compozitia prea spumoasa, nu pot intoarce clatitele.
    Oare sa mai pun faina?

  37. Salut! Sigur, mai pune faina, cate o lingura o data, pana obtii consistenta perfecta 🙂 Stii cum e, depinde f mult de ingredientele folosite, asa ca la faina sa poate lucra un pic cu cantitatile.

  38. Buna ziua, felicitari pentru blog! Contine retete minunate 🙂 Am facut aceasta reteta astazi si au iesit fantastic de bune! Chiar daca nu am avut unt si am pus ulei, iar in loc de lapte dulce am pus lapte acru (batut). Au fost foarte moi, fragede, se topeau in gura! Data viitoare voi mai pune 2 linguri de zahar, deoarece mi-au placut foarte mult si fara topping, asa ca le voi putea manca si goale daca vor fi putin mai dulci.

    • Ana, ma bucur ca iti place blogul si sper sa gasesti aici si multe alte retete pe care sa le incerci 🙂

  39. Slice of life

    sunt absolut delicioase… am facut jumatate de compozitie simple si la jumatate am adaugat mar ras si scortisoara… sunt indragostita:)

  40. eu pun in compozitia lor si mere coapte doar miezu fara coja si ies chiar delicioase

  41. Pentru cate persoane este reteta?

    • Ana, reteta asta nu cred ca se poate calcula in functie de persoane. O persoana poate manca o clatita, alta persoana poate manca 5 clatite 😉

  42. Am incercat reteta si mi-au iesit SUPER sunt foarte bune.

  43. Teodora

    Doar ce le-am facut…surpriza viitorului meu sot …sunt minunate…multumesc ptr reteta ta simpla si magica :x..te pup

  44. Teodora Anca

    Reteta e super, dar sunt asa de consistente , am mancat doua si deja ma simt super plina. :))

  45. justin

    delicios

  46. Nicoleta

    Exelente. Delicioase. Super reteta. Multumim Teo.

  47. Am mai făcut clătite americane pt fii-miu, dar reţeta asta e mult mai bună. Data viitoare o să înlocuiesc o parte din lapte cu iaurt, cred că vor fi și mai pufoase. Felicitări.

    • Multumesc, Dan! Este de fiecare data o placere sa primesc comentarii de la barbati care gatesc pentru copii/sotiile lor! Felicitari si mult spor in continuare! 🙂

  48. raluca

    Super reteta de clatite, le-au adorat copiii mei. Le-am servit cu sirop de ciocolata. Am respectat reteta si compozitia a avut consistenta perfecta cu toate ca la inceput mi s-a parut prea groasa. Conteaza f mult tigaia, eu le-am facut intr-o tigaie subtire si intinsa de ckatite

  49. raluca

    Si a trebuit sa le fac la foc mic pt ca se ardeau la suprafata iar in interior ramaneau nefacute.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.