Tata, Dumnezeu sa il ierte, avea doua retete favorite de dulciuri: salamul de biscuiti si ciocolata de casa. Dupa ce s-au casatorit, mama a vrut sa il impresioneze si i-a facut ciocolata de casa. A iesit foarte buna la gust, dar la partea de consistenta a gafat teribil: daca o lasai la temperatura camerei era prea moale, daca o punea in frigider, ingheta. Asa ca, iarna fiind, au scos-o in balcon, unde tata intra de cateva ori pe zi, inarmat cu o lingurita.
Pana in ziua de azi, la 30 de ani de la incident si la 15 ani de la moartea lui, mama isi aduce cu drag aminte cum povestea tata tuturor ce ciocolata “excelenta” a facut sotia si cum au mancat 2 saptamani pasarile cerului din ea, in balcon 🙂
La salamul de biscuiti insa, nu a mai dat gres, asa ca am mostenit o reteta excelenta. Aceeasi reteta pe care am gasit-o si in caietul de retete al Crinei, prietena mea si mamica a doi husky minunati: Tesa si Rex.
Ingrediente (folositi o cana de 250ml pentru a masura):
– 1 kg de biscuiti clasici (cei “economici”)
– 250 gr de unt sau margarina (celebra margarina “Unirea”)
– 1 cana de zahar tos
– 2 cani de apa
– ½ cana de lapte
– zahar vanilat dupa gust (2-3 pachetele; eu am folosit zahar vanilat cu scortisoara)
– o fiola esenta de vanilie
– o fiola esenta de rom
– 2 lingurite de scortisoara
– 500 gr stafide
– 3 linguri de cacao
La inceput, ne inarmam cu rabdare si rupem biscuitii in bucatele mici (e o operatiune destul de minutioasa, asa ca e bine sa o duceti la bun sfarsit inainte de a face siropul. La 1 kg de biscuiti dureaza cca 20 de minute, cu 4 maini puse la treaba). Fierbem apa, laptele si zaharul la foc potrivit pana cand se topeste zaharul. Adaugam apoi cacao, zaharul vanilat, scortisoara si esentele de vanilie si rom in sirop. Amestecam bine si adaugam si untul. Lasam siropul pe foc mic pana cande se topeste si untul.
Dupa ce margarina e topita, luam siropul de pe foc si il turnam, cald fiind, peste biscuiti. Adaugam si stafidele si amestecam bine totul. Nu va fie teama sa va folositi mainile, asa veti framanta cel mai usor. Acoperiti vasul cu folie alimentara si lasati-l 15 minute sa se umezeasca bine toti biscuitii sis a se prinda compozitia.
Intindem folie alimentara mai groasa sau o punga de plastic pe masa de lucru si punem in mijloc ½ din cantitatea de compozitie. Modelam cu mainile salamul de biscuiti astfel incat sa ia forma… de salam 🙂 puteti sa il faceti rotund sau patratos sau triunghiular… cum va place voua. Strangeti bine de tot compozitia, pentru ca salamul de biscuiti sa fie foarte omogen. Pe masura ce il rulati cu folia, continuati sa strangeti foarte bine. Urmeaza sa il dati la frigider cateva ore inainte de a-l taia.
Fiti creative! Puteti inlocui stafidele cu afine sau alte fructe confiate, puteti adauga rahat, fulgi de ciocolata si puteti da salamul de biscuiti prin nuca de cocos sau nuca macinata, fie felie cu felie, fie punand nuca pe folia cu care rulati salamul, ca sa se distribuie uniform. Eu am preferat varianta clasica, simpla, cu gust de copilarie 🙂
Uau…tare bine arata…de cand cautam o reteta de salam de bicuiti in care felia sa stea teapana si sa nu se imprastie…!!:)
Teo,m-a amuzat si m-a impresionat povestea ta!
Salamul de biscuiti e foarte bun si nu stiu daca este cineva sa nu-i placa ,retetele difera ,dar cu prima ocazie cand mai fac ,o sa fac reteta ta!
Arata foarte bine,te pup ,o zi buna si multe realizari in noul an!
Delicioasaaaa!
Ce frumos … mi-am amintit de copilarie … era bun salamul de biscuiti … cred ca si acesta este foarte bun, cum sunt de altfel toate retetele postate de tine. Am incercat si eu cateva dintre ele, si nu numai ca mi-au iesit din prima (eu nefiind o bucatareasa experimentata) dar sunt si absolut minunate la gust!
Tine-o tot asa! 🙂
Cred ca pentru fiecare asta e unul dintre deserturile copilariei 🙂 Multumesc ca mi-ai adus aminte de salamul de biscuiti. Eu, spre deosebire de tine nu ma incumet momentan sa pun in practica reteta, o las pe mama, care face un salam de ma ling pe bot :))
O seara faina !
delicios tot ce faci tu. un premiu te asteapta e blogul meu
Un desert foarte bun cu orice ocazie. Mi-a placut povestea ta si pretuirea pe care o ai pentru memoria tatal tau. Numai bine iti doresc.
Excelenta reteta, tocmai am incercat-o aseara (mi-am pus iubitul la treaba si i-a iesit pe urechi faramatul biscuitilor :P) O singura sugestie: cred ca totusi e prea putin sirop pentru atatia biscuiti – data viitoare voi incerca sa fac o cantitate si jumatate. Te pup si astept noi si noi retete!!!
Of .. in decembrie am cautat aici reteta de salam de biscuiti si nu am gasit 😀 Am incercat atunci o reteta asemanatoare, numai ca in loc de stafide si scortisoara am pus bucatele de rahat. La sfarsit cand am rulat compozitia in folie de plastic, am presarat inainte nuca de cocos. Rezultatul a fost delicios. Si desigur au fost apreciati si pinguinii din masline ce decorau salata de boeuf 🙂
pare foarte buna reteta.o sa o incerc si eu.am totusi o nedumerire:scrie acolo ca trebuie pusa 1/2 din compozitie pe folia de plastic…si cu cealalta jumatate ce se face?
Ciao! Ma bucur tare mult ca ti-am descoperit blog-ul 🙂 cautam ceva retete ca nu stiam ce sa gatesc si am ales de aici si felu 1,2 si desertul (salamul de biscuiti, ca tot vreau de mult sa fac unul) pe care vreau sa i le fac lu' iubi meu pe cand se intoarce poimaine 😀 imi place ca ai si retete mai usoare, comune si mai deosebite sau exotice 🙂 bravo, si la mai multe 😀 ciaoo
lapte nu e prea putin? am citit o reteta cu 1 l de lapte… de abia astept sa incerc si eu.
Daca pun nuca prajita in loc de stafide, ar trebui are sa-l fac putin mai moale sau ceva, ca la noi in familie nu plac stafidele nimanui…
Intradevar, foarte buna rulada! Gustata de mine chiar la Crina acasa. Merita ostenirea pt. preparare. O intrebare daca imi permiti sa o postez in public, cine sta cu Rex si Tesa cat timp Crina si Gelu sunt plecati? 😀 Sper ca nu am fost lipsit de respect postand intrebarea de mai sus. Daca nu…astept un raspuns.:)) Multumesc si succes pe mai departe cu blog-ul.
Intradevar, foarte buna rulada! Gustata de mine chiar la Crina acasa. Merita ostenirea pt. preparare. O intrebare daca imi permiti sa o postez in public, cine sta cu Rex si Tesa cat timp Crina si Gelu sunt plecati? 😀 Sper ca nu am fost lipsit de respect postand intrebarea de mai sus. Daca nu…astept un raspuns.:)) Multumesc si succes pe mai departe cu blog-ul.
Intradevar, foarte buna rulada! Gustata de mine chiar la Crina acasa. Merita ostenirea pt. preparare. O intrebare daca imi permiti sa o postez in public, cine sta cu Rex si Tesa cat timp Crina si Gelu sunt plecati? 😀 Sper ca nu am fost lipsit de respect postand intrebarea de mai sus. Daca nu…astept un raspuns.:)) Multumesc si succes pe mai departe cu blog-ul.
Hey! 🙂 Recsii sunt foarte bine ingrijiti de Flaviu, care sta la Gelu si Crina cat timp ei sunt plecati. Si eu il urmaresc o datala cateva zile, sa vad daca stau cuminti in balcon 🙂
Buna Teo scuza-ma dar vreau sa te rog …(am cautat blogul de sus pana jos)…daca se poate sa scrii si reteta batonului de ciocolata(sau ciocolata de casa)cel putin in Arad spuneam baton :)…te pupik din Portugalia iti doresc numai bine…si am inteles ka in kurand vei lansa prima carte de bukate…Felicitari si succes in kontinuare.
Timi, pe blog nu am reteta de ciocolata de casa. O sa fie in cartea pe care urmeaza s-o lansez 🙂
ok Teo ms mult.se va putea face comanda cartii online si pt strainatate?
Eu asa intentionez, sa facem si o sectiune pt comenzi online. Ramane de vazut.
500 gr stafide e enorm!! probabil 50g…sau 100g?!
mda…vroiam sa intru la regim da se pare ca inca nu sunt pregatita sufleteste:)) arata delicios
Nu e mult 500 g.(Imagineazati ca intra un kilogram de biscuti.
E a doua oara cand fac reteta lui Teo,am umblat la toate supermarketurile ca sa gasesc biscuti,ma aflu in Sua si aici mai greu de gasit,dar s-a meritat tot stresul pt ca sunt deliciosi.Maine ii voi prezenta la o petrecere,si voi posta impresiile.
Mie mi-a luat doar 1 minut sfarmatul. Iam bagat la robot si dusi au fost! WOhooo
Teo,spune mi te rog oare ce greses? compozitia imi iese mai lichida, biscuitii nu apar bucatele in felia taiata s au omogenizat acolo complet in compozitie; conteaza oare si procentajul de grasime al laptelui/unt.
Multu.
Buna Andre 🙂 cel mai mult conteaza biscuitii pe care ii folosesti, trebuie sa fie biscuitii populari, aceia foarte tari, pe care nu i-ai putea manca goi si care sunt speciali pentru salam de biscuiti. Pentru ca nu se inmoaie asa tare, bucatile de biscuiti se vad in salam. Biscuitii Petite Beurre, de exemplu, oricat sunt de buni pentru muncat, nu sunt buni nici pentru salam de biscuiti si nici pentru cheesecake pentru ca sunt mult prea moi si aerati si absorb prea mult lichid.
Miami..
salamul de biscuiti este prajitura mea preferata, de cand eram mic copil. imi aminteste de mama si bunica si de zilele de iarna dinaintea Craciunului cand toata casa mirosea a stafide si a esenta de rom.
@Anonim ai dreptate, asta e frumusetea salamului de biscuiti, ne aduce aminte de copilarie 🙂
imi aminteste de tatal meu tot cu lingura pe balcon
multumesc
Super reteta,felicitari,.Am avut si eu ocazia,cautand pe google o reteta de biscuiti,si am nimerit reteta ta, ma uitat , si am zis ca merita incercata, si mam apucat de ea, eu am pus sin plus si niste rahat , a iesit super buna, Felicitari din partea mea. Si mult succes in continuare.:D
Multumesc pentru reteta…. a iesit foarte gustoasa si voi incerca si ciocolata de casa.
cu mare mare placere 🙂
Si mie mi-a iesit compozitia moale, dar eu am pus si mult sirop, ca ma uitam cum se jucam pisicile :p … am rulat eu si am pus la frigider, dar nu stiu dc o sa stea tare 🙁 si mai rau soacra asteapta desertul care o sa-l pape ca pe-o budinca haha … imi amintesc eu de biscuitii tari ca ne dureau perinitele de degete pana sfaramam dar mancam pe salam o ruda intr-o zi … acuma as manca si monitoru de pofta =)
o sa stea pana la urma 🙂 daca nu, inca o mana de biscuiti si se rezolva tot 🙂 asa e cu biscutii, prin asta treceam si noi, da ce bine era sa stim ca am avut si noi o contributie la salamul magic :))
Excelenta reteta!!!Niciodata nu am mancat varianta cu scortisoara!!Tocmai am bagat salamul la frigider si arata minunat.Eu am pus si rahat, nuca de cocos si am pus doar 50 g stafide.Are un gust minunat!!!Multumim ca ne-ai impartasit reteta!!!:D
E buna scortisoara cam in orice 🙂
Buna Teo,
trebuie sa recunosc ca ai niste retete extraordinare- putin traditionale ca la mama acasa, dar in acelasi timp aduci mereu ceva nou; iar combinatiile tale imi plac la nebunie. Astazi am facut pentru a n-a oara salamul de biscuiti si bineinteles supa crema de conopida, pe care o servesc cu crutoane de paine (date cu putin ulei de masline) facute la cuptor. Site-ul tau m-a ajutat foarte mult in pregatirea retelor si datorita pozelor. Cea ce imi place este faptul ca fiecare reteta are o mica povestioara. Bravo tie si uimeste-ne in continuare!
Anamaria sper sa fie asa, saa reusesc sa vin mereu cu ceva nou, dar si cu retetele clasice romanesti, care nu “exipra” niciodata, in ciuda miturilor urbane care spun ca romanii nu mai iubesc bucataria traditionala 🙂
foartee tare..:)):X
Vai ce bun si cum imi place de mica faceam mai mereu!!!! Nu-mai aminteam reteta exacta, nuci nu stii cat ma bucur ,,,,acum pot sa le fac si fetelor mele!!!
era si desertul nostru de baza cand eram mici, abia asteptam sa ne dea gustare la gradi salam de biscuiti :)) ca sa nu ne puna mama acasa sa sfarmam biscuiti pana ni se inroseau degetele :))
Poate cand mi-oi face si eu curaj sa gatesc voi incerca aceasta reteta, ca tare-mi mai place salamul de biscuiti 🙂 :*
Buna.
Nu stiu cum va iesit voua, dar eu am respectat reteta (cantitatile) iar cand a venit momentul sa rulez salamul nu statea de nici o culoare, modelam, strangeam folia si nimic nu se lega deloc. In rest la gust e foarte bun.
Pot face ceva sa se lege?
Raluca, mai poti face un pic de sirop. Eu fac reteta asta de ani de zile si nu am avut niciodata probleme, insa e important ca siropul sa fie fierbinte si sa lasi biscuitii acoperiti, cum am scris in reteta, ca sa absoarba cat mai mult lichid
Buna din nou. Compozitia era fierbinte cum am luat-o de pe foc cum am pus-o peste biscuiti si am pus si folie deasupra, aceasta operatiune a durat maxim 4 secunde.
Oricum am mai facut sirop asa cum ai zis si tu si a iesit bine. Foarte buni.
buna teo!cand am vazut reteta imi venea sa mananc monitorul de pofta,arata atat de bine!!!am incercat si eu…dar rezultatul nu este acelasi din pacate…compozitia a iesit mai mult ca o crema(specific ca nua am avut acei biscuiti de care vb u )am mai adaugat inca jumatate de kg de biscuiti si tot mi se pare moaleacum aste 15 min si incep sa rulez dar nu prea cred ca o sa iasa ceva!ce sfaturi imi dai!?ps eu am adaugat si rahat!poopici esti o dulce!
Alina, biscutii sunt problema clar, mai ales daca ai folosit petite beurre, care sunt mult prea moi. Mai pune biscuiti, niste stafide etc
Buna seara. Doresc sa iti multumesc mult pt reteta. Am respectat intocmai ce ai scris tu, si mi-a iesit foarte bun salamul de biscuiti. O sa ma gandesc la o varianta de a gasi niste tuburi pt compozitie. Mentionez ca este pt prima data cand am facut, si impreuna cu fiica mea care ii place sa stea prin bucatarie, m-a ajutat mult de tot. Acest filmulet arata interesul ei:
http://www.youtube.com/watch?v=4DLNBR7zBjQ
E minunata!!! Sa va triasca si sa va aduca numai bucurii, mica voastra gospodina! <3
mmmmmm ffff bunnnn,felicitari pt reteta.:):*
Buna Teo, este pentru prima oara cand iti scriu, am gasit intamplator zilele astea bucataria ta(online) si m-am apucat de gatit, vreau sa iti zic ca familia mea sa lins pe degete la chiftelute in sos de rosii si azi abea asteptau salamul de biscuiti.
Iti multumesc ca imparti cu noi retetele tale si ca ne inseninezi ziua. Cu admiratie Vera
da foarte bunn pofta buna tuturor si sa fiti fericiti cand gustati :))
ammmm ce bunn
Pot pune rahat si nuca in loc de stafide???
da, poti 🙂
am i pare bn ca am gasit reteta pupikuri multe.baiatului meu ai placea salamul de biscuiti an memoria lui facem aceasta reteta pt ca e buuuna .multam
Buna,
Am cautat astazi printere retetele tale si m-am bucurat sa gasesc ceva simplu si cu gust de copilarie, musai vreau sa incerc.Am o dilema, vreau sa folosesc rom autentic si nu esenta de rom dar pentru ca n-am folosit pana acum nu stiu ce sa iau, sa fie parfumat si bun pentru praji, prefer sa dau o suma mai mare de bani pe ceva care sa merite. Ai cumva o recomandare?
Ana, eu nu prea folosesc rom, pentru ca din toate gusta si Luca, in plus eu nu prea beau alcool, deci nu am in casa, asa ca din pacate, nu stiu ce sa iti recomand 🙁
Buna teo. iti zic sincer ca nu am facut pana acum salam de biscuiti dar sigur acum cand o sa o fac o sa imi iasa, foarte bine, imi place ca retetele care le scrii sunt foarte explicite si nu mi s-a intamplat pana acum sa fac o reteta scrisa de tine si sa nu imi iasa delicioasa. Logodnicul meu e fascinat dupa salam de biscuiti si singurul loc unde a mancat salam de biscuiti f bun a fost la cabana Postavaru in Poiana Brasov, dar acum o sa manance si acasa. iti multumesc sa ne impartasesti atat de minutios retetele tale. Iti spun cu mana p inima ca am invatat multe retete din cele scrise de tine. Poop
foarte buna reteta si explicita;l-am facut si a iesit excelent;am inlocuit stafidele cu rahat si nu am folosit lapte[tinem post};a iesit exact ca si in fotografii;multumesc mult ptr.retete!!!!!
Foarte bun salamul de biscuiti ,multumim .
a fost cam dificil sa il facem aici in filipine. in fine ne-am ddescurcat. reau sa spun ca au aici niste biscuiti foarte buni de graham. sa nu mai comentez prea mult am mers pe reteta la cantitati si a iesit. acum astept pe 24 decembrie testul filipinezilor din familie. vreo sugestie cand nu se gaseste esenta de rom? mi-a fost frica sa folosesc esenta de banane, cartof mov (ube ii spun ei).apropos vanilia esenta este un vis pe aici. in fine merci pentru reteta foarte buna reteta.