Una dintre retetele culinare traditionare unguresti adoptate rapid in Ardeal si in restul tarii, este reteta de gulas. Am ezitat foarte multa vreme sa public reteta pe blog, pentru ca stiam ca urmeaza un val de proteste legate de autenticitatea ei, dezbateri despre ceea ce inseamna cu adevarat gulas, cum se scrie si cum se prepara, asa cum s-a intamplat cu papricasul de pui. Intr-un final am decis ca-i o reteta mult prea buna si nu pot fi atat de egoista incat sa o tin pentru mine.
Gulasul poate fi de vita sau de porc si are printre ingredientele obligatorii ceapa, muuuulta boia (paprika ungureasca) atat dulce cat si iute, ardei gras si chimen. Reteta de gulas este o combinatie intre o supa si o tocanita, asa ca la unele restaurante s-ar putea sa o gasiti la categoria “supe” in meniu. Gulas se poate servi si ca si fel principal, mai ales daca adaugati in reteta cartofi sau galuste de faina, un fel de paste fainoase, denumite csipetke in Ungaria.
Ingrediente (pentru 6 persoane):
– 1 kg de carne de porc (fie cumparati gata aleasa si portionata pentru gulas, fie alegeti pulpa de porc)
– 150-200 ml de ulei sau untura (cu untura iese mai gustos dar e foarte greu si gras, mai ales pentru cei care sufera de boli cardio-vasculare)
– 5 cepe medii
– 5-6 catei de usturoi
– 2 ardei grasi sau kapia
– 2 morcovi medii (sau 1 mare)
– 6 rosii prunisoare sau 3 rosii mari de gradina
– o cutiuta de pasta de tomate (75-100 gr)
– o lingura de zahar
– condimente dupa gust: sare si piper, paprika dulce si iute, chimen.
– aproximativ 1 litru de apa
Incingem uleiul si prajim carnea de porc pe toate partile. Cand e rumenita, o scoatem cu o sita din cratita si o tinem la cald. In uleiul sau untura in care s-a prajit carnea, punem la calit ceapa taiata marunt. Pregatim intre timp si legumele: curatam si pisam usturoiul, dam morcovii prin razatoare, taiam ardeii si rosiile cubulete si cand ceapa e calita, le punem peste ceapa.
Amestecam bine legumele si ceapa si punem din nou carnea in cratita. Turnam apa peste carne si legume, condimentam dupa gust, punem pasta de tomate, amestecam bine si le lasam sa fiarba la foc mediu, acoperite cu un capac, aproximativ o ora. Intre timp, pregatim pastele fainoase. Pentru csipetke avem nevoie de 1 ou, un praf de sare, 1-2 linguri de apa, faina cat ia (aprox 4-5 linguri). Batem oul impreuna cu sarea.
Apoi adaugam alternativ, cate putina faina si cativa stropi de apa, pana cand obtinem un aluat destul de vartos. Turtim aluatul intre palme, astfel incat sa fie cam de 1 cm grosime si ciupim din aluat bucatele de marimea unei boabe de fasole, pe care le punem la fiert in gulas. Dupa ce puneti pastele fainoase, lasati gulasul sa fiarba alte 20-25 de minute, insa fara capac, pentru ca sosul sa capete consistenta.
Gulasul e gata cand toate legumele sunt moi, carnea si pastele fainoase sunt fierte, iar gulasul are un sos destul de gros. Unele gospodine folosesc si cartofi si galuste la acelasi gulas, insa daca e sa si prajim carnea in untura, sa punem si cartofi si galuste, e clar ca orice dieta am incercat vreodata sa tinem s-a compromis total š
Inca ceva: Eu am folosit un plic de condimente speciale pentru gulas (Fuchs cred ca sunt) si am suplimentat putin cu boia iute. Condimentele astea au de toate, inclusiv frunza de dafin si chimen si sunt foarte aromate, vi le recomand cu drag. Carne gata taiata pentru gulas gasiti la mazaginele Plus. No, cum s-ar zice aici la noi, pofta mare s-aveti si sa-ncercati reteta de gulas, ca e numa buna pentru o duminica in familie!
Draga mea:fiind ardeleanca eu totusi o fac drept supa,obligatoriu si pun asa cum am vazut si in reteta ta,zarzavaturile taiate mai mari putin(totusi potrivit de mari)si obligatoriu chimen si galustele de faina!f.gustos dar totusi cred ca-i romaneasca!o zi buna!
Mariana,nu,nu,nu este obligatoriu supa!!!
In zona Clujului asta este Gulasul!
Teo, foarte buna reteta!
multumesc
gualasch se pronunta de fapt si este mancare ,nu supa,specific austriaca ,impamanrenita la noi in Ardeal cred de pe vremea imperiului
Gulas este o supa š La originea ei š Documenteaza-te putin.
Teo, excelent gulasul tau. Weeke-endul trecut am facut si eu tot cu acest condiment de la Fuchs si am ramas surprins placuta de aroma. A fost tare bunnnn!
A iesit excelent !!! Pastrati cantitatile din reteta si iese maxim de bun !!! Mhhhhhhh
Felicitari pentru reteta ! Cel mai tare gulas pe care l-am mancat vreodata !!!
Buna Teo!
Bine ai facut ca ai postat aceasta reteta minunata! Cine nu a mai mancat gulyas unguresc, trebuie sa incerce reteta. La noi in familie gulyasul se prepara putin diferit, cu ciuperci si cartofi, insa rezultatul este acelasi: o mancare delicioasa, foarte condimentata si satioasa.
Maria
Buna Teo, la noi s-a lasat frigul de o saptamina si chiar am cumparat azi carne frageda de vita pentru a face mƤine gulas ! Faina reteta . o seara placuta! Salutari din Hamburg Cami
Ce bine arata mancarica ta draga Teo. anul trecut pe vremea asta te descopeream si sunt mai bogata de cand te cunosc, am o mai mare siguranta in bucatarie. Multumesc frumos!
Sa ne traiesti, sa fii sanatosa si sa te bucuri de rodul muncii tale.
Liana Morar
E delicios desi putin cam greutz mai ales ca e mancat cu pofta. Am incercat azi varianta mai lejera cu carne de pui si am adaugat si diverse alte legume taiate cubulete. A iesit la fel de gustos si satios.La cat mai multe retete reusite.
La gulas merge ceva salata pe langa sau se serveste fara nimica fiind deja o mancare mai grea cu multe legume?
Mersi,
Mada.
Liana, ma bucur de fiecare data cand imi scrii, ma bucur ca ai ramas alaturi de mine si ca te-am ajutat in bucatarie. Numai bine iti doresc si "la multi ani" š
Claudia, ce alte legume ai mai incercat?
Mada, eu nu am facut, insa poti incerca o salata simpla de verdeturi š
Buna, Teo! Am gatit cu prietenul meu gulas (el e mai talentat ca mine, tre sa recunosc š ), si a iesit super, super bun! Eu sunt studenta dar si lucrez asa ca la capitolul timp stau cam prost, dar retele tale sunt o adevarata mana de ajutor, mi-au micsorat considerabil drumurile la fast food si mi-au dat posibilitatea sa gatesc mancaruri cu mai mult de "3 ingrediente" in ele :D. Multumesc mult si tine-o tot asa!
Alexandra
Stiu ca sunt multe retete de gulas(la plic este de la Fucks),oricum toate sunt minunate.
am facut si eu gulas,e fff bun.sunt stabilita in spania ,dar de cate ori merg in romania opresc in ungaria sa mananc gulas,imi place fff mult.dar as vrea sa incerc si supa de gulas…nu am gasit reteta niciunde;daca poate cineva sa ma ajute sa gasesc reteta plssssss
Draga Teo, inca un succes!! Tocmai am terminat gulasul (am bebe mic si seara dupa culcare mai gatesc si eu :)) si am si degustat impreuna cu sotul…Yammmmiiiiiieeeeee. E f bun pontul cu plicul de Fuchs pentru gulas!! Multumesc inca o data, Diana
O reteta super-inteligenta si super-gustoasa,10 cu felicitari.
Buna Teo. Chiar acum se prepara gulasul meu. E pentru prima data cand prepar aceasta mancare si imi doresc din sufletul sa iasa la fel de buna cum ti-a iesit si tie. Din pacate, nu am putut folosi condimentul "minune" de la Fucus pt ca locuim in Danemarca. Vizitez de mult timp site ul tau si arata foarte bine. Felicitari!!!
Alina
DA cu galuste se face la seghed dar nu miroase cu al tau………….bravoooooooooooooo….
Buna Teo,
Este ora 1.25 si am terminat gulasul de preparat. Nu m-am dat batuta! :))
nsa am facut o modificare: in loc de condimentele pe care le-ai folosit tu, am cumparat condimentele separat, numai ca nu am gasit paprika iute! Asa ca am cumparat… sos Tabasco :). Si am pus dupa gust. Pic cu pic pana a iesit super.Si ca sa fie treaba treaba, i-am facut si buburuzei mele de 1 an un gulas adaptat, desigur! Nu am pus usturoi, boia si csipetke. Nu am calit ceapa. Pur si simplu am fiert-o in putina apa cu ulei. In schimb am adaugat putin busuioc š
Csipetke-le au iesit un pic cam mari, insa…. e bine ca au iesit š
Imi plac retetele tale. Am preparat multe si toate au iesit bine! Sa ne traiesti si… la cat mai multe retete!
Francisca
excelent gulasul!nota 100!
eu dupa ce mi-am scos in farfurie am adaugat putina smantana:-))) are un gust mai bun,mai fin!!!
e super o sa fac si eu mersi
foarte foarte foarte bun,nu am gasit condimentele de la fuchs in schimb am condimentat cu boia dulce, curry, piper,sare si a iesit fooooooooooooarte bine .de mult as fi vrut sa mananc ,l-am gustat la targul secuiesc prin mai si mi-a ramas gandul la el.Indraznesc sa spun ca mi-a iesit aproape la fel.MULTUMESC din suflet pentru retzeta ,sunt studenta si incerc sa imi formez "mana " in bucatarie
buna Teo,chiar in momentul asta gulasul meu este aproape de final.sper sa iasa bun ca al tau.eu locuiesc in italia si am oaspeti italieni la masa.sper sa faca o buna figura.multumesc mult ptr. retetele tale asa incep si eu din nou sa mai gatesc si romineste.un pupic copilului tau si multe bucurii iti doresc
am incercat si eu condimentele de la fucsk…betooon! nici nu stiam ce gust bun au:)
m-ar interesa cand ai vreme…o reteta de supa gulas..:( a mancat sotul cand am fost intr-o vacanta..si de`atunci a ramas cu fixu:))si eu habar nu am cum sa o fac:)
thx:**:
Ziua buna! Am mancat anul trecut in Ungaria un gulas de te lingeai pana la coate si am hotarat sa fac si eu reteta ta! Foarte gustoasa si foarte, foarte satioasa!! Am o singura problema: galustile raman tari… cu ce gresesc???
No Teo, ai uitat sa ne spui cand trebe sa adaugam boiaua aia muulta ca sa-i dea roseata aia ungureasca, ca si aia trebe calita.
Eu unul nu as pune morcov dar as adauga la sfarsit un pahar de vin rosu. Atentie cu ceapa pt ca ii da un gust dulceag. Si din acest motiv nu as adauga morcov.Pasta de ardei ar fi buna, majoran si ienibahar si cartofii i-as fierbe separat ca sa nu se ingroase sosul.
Am vazut multe retete si cred ca pe a ta am putut-o completa cel mai bine.
Ia-o ca pe un comentariu si nu ca pe o critica, asta pt vizitatorii tai.
Cu respect
Dani
Buna Daniel š nicio critica nu este suparatoare atunci cand e constructiva. Am scris ca se pune paprika dupa gust si am scris exact momentul in care se condimenteaza. Boiaua nu se caleste niciodata, pentru ca devine amara š asta e elementar in bucatarie. Ceapa nu este in cantitati prea mari, pt ca nu este un gulas iute, cel pe care l-am facut eu. Cat despre cartofi, nu ii folosesc la gulas, prefer sa merg pe pasta fainoasa facuta in casa, asa cum am descris in reteta. Dar stii cum e, cate bordeie atatea obiceie si acest gulas este cel pe care il fac eu si fiind din Ardeal si avand multe cunostinte de origine maghiara, stiu sigur ca e mai mult decat aproape de varianta retetei de la mama ei. Cum spun de fiecare data insa, fiecare e liber sa adapteze si sa improvizeze dupa gusturile proprii.
Teo abia am terminat si eu gulasul insa am folosit carne de vita pentru ca nu prea agreez eu carnea de porc. A iesit minunat! Prietenul meu tot timpul se plimba pe langa sa “adulmece”:)). Nu am folosit condimentele de la fuchs ci am pus dafin, busuioc, boia iute si putin rozmarin si a iesit fantastic de bun. Iti multumesc din suflet ca datorita tie a devenit o placere sa mai stau prin bucatarie sa fac ceva bun in loc sa plec la fast-fooduri cand mi se face foame. Te pupam! >:D<
Sa va fie de bine >:D<
Am facut reteta asta la iarba verde, la ceaun agatzat deasupra focului de lemne(din dorinta de a mai evita carnea pe gratar). A fost super satos, gustos si a instalat linistea pentru cateva minute…buna reteta!
ma bucur tare ca ai incercat reteta! e supe rok la ceaun, mult mai buna decat pe aragaz! š
stiam ca am sa gasesc la tine o reteta delicioasa de gulyas š
sper sa iti placa si gustul š te pup!
Tzesti, te pupa nana! mi-ai salvat ziua cu reteta asta! am facut-o si acum astept copiii la masa. am folosit carne de vita (preferinta fiica-mi) si am facut galuste din aluat, asa cum ai explicat tu in reteta. eu am o mare problema cu aluaturile, nu le nimeresc neam! niciodata nu stiu cata faina sa pun (expresia asta cu “faina cat cuprinde” e foarte neclara pentru mine, insa tu ai dat pontul perfect cand ai specificat ca se rup din aluat bucatele cat boabele de fasole, asa ca am pus faina pana am putut sa rup bucatelele š au iesit perfect! mama mea ma intreba de la ea din camera: ce-ai facut bun, de miroase asa de bine? din pacate, ea nu are voie nici carne de vita, nici sa manance sarat, asa ca ramane sa se bucure doar de aroma. dupa ce vor manca si copiii, o sa iti spun si parerea lor. merci mult de reteta si te pup! si pe tine si pe baietii tai frumosi!
Nana, din gura ta, comentariul asta ii aur pur! Te pup cel mai tare si stii ca te iubesc! :*
Draga Teo, am incercat in seara aceasta reteta ta si a iesit incredibil de buna. Am incercat in ultimul an mai multe retete dar aceasta este de departe cea mai buna si mai apropiata de reteta originala. Pana acum m-am tot ferit sa incerc reteta cu galuste pentru ca nu-mi ieseau in veci, dar explicatiile tale au fost cele mai bune si le-am urmat cu sfintenie š A iesit o minunatie. Multumim, Adina
Eu mai pun si alte legume iar galustele le-am inlocuit cu cartofi. Oricum, prima oara cand am facut gulas l-am facut dupa reteta ta. Se mananca in cel mult 2 zile tot. ^_^
Gata, am gasit reteta zilei !!!! Sunt super sigura ca va iesi bine , la fel ca toate bunatatile ce le-am facut pana acum de pe acest blog gustos !!!!!
FelicitÄri! Am fÄcut acest gulas de multe ori Åi a ieÅit extraordinar! AstÄzi Ć®l fac din nou!
Astazi incerc si eu reteta. Sunt sigura ca imi va iesi dupa toate indicatiile pe care le-am citit aici.e prima data cand am intrat pe acest site si sigur nu va fi si ultima data. Numai bine!
foarte buna mancarica!am pregatit ieri,ptr.masa de pranz;a fost savurata cu placere de toata familia;chimenul da o aroma speciala[nu l-am mai folosit pana acum in prepararea mancarurilor];incercati cu incredere!
Astazi am facut papricas.Bunica mea gatea papricas.Asa ca s-a perpetuat reteta.Nu-mi aduc aminte sa fi pus usturoi,asa ca nici eu
nu pun.Reteta este super si o gatesc iarna ca fel doi.
Nemaipomenit. delicios. alte cuvinte sunt de prisos. multumesc
Dar ce facem cu zaharul? Apare la ingrediente, dar nu-l regasesc in modul de preparare.
se pune o data cu restul condimentelor š
cu mamaliga incercati sa o mancati! e divina
nu am incercat niciodata cu mamaliga reteta asta, tocmai din cauza galestuelor, am considerat ca este suficienta “paine” š , dar rau nu are ce sa fie š
Draga Teo, am descoperit acest site in urma cu doi ani si de atunci ma bazez pe retetele tale. Prietenul meu este francez si prin urmare si putin mai simandicos. Cu gulasul tau l-am dat gata si o data pe luna cel putin ma pune sa i-l fac. Datorita tie a inceput sa imi placa sa gatesc ( pentru ca retetele sunt foarte bine explicate si mancarea iese foarte buna) si pe langa asta , sunt vestita pana si in Franta pentru cat de bine gatesc. Iti multumesc pentru ajutor!
Eu iti multumesc ca ma citesti, draga Madalina! š Iti multumesc pentru cuvintele frumoase si iti doresc un Paste Fericit! š
Pingback: Gulas unguresc | CREATIFFA
Pingback: Gulas cu cartofi | CREATIFFA
Supa,gulash.unguresc sau ardelenesc treaba sta in felul urmÄtor :este singura reteta de “gulea care mie placutmai ales facut la ceaun afara in curte…bravo
MinunatÄ aceastÄ reČetÄ, dar te rog sÄ nu o consideri o criticÄ urmÄtoarea remarcÄ : motivul pentru care am cÄutat reČeta tradiČionalÄ este acela de a evita āscurtÄturileā.
De aceea nu recomand fuchs. Daca citiČi compoziČia de pe plic, descoperiČi pe acolo monoglutamatul de sodiu, pe care Ć®l consider (nu numai eu) extrem de nociv Či pe care Ć®l gÄsiČi din belČug Ć®n aproape toate semipreparatele Či Ć®n toate bazele pentru mĆ¢ncÄruri. Sfatul meu este sÄ gÄtiČi natural, singurul potenČator de aromÄ admis fiind sarea de bucÄtÄrie Či aceea Ć®n cantitÄČi rezonabile (asta evident doar dacÄ ČineČi la sÄnÄtatea voastrÄ Či a celor pentru care gÄtiČi).
DacÄ vÄ e teamÄ cÄ nu vÄ iese proporČia ideala Ć®ntre condimente, puteČi sÄ folosiČi plicuri de condimente specifice, dar de preferinČÄ care sÄ nu conČinÄ monoglutamat… sau sÄ Ć®ncercaČi din aproape Ć®n aproape, pĆ¢nÄ vÄ iese š
SÄ fiČi iubiČi / iubite š
Multumim pentru ganduri.