Daca acum am suficienta experienta pentru a masura din ochi cantitatea de compozitie sau aluat si a alege tava perfecta, cand am inceput sa gatesc ma stresam teribil daca in reteta nu scria exact ce dimensiune trebuie sa aiba tava pe care o folosesc. Si cum nu as vrea sa va stresati pentru nimic in lume, mai ales in bucatarie, unde trebuie sa intrati mereu cu zambetul pe buze, m-am gandit ca v-ar prinde bine un tabel cu dimensiunile diverselor tavi si forme de copt si cu volumul de compozitie pe care il suporta.
Foarte bine de stiut in ceea ce priveste dimensiunea formelor de copt: daca alegeti o tava mai mare decat cea sugerata in reteta, aluatul va fi mai subtire (tava fiind mai putin adanca) si implicit se va coace mai repede, asa ca modificati cu aproximativ 10 minute timpul de copt dat de reteta. La fel, daca tava este mai mica, aluatul va fi mai inalt si se va coace mai greu. Cand masurati tava pentru a-i stabili dimensiunile, masurati in interior, de la o margine la alta, fara a include grosimea tavii in masuratoare. Pentru a masura inaltimea, puneti liniarul in tava si ridicati-l drept, nu masurati inaltimea in afara tavii. Pentru a masura volumul, umpleti tava goala cu apa pe care o masurati inainte.
Atunci cand inlocuiti tava ceruta de reteta cu una pe care o aveti in casa, cel mai important este sa incercati sa gasiti o tava care sa permita aluatului sa aiba aceeasi adancime, chiar daca tava nu are aceeasi forma. Astfel, nu va trebui sa faceti schimbari majore in timpul si temperatura de coacere.
Pentru ca stiu ca multe dintre voi nu locuiti in Romania sau folositi retete de pe site-uri americane, am sa las tabelul si in cups si inches, nu doar in ml si cm.
Conversii: (Dimensiuni) 1 inch = 2.54 cm ; (Volume) 1 cana/cup = 237 ml
Dimensiunea aproximativa a tavii (cm) |
Volum aproximativ (ml) |
Dimensiunea aproximativa a tavii (inch/inches) |
Volum aproximativ (cani /cups) |
Rotunda |
|||
15 x 5 cm |
948 ml |
6 x 2 in. |
4 cani |
20 x 4 cm |
948 ml |
8 x 1 1/2 in. |
4 cani |
20 x 5 cm |
1.4 litri |
8 x 2 in. |
6 cani |
23 x 4 cm |
1.4 litri |
9 x 1 1/2 in. |
6 cani |
23 x 5 cm |
1.9 litri |
9 x 2 in. |
8 cani |
25 x 5 cm |
2.6 litri |
10 x 2 in. |
11 cani |
Tava cu pereti detasabili |
|||
23 x 6 cm |
2.4 litri |
9 x 2 1/2 in. |
10 cani |
23 x 8 cm |
2.8 litri |
9 x 3 in. |
12 cani |
25 x 6 cm |
2.8 litri |
10 x 2 1/2 in. |
12 cani |
Forma pentru guguluf sau cozonac (inel gol in mijloc) |
|||
19 x 8 cm |
1.4 litri |
7 1/2 x 3 in. |
6 cani |
23 x 8 cm |
2.1 litri |
9 x 3 in. |
9 cani |
25 x 9 cm |
2.8 litri |
10 x 3 1/2 in. |
12 cani |
Forma de copt / tava patrata |
|||
20 x 20 x 4 cm |
1.4 litri |
8 x 8 x 1 1/2 in. |
6 cani |
20 x 20 x 5 cm |
1.9 litri |
8 x 8 x 2 in. |
8 cani |
23 x 23 x 4 cm |
1.9 litri |
9 x 9 x 1 1/2 in. |
8 cani |
23 x 23 x 5 cm |
2.4 litri |
9 x 9 x 2 in. |
10 cani |
25 x 25 x 5 cm |
2.8 litri |
10 x 10 x 2 in. |
12 cani |
Forma de copt / tava dreptunghiulara |
|||
28 x 18 x 5 cm |
1.4 litri |
11 x 7 x 2 in. |
6 cani |
33 x 23 x 5 cm |
3.3 litri |
13 x 9 x 2 in. |
14 cani |
Tava / forma pentru rulada de pandispan / Jelly Roll |
|||
27 x 39 x 2.5 cm |
2.4 litri |
10 1/2 x 15 1/2 x 1 in. |
10 cani |
32 x 44 x 2.5 cm |
2.8 litri |
12 1/2 x 17 1/2 x 1 in. |
12 cani |
Forma / tava pentru chec |
|||
20 x 10 x 6 cm |
948 ml |
8 x 4 x 2 1/2 in. |
4 cani |
21 x 11 x 6 cm |
1.4 litri |
8 1/2×4 1/2×2 ½ in. |
6 cani |
23 x 13 x 8 cm |
1.9 litri |
9 x 5 x 3 in. |
8 cani |
Forma pentru briose / muffins |
|||
4.5 x 2 cm |
30 ml |
1 3/4 x 3/4 in. |
1/8 cana |
7 x 3 cm |
60 ml |
2 3/4 x 1 1/8 in. |
1/4 cana |
7 x 4 cm |
120 ml |
2 3/4 x 1 1/2 in. |
1/2 cana |
8 x 3 cm |
150 ml |
3 x 1 1/4 in. |
5/8 cana |
Tava de copt in forma de inima |
|||
20 x 6 cm |
1.9 litri |
8 x 2 1/2 in. |
8 cani |
ce sa mai zic… ESTI SUPER TARE!!!!!!!!!
Intotdeauna anonimi, de ce oare, este practic sa scrii ce vrei ca si comentariu ?
Te rog sa-mi raspunzi la o intrebare, daca experienta ta cu diversele ustensile de bucatarie include si vasele vitro-ceramice: cum sa curat de pe ele urmele gri-argintii lasate de tacamurile metalice? Practic la fiecare atingere cu un metal ramane o astfel de urma inestetica!
Ma refer la vase de portelan albe (frantuzesti), pe care scria ca sunt vitro-ceramice.
din pacate nu stiu. singurele vase din portelan pe care le folosesc sunt formele de soufle si nu am avut alftfel de probleme…
daca gasesti raspunsul in alta parte, scrie-ne si noua…
Draga Teo… urmaresc de mai mult timp blogul tau si sunt foarte incantata de retete si maniera de prezentare. faci ca totul sa para atat de usor. Ceea ce vreau eu sa te intreb este legat de tavi. Ce tip de tava imi recomanzi sa cumpar pentru torturi si prajituri.. de teflon, simple, ceramice, silicon?
Salut! Multumesc pentru cuvintele frumoase 🙂 eu folosesc tot felul de tavi la prajituri, in functie de ce se cere sau ce am la indemana: uneori ceramice, alteori de silicon, alteori de teflon, uneori o tava veche pentru ca ea e perfecta la dimensiuni si in pricipiu, orice tava e ok daca e tapetata cu unt si hartie de copt. pentru torturi folosesc in general tavi cu peretii ddetasabili, pentru ca blatul iese mai usor si e recomandata si in cazul torturilor dde tip diplomat, cheesecake etc. Pentru prajituri in general tava ceramica, cu dimensiuni de 28×35 cm dar si cele teflonate sunt foarte ok. Alege in functie de buget si asa cum spuneam, orice tava tapetata cu hartie de copt va fi mai mult decat ok 🙂
Teo multumesc din suflet pentru acest articol. M-ai salvat! DIN NOU!Orice gospodina la inceput ar trebui sa aiba cate o Teo pe langa ea. Iti doresc ca in 5 ani sa iti deschizi propria scoala de gatit. Ai ce da mai departe.